跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡囡得2間後備咋,而且兩間都係熱門(保易同兆彼),唔通會無書讀?
我的家有~
囉囉唆唆 嘅 煩人BaBa
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽
少年宅男 嘅 雞仔謙哥哥
奀皮多手 嘅 豬仔浠弟弟
醜怪黏身 嘅 惡馬妹芊妍

別墅

我呀~報左三間,屯門堂,劉皇發唔收,得晶晶備取生,好灰呀,b仔無N班讀做家長壓力好大

子爵府

jilljojo 發表於 16-12-23 12:32
我囡囡得2間後備咋,而且兩間都係熱門(保易同兆彼),唔通會無書讀?

唔會無書讀架,註冊後好多學位放返出黎,D學校會陸續call後補生,再唔係仲可以去叩門,我睇返原定今年9月開學既教育局資料,直到今年7月都仲有好多學校有位剩

大宅

hohimhim 發表於 16-12-23 13:38
我呀~報左三間,屯門堂,劉皇發唔收,得晶晶備取生,好灰呀,b仔無N班讀做家長壓力好大
...

其實唔一定要讀n班。我個女果時都無n 班收。咪比會玩多一年囉。

侯爵府

我都冇呀,保田,高德根,兆彼後備咋
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

大宅

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 hohimhim 的帖子

n班唔一定要讀架, 或者你可以去報d playgroup都有pre-school課程架...

大宅

當初同相公做左research,問人同實地去睇,揀左好耐,先決定到依兩間(一人揀一間),in果陣呀囡都好ok(兆彼個miss甚至同呀囡玩到依依不捨,拖到佢出課室門口再行幾步先放手同say bye bye,我見其他都只係帶返去媽媽身邊就say bye),唉~當時仲諗掂啦。。。點知。。。
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

大宅

jilljojo 發表於 16-12-23 15:37
當初同相公做左research,問人同實地去睇,揀左好耐,先決定到依兩間(一人揀一間),in果陣呀囡都好ok(兆 ...

我都係等保易後備,都係報左呢兩間!
其實因為家姐讀緊保易先咁老定報兩間,而家後悔報得太少!

大宅

回覆樓主:

我都係等保易後補,後補號碼前唔前?
我30前

大宅

cl060779 發表於 16-12-23 17:36
我都係等保易後補,後補號碼前唔前?
我30前
保易排好後呀!二百零幾。。。
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

大宅

christyng246565 發表於 16-12-23 17:18
我都係等保易後備,都係報左呢兩間!
其實因為家姐讀緊保易先咁老定報兩間,而家後悔報得太少!
...
我唔知原來咁難㗎。。。因為兩個仔之前讀國際(而家佢地差唔多十二歲同十歲喇),果陣時基本上去到見到你唔喊,識hi同bye,好活躍咁就已ok~(仲即時話ok)隔左咁多年,原來而家要好似過五關砍六將,咁咁咁難收。。。
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

男爵府

回覆樓主:

舊年保易連本身reject左既最後都收左(家長打電話去話如果有位既話請考慮個小朋友,最後真係call晒2百幾個waiting後仲有位)

大宅

jilljojo 發表於 16-12-24 08:07
我唔知原來咁難㗎。。。因為兩個仔之前讀國際(而家佢地差唔多十二歲同十歲喇),果陣時基本上去到見到你唔 ...

咁點解囡囡唔讀埋國際?有兩個哥哥係畢業生會易收啲。

大宅

美好大世界2017勳章

scgift 發表於 16-12-24 09:24
舊年保易連本身reject左既最後都收左(家長打電話去話如果有位既話請考慮個小朋友,最後真係call晒2百幾個wa ...

哇。原來連保易都call到咁後。

大宅

Goldilocks 發表於 16-12-24 17:25
咁點解囡囡唔讀埋國際?有兩個哥哥係畢業生會易收啲。
因為會比佢讀返本地小學,兩個哥哥之前都係咁,大哥輕易接到,二哥接唔到,讀得超辛苦(包括執筆寫字同知識都接唔到)間國際係遊戲中學習,每日只係玩、唱歌同講故事,係唔使做功課的。。。
我的家有~
傻下傻下 嘅 咕碌媽媽

大宅

jilljojo 發表於 16-12-25 08:17
因為會比佢讀返本地小學,兩個哥哥之前都係咁,大哥輕易接到,二哥接唔到,讀得超辛苦(包括執筆寫字同知識 ...

原來係咁,有時小朋友咁細讀書,諗住開心學習,但之後上小學又接得辛苦,真係好矛盾。

首頁

尾頁

跳至