親子旅遊

跳至
[中國] 小心Agoxx

首頁

尾頁

伯爵府

上個月Book左間上海酒店,今日先過數,收到card centre通知過左hk99x,但張單寫CYN812,以同等幣值港元收款。兌換港元無可能咁貴,我打去Agoda,等好耐先有人聽,佢話美金兌回港元所以如此。我說單上寫人民幣轉港元,不是美元,最後退返70元給我。一晚70,幾晩好襟計。我係攜程或永安訂未試過這樣,所以大家過數時小心D睇清楚。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

abinayams 發表於 16-12-21 12:22
上個月Book左間上海酒店,今日先過數,收到card centre通知過左hk99x,但張單寫CYN812,以同等幣值港元收款。 ...

我都book左房去台灣

伯爵府

其實我每次都是用AGODA訂酒店, 但又好少留意對換率, 真係唔知會俾多左...

大宅

Agoda唔係show港幣咩?

男爵府

我一直都只係用攜程訂大陸酒店,從來都諗過用Agoxx或Expedxx 之類訂,乜呢啲網會有機㑹平啲咩?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:小心Agoxx

我都book佐下月韓國,到時留意吓先,tks

別墅

唔可以揀比港幣咩?

男爵府

除了到付之外,我全部用港幣結算喎

伯爵府

alhkwok 發表於 16-12-21 14:02
Agoda唔係show港幣咩?

將於付款日 December 21, 2016 繳付 CNY 817.10 的 HKD 等值,貨幣匯率或會變更。所以當時列出的港幣價錢是參考價錢而已,實際以過數當天匯率為準。人民幣跌了價,無可能今天的港幣價會高過訂房那天的(兩個月前)。我下個月去首爾,都是下個月過數當天才以韓幣兌港元找數的,選定港幣也要等那天才知兌換價,除非唔先訂后付,選即刻付款,就是即時見到的港幣價付款,但我不會即刻付的,找到更平更好的想轉又唔得,有急事出唔到發想cut又唔得

伯爵府

Lily2010 發表於 16-12-21 14:17
我一直都只係用攜程訂大陸酒店,從來都諗過用Agoxx或Expedxx 之類訂,乜呢啲網會有機㑹平啲咩?
...

Agoda有時會平的。但多數ctrip HK平D,永安又通常跟ctrip同價,不過永安個電話從未成功通過,有事時想諮詢都幾唔方便。我夾過幾個網,邊度平D就book邊度

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:alhkwok+發表於+16-12-21+14:02+Agod

原帖由 abinayams 於 16-12-21 發表
將於付款日 December 21, 2016 繳付 CNY 817.10 的 HKD 等值,貨幣匯率或會變更。所以當時列出的港幣價錢是 ...
之前已經有post講過尼個問題,又係收多佢。我個booking 都係咁寫,所以到時都要留意有冇收多我。

男爵府

畀面勳章

我都收多左!離譜,我喺日元高時訂,而家日元低左仲收多我幾百蚊!

男爵府

abinayams 發表於 16-12-21 15:03
Agoda有時會平的。但多數ctrip HK平D,永安又通常跟ctrip同價,不過永安個電話從未成功通過,有事時想諮詢 ...

原來咁㗎,我仲估攜程最平(emoji)

公爵府

引用:我都收多左!離譜,我喺日元高時訂,而家日

原帖由 suika_gi 於 16-12-21 發表
我都收多左!離譜,我喺日元高時訂,而家日元低左仲收多我幾百蚊!
咁樣睇可能係刻意,喺匯率度收多黎呃錢 搏人唔為意

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我都有係agoda到訂酒店,我係揀左到付既訂左釜山酒店,當時我又冇寫底比幾多$won 但睇返資料估吾到係用US dollars 找數,打電話去問佢地話公司係用US 計算,我去到比返$won 數就得都有問會吾會用US 轉won 找數,佢話吾會比左個$won 價我去到酒店比返呢個數就得。

另外如果發現訂時貴左現在平左,(包括所有其他公司,因為佢地講明之底價)可以cap 圖send 返去做申請退款錢。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

公爵府

2024年龍年勳章

abinayams 發表於 16-12-21 12:22
上個月Book左間上海酒店,今日先過數,收到card centre通知過左hk99x,但張單寫CYN812,以同等幣值港元收款。 ...
大陸酒店我通常訂ctrip

大宅

回覆樓主:

如果選擇即時付款就唔會有問題,延遲至xx付款見到d人話會收多錢。所以我係即訂即俾,免費取消全退(我用DBS)。

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

回覆樓主:

内地酒店點會用agoxx架?内地咁多地頭蟲網站,邊個都好過佢!我早兩個月喺藝龍訂咗晚深圳酒店,可填香港手機號收確認資料,網頁版可以用銀聯雙幣信用卡付款,完全無手續費;人仔結算,根本無兌換問題,卡數直接用人仔還。

www.elong.com

伯爵府

lyh80115 發表於 16-12-24 20:11
内地酒店點會用agoxx架?内地咁多地頭蟲網站,邊個都好過佢!我早兩個月喺藝龍訂咗晚深圳酒店,可填香港手 ...
Elong夾過價,唔算平

首頁

尾頁

跳至