2016年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

民房

請求支援,我第一胎,BB5個幾月開始固體食物但是七個月轉食粥仔完全吾食,煮盡好多不同口味都吾食,因第一胎咩都唔識,請大幫下手。另外有冇媽媽group 可入想大家可以交流下

別墅

我都係呀!我仔從少都食得差,一餐奶都食成個鐘。希望佢食固體會好d,都係五個半月左右開始加固,有味或無味糊仔,稀粥(南瓜,魚,甘筍粟米,瘦肉etc),蘋果蓉,完全唔肯食。粥仔有粒爛米食入口,佢都可以張三四個鐘前既奶嘔出黎...要隔晒"ja"先食幾啖...我知道淨粥水無營養,但都想搵佢鍾意食既野。佢見到人食自己都表現到好想食架,但俾佢食就扁晒咀好反感有時會作嘔添...我都唔知點算..我一日試餵兩餐,都tum 佢食成半個鐘,無刻意用玩具,都係傾講下野唱下歌咁..但都係食好少咋...反而而家食奶快左少少,阿仔係加細碼b,我都好擔心,有無人有辦法?

民房

fion_52 發表於 16-12-21 01:53
我都係呀!我仔從少都食得差,一餐奶都食成個鐘。希望佢食固體會好d,都係五個半月左右開始加固,有味或無 ...

我其實都已經试左好多種方法,今天開始煮得稀同加點番茄同番暑,可以食到幾啖!希望可以越食越多

大宅

我仔而家8個月都系唔肯吃,合實個口擰曬頭,試過糊仔、粥仔、爛飯,不同味道嘅都唔肯吃,無曬辦法,好苦惱。希望有媽媽指教下應該要點做?

大宅

Ye16 發表於 16-12-24 19:50
我仔而家8個月都系唔肯吃,合實個口擰曬頭,試過糊仔、粥仔、爛飯,不同味道嘅都唔肯吃,無曬辦法,好苦惱 ...

自己食肯唔肯?例如俾條菜心佢拎住食?

大宅

WB1115 發表於 16-12-25 15:39
自己食肯唔肯?例如俾條菜心佢拎住食?

試過揸住唔吃,喂到我沒曬心機,好灰

大宅

Ye16 發表於 16-12-26 14:49
試過揸住唔吃,喂到我沒曬心機,好灰

如果將菜心個啲放入佢口,佢咬唔咬

大宅

WB1115 發表於 16-12-26 14:50
如果將菜心個啲放入佢口,佢咬唔咬

咬一兩下就擰頭,沒曬辦法

大宅

Ye16 發表於 16-12-27 17:01
咬一兩下就擰頭,沒曬辦法

慢慢黎,有啲小朋友會突然有番興趣,我個班媽媽好多bb都係咁,加油
回覆 Sosiechen 的帖子

您好Sosiechen,有D小朋友試一種食物可能要食7-8次先開始接受架!可以試下米糊加奶,有佢食開既奶味,可能吸引到佢進食。粥仔加D瘦肉或魚湯去煲,有D味道可能增加到食野既興趣呢!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

民房

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 16-12-28 16:48
回覆 Sosiechen 的帖子

您好Sosiechen,有D小朋友試一種食物可能要食7-8次先開始接受架!可以試下米糊加奶 ...

好多謝提供的建議,BB現在可以食到2餐固體啦!做為媽媽好開心!好感恩有甘好的建議

民房

Ye16 發表於 16-12-24 19:50
我仔而家8個月都系唔肯吃,合實個口擰曬頭,試過糊仔、粥仔、爛飯,不同味道嘅都唔肯吃,無曬辦法,好苦惱 ...

我之前都系甘,依加煮番茄,玉米,好好多,你可以慢慢一兩啖甘試下,放松點,會慢慢食到

大宅

Sosiechen 發表於 17-1-4 23:34
我之前都系甘,依加煮番茄,玉米,好好多,你可以慢慢一兩啖甘試下,放松點,會慢慢食到
...

多謝你的意見,我會加油
Sosiechen 發表於 17-1-4 23:32
好多謝提供的建議,BB現在可以食到2餐固體啦!做為媽媽好開心!好感恩有甘好的建議
...

BB有咁大既進步,真係戥化媽媽開心 ,仲要俾多d水BB飲,便便都會好D架!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

民房

我個仔一d 水都唔飲,可以點?同埋幾時用學習杯?之前未用過,而家就黎9個月la

大宅

smallhihi 發表於 17-2-16 14:09
我個仔一d 水都唔飲,可以點?同埋幾時用學習杯?之前未用過,而家就黎9個月la ...

我五六個月左右俾佢試用軟膠既鴨咀學習杯,早排佢見大人用杯飲水,又要拎隻杯嚟學人飲水。咁買隻防漏學習杯俾佢用,佢又有樣學樣去飲。

首頁

尾頁

跳至