自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

囡囡第一次參加聖誕PARTY, 媽咪準備定小禮物等佢派比其他小朋友

媽咪買咗份禮物比佢, 由老師扮聖誕老人派禮物, 媽咪都好興奮同期待

最後2堂了,晚上過得好快, 明年1月就讀N班了。

侯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

有朋友話唔駛送比其他小朋友,話我做壞規矩。

但我知今日有家長送埋比其他小朋友,我咁做真係唔啱嗎? 我只係想其他小朋友開心。

珍珠宮

咁既然送左,就唔好諗啦,
各人各諗法唔同,

正如畢業禮,而家D 學校家長都大龍鳳
有人BUY 有人唔BUY.

你覺得呢個行為開心,又無犯法(即送禮老師)
咁無咩問題.唔洗唔開心WO.

wcpcelia    發表於 16-12-25 19:58

珍珠宮

你自己鐘意做就做啦~
我自己唔會做喇,太多禮物又未必岩用。

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

我都有送呀,呢啲野隨心啫

男爵府

我都有整潤唇膏俾晒全班同學, 但有d 失望居然30人無一個阿媽講聲多謝或提及一下, 我地係有whats app group 的

侯爵府

淘寶 發表於 16-12-22 15:49
有朋友話唔駛送比其他小朋友,話我做壞規矩。

但我知今日有家長送埋比其他小朋友,我咁做真係唔啱嗎 ...

我有朋友唔會送聖誕禮物比自己仔女,佢都叫我地唔好送,唔想做壞規矩。其實我自己覺得,聖誕點解送禮物,我都唔會送,以前拍拖,c6問我想要咩禮物,我都會同佢講,點解送。
樓主其實送左出去就算,無謂諗太多。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 笑得好勳章

我只係阿女K3畢業禮果時送小禮物比全班同學仔, 聖誕無送, 只係整野食開PARTY

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

亞女K1開始,一到 X'mas 開 Party 或同學仔生日 Party,好多家長都派禮物仔同零食,但好多都用唔着/唔啱食,擺一段時間又掉,好浪費

明白好多家長想小朋友開心,或想小朋友學習分享,但我就唔太想收

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 sweetannann 的帖子

點解你會失望? 你期望人家應該點樣回應你呀??

男爵府

Jin2012 發表於 16-12-22 16:20

幼稚園時,如果收到禮物,都會講句多謝呀。 唔知係咪小學真係唔同晒, 其實亦只有我一個人送,我只係想知其實小朋友有無帶到返屋企,有無收到,定係已經喺學校唔見咗,原意想大家開心,但而家無聲無息。有無多謝其實唔重要,但希望俾我知道佢收到吖

男爵府

其實我仔收唔少我覺得冇乜用既野,老實講我覺得有D浪費

男爵府

其實我仔收唔少我覺得冇乜用既野,老實講我覺得有D浪費

男爵府

Jin2012 發表於 16-12-22 16:20

幼稚園時,如果收到禮物,都會講句多謝呀。 唔知係咪小學真係唔同晒, 其實亦只有我一個人送,我只係想知其實小朋友有無帶到返屋企,有無收到,定係已經喺學校唔見咗,原意想大家開心,但而家無聲無息

伯爵府

作為家長我唔係好想收、今年仔仔同班有位家長每人送左一包糖、入面有糖有朱古力.....但我個仔對奶有敏感、唔食得朱古力。

當然我好多謝果位家長心意、但回到家、我花左好多口水解釋佢點解唔食得朱古力、佢到現在仲眼濕濕。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

你係當面比人嗎? 如果係叫你小朋友派比人, 可能家長根本唔知邊個送, 又或者根本冇睇過係咩, 咁又點會講多謝呢...... 其次你整潤唇膏, 小學生覺得你比粒糖佢或者會開心d, 根本唔識欣賞

男爵府

Jin2012 發表於 16-12-22 16:46

你係當面比人嗎? 如果係叫你小朋友派比人, 可能家長根本唔知邊個送, 又或者根本 ...

我每支寫晒上款下款,不過算啦,可能學你講,唔啱佢地啦

公爵府

2024年龍年勳章

自已有兩個小朋友.....聖誕節收過無數呢類小禮物.....

得出的結論超級唔環保......

好多嘢係過度包裝,花紙,包裝袋,心意卡或聖誕咭,貼紙出面果個套,
獨立包裝的糖紙......全部都好唔環保.....

另外,一個小朋友每年都收三至五袋,講真D糖同小食我係唔會俾小朋友食的,
因太多糖份亦非常熱氣......每次都有十幾廿個小膠袋仔....

建議下次可以送本細細的圖書......我覺得比較環保同唔會浪費....

珍珠宮

sweetannann 發表於 16-12-22 16:26
幼稚園時,如果收到禮物,都會講句多謝呀。 唔知係咪小學真係唔同晒, 其實亦只有我一個人送,我只係想知 ...
咁你真係做多左,
已小學生, 佢地有自己玩法,
唔需要家長買禮物送,

首頁

尾頁

跳至