樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

個社工話我地一家三口有十幾萬積蓄,系恩恤公屋阻礙??其實系咪真有此理由,系咪要窮到完全冇得食冇得住先幫,佢接左我個案兩年都未幫到,期間佢俾好多希望我。

伯爵府

回覆樓主:

首先,體恤安置和一般入表申請公屋的基本資格是一樣的。即係入息和資產都要合格。 你看看申請公屋的入息資產要求,再計下數,唔超額就得。第二,如申請體恤,所有有關文件只半年有效,超過半年要重新交過所有文件。 你話社工拖你兩年,我估你根本不合資格申請體恤安置,你最好問清楚個社工。

珍珠宮

好媽媽勳章

全年先得千零宗體恤安置個案成功申請,要好慘好慘社工先會轉介,例如單親+家暴+住籠屋+拎綜緩+零儲蓄等等先會轉介,樓主有十零萬儲蓄,社工緊係唔批

大宅

susi1024169 發表於 16-12-24 14:37
全年先得千零宗體恤安置個案成功申請,要好慘好慘社工先會轉介,例如單親+家暴+住籠屋+拎綜緩+零儲蓄等等先 ...

多謝你回覆,個社工話想幫我,如果覺得我唔附合,早早趕我走。但我不明白佢两年幫唔到,我可唔可以自己轉社工?thx

大宅

hanbb 發表於 16-12-23 23:48
首先,體恤安置和一般入表申請公屋的基本資格是一樣的。即係入息和資產都要合格。 你看看申請公屋的入息資 ...

咁個社工昆我,我先生一個做野萬幾蚊,我要全職湊囡,有抑鬱,長期睇醫生。 可以自己轉社工跟嗎,thx

大宅

回覆 yanwendy 的帖子

我諗社工唔係話你冇資格申請,因為嚴格黎講,1x萬資產冇超額…你社工ge意思似係以佢的「實戰經驗」得知你有積蓄排唔到做最緊急迫切要樓ge名額內,覺得可以入紙申請但入左紙都輪唔到你吧?或者你租多年私樓用埋哂d錢,到時情況再慘d, 申請體恤安置成功率先高d

伯爵府

yanwendy 發表於 16-12-24 15:55
咁個社工昆我,我先生一個做野萬幾蚊,我要全職湊囡,有抑鬱,長期睇醫生。 可以自己轉社工跟 ...

我唔肯定你用咩理由申請,如你見開醫生,最好叫醫生轉介去醫務社工。 當然,一人搵三洗錢,唔係理由,長期抑鬱,唔知你咩程度,都係叫精神科醫生寫報告。 你的社工一直幫緊你,但不一定指幫你申請體恤安置,直接問佢,你現在情況,究竟佢支持不支持你申請體恤安置。內部應有明確指引。

伯爵府

回覆樓主:

所有醫療報告同樣只有半年有效,如醫生肯幫你寫,就叫社工做文件快手少少。

同時,你要預備你的入息資產等等update最近一年的文件。

大宅

s2004070 發表於 16-12-24 16:10
回覆 yanwendy 的帖子

我諗社工唔係話你冇資格申請,因為嚴格黎講,1x萬資產冇超額…你社工ge意思似係以佢 ...

你意見非常好,thx

大宅

hanbb 發表於 16-12-24 16:24
所有醫療報告同樣只有半年有效,如醫生肯幫你寫,就叫社工做文件快手少少。

同時,你要預備你的入息資產等 ...

thx

象牙宮

回覆樓主:

有十幾萬已經可以出去租樓,捱到下啦!仲恩恤我都係輪左6年,岩岩先上到樓咋!積蓄係你一半都無

珍珠宮

有十幾萬出面大把樓都租到啦,恩恤輪都未輪到你

男爵府

yanwendy 發表於 16-12-23 13:20
個社工話我地一家三口有十幾萬積蓄,系恩恤公屋阻礙??其實系咪真有此理由,系咪要窮到完全冇得食冇得住先 ...

我老公1個人份糧養4個,月入不足2萬,儲蓄得4萬,長期病加有產前產後抑鬱,有醫務社工跟,再轉介比明愛社工跟,都冇資格申請,除非離婚,生出來既小朋友有嚴重缺陷,先可以申請

樓主你都係慢慢正常隊等公屋啦,3人好快ja,我覺得你既社工係唔想直接話比你知,你唔合資,怕加重你抑鬱,一句說話害死一個人

大宅

wcm991101 發表於 16-12-26 22:15
我老公1個人份糧養4個,月入不足2萬,儲蓄得4萬,長期病加有產前產後抑鬱,有醫務社工跟,再轉介比明愛社 ...

明白,thx.
大家都加油。

大宅

無話可說 發表於 16-12-24 19:19
有十幾萬已經可以出去租樓,捱到下啦!仲恩恤我都係輪左6年,岩岩先上到樓咋!積蓄係你一半都無:p ...

我有出面租屋。
系醫生覺得我有需要穩社工傾。社工知道我想恩恤公屋,佢一直都話我附合,但不是緊急。所以一直拖我。感覺他幫唔到我。
我希望自己堅強d,但我未做到。

大宅

_candy_ 發表於 16-12-24 22:55
有十幾萬出面大把樓都租到啦,恩恤輪都未輪到你

十幾萬系香港算多咩。
我有系出面租樓住。

珍珠宮

yanwendy 發表於 16-12-27 01:27
十幾萬系香港算多咩。
我有系出面租樓住。
至少多過我富身家同埋體恤一定有人身家少過你,所以會急過你你唯有努力捱住先

伯爵府

yanwendy 發表於 16-12-27 01:23
我有出面租屋。
系醫生覺得我有需要穩社工傾。社工知道我想恩恤公屋,佢一直都話我附合,但不是緊急。所以 ...

其實個社工係你自己出去搵,定係醫生轉介?社工有冇取得醫生報告? 其實如果醫生支持,無理由要搞兩年。

大宅

hanbb 發表於 16-12-27 12:45
其實個社工係你自己出去搵,定係醫生轉介?社工有冇取得醫生報告? 其實如果醫生支持,無理由要搞兩年。
...

社工系自己穩。佢亦向醫生拎過两次報告。兩年都未得,系個社工拖。

大宅

_candy_ 發表於 16-12-27 01:36
至少多過我富身家同埋體恤一定有人身家少過你,所以會急過你你唯有努力捱住先 ...

thx

首頁

尾頁

跳至