自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好友近日好煩惱!他5兄弟姊妹,媽媽去年離逝,父母只有一個居屋物業,並無其他資產,流動現金都只有少量,他們5兄弟姊妹,4人已結婚搬出,各人生活有富有貧,各人也按自己能力給爸爸生活費,現只剩下幼弟與他爸爸同住,他幼弟每月只給他爸爸3丶4千元家用,所有家中開支什費都由他爸爸負責。
近日他爸爸對自己未來生活好擔心,他幼弟脾氣暴躁,間中對爸爸大喝大鬧,他爸爸其實都唔想一齊住,其他兄弟姊妹都寧願請個工人照顧爸爸,現時租樓買樓都唔容易,近日他幼弟同爸爸講:其他兄弟姊妹都有家庭,他自己單身,收入不多,希望自己一直住在爸媽這間屋至終老,他死後物業才交出給其他兄弟姊妹。我朋友生活都好困苦,夫婦辛勞工作去供樓,但他幼弟不須任何負擔就可以解決居住問題,他爸爸都覺得幼子想法好有問題,但礙於不想他發脾氣唔敢出聲。

我朋友就怕自己想錯了,於是向我問意見。我就覺得如果係公屋,父母離逝後,他繼續住就無問題,但那間是物業,情況就應該唔同,物業應該按父母意願或遺產方法分給各人。大家覺得應如何處理?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

大家兄弟姊妹同爸爸傾掂佢啦。最緊要係爸爸既意願。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

回覆樓主:

做定平安紙,按老人家的意願去行,而唔係點分配邊個多邊個少公唔公平的問題,老人家鐘意比晒1個又得,一個都唔比捐左去又得

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:父母物業問題

睇爸爸意願。
如爸爸擔心未來生活,可將樓逆按揭。
你朋友生活艱苦同件事無關係。

你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

回覆樓主:

全部兄弟姊妹加埋爸爸坐底傾清楚,千萬不要私下講就當係。

wcpcelia    發表於 16-12-25 18:19

大宅

我個人覺得比較「公平」既做法係,幼弟繼續同亞爸住,講明要照顧亞爸終老,要對亞爸好(收下脾氣),負責屋企開支同亞爸生活費(當交租都好啦 數字再傾啦),講明亞爸走左間屋再平分。

當然都要睇老人家意願為先

你朋友生活艱難,如果再夾錢請工人照顧亞爸都會增加負擔 所以俾細佬住 但要佢付出返應該對大家都好

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:父母物業問題

其實未結婚,同父母住都合理,如你朋友未結婚,一樣可以咁。
不過一齊住,一個俾三四千又真係少咗d(如爸爸已退休又冇足夠儲備)

你若盛開, 蝴蝶便來!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

當然唔会留唯一的資產俾对自己呼呼喝喝的人,可立遺囑賣左間屋,錢由老豆分配。

細仔
根本想佔兄姐便宜,如佢獨佔,应交合適的租金。佢死先分?白住咁多年,佢最细,如兄姊死先,佢就如意算盤,俾佢將來的子女住。

子爵府

你朋友同其他已婚的兄弟有無比錢爸爸?

大宅

spikenard 發表於 16-12-23 14:13
做定平安紙,按老人家的意願去行,而唔係點分配邊個多邊個少公唔公平的問題,老人家鐘意比晒1個又得,一個 ...

同意平安紙,如怕幼弟反應大,亦可以到時才公佈。
不過要慎防業權係兄弟姐妹分,但不好意思叫幼弟搬,咁就等於幼弟一個人享有層樓,咁都幾麻煩。

大宅

我朋友話他爸爸都準備立平安紙,但爸爸唔想同幼子講有平安紙這回事,又唔敢直接講唔贊同他的想法,因為他倆仍要一同生活,怕講咗他幼弟會對爸爸更差。而且他爸爸年紀大了,有個工人照顧他會安心D,但幼弟覚得唔方便,一口拒絕了!朋友話雖然有平安紙,但到爸爸終老時,幼弟才知道間屋要處理的時候,他沒有任何心理準備下,又好似好衰

男爵府

最緊要爸爸意願...

最緊要老人家開心

子爵府

贊成老人家做逆按揭, 自己咁多年既辛苦錢, 梗係佢自己享用番.
老人家仲在生時, 細仔咪繼續同老人家一齊住. 再之後的住屋問題, 佢總要自己想辨法.

細仔個"要求 - 希望自己一直住在爸媽這間屋至終老,他死後物業才交出給其他兄弟姊妹" 有啲過份. 如果係父母主動提出就OK, 如果自己要求, 要不得.. ..

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

回覆 verytired 的帖子

我爸走左好幾年, 阿媽有層供完居屋

阿爸走時阿媽有問我地三姊弟, 居屋長命契該轉邊個個名

我地三個冇爭冇搶比阿媽話事, 最後阿媽轉左比家姊

依家我地三姊弟都結左婚同供樓…, 平日阿媽同家姊住,方便湊孫; 假日返屋企

呢年細佬離左婚, 我同家姊都讚成賣樓同個女人一刀兩斷,搬返屋企住儲下錢

我地三姊弟從唔過問大家比幾多家用

層居屋
我冇諗過分啲咩,三姊弟邊個有需要咪邊個住囉

講真
…. 一家人
阿媽話事我地聽, 點分重要嗎?

子爵府

verytired 發表於 16-12-23 14:04
好友近日好煩惱!他5兄弟姊妹,媽媽去年離逝,父母只有一個居屋物業,並無其他資產,流動現金都只有少量, ...

我覺得個爸爸都好慘,未死已經俾d仔女謀,老人家個心會好難受。我地兩姐妹都嫁晒,父母意願層樓屬意個仔,我地細佬。父母依家都係三個一起養,一切憑著老人家意願。從來冇諗同細佬爭。

大宅

回覆 talkative 的帖子

朋友話其實可以去其他已婚兄弟姊妹住,但大家覺得現在賣,即變相趕他弟弟走

子爵府

回覆樓主:

係咪,一般來說,那位世伯一走左,間屋就俾子女平分?(平安紙另有安排例外)
咁如果間屋屬於五個人,咁邊個想住咪交租或者買斷,係咪?

大宅

yrinetino 發表於 16-12-23 14:20
我個人覺得比較「公平」既做法係,幼弟繼續同亞爸住,講明要照顧亞爸終老,要對亞爸好(收下脾氣),負責屋 ...
朋友就係話佢細佬脾氣暴躁,大家好難一齊坐低傾,細佬唔緊張工作,搵錢唔多,無咩儲蓄,所以叫佢自己搵地方住會好困難。

珍珠宮

開心吸收勳章

物業係爸爸的,當然係爸爸話事。

首頁

尾頁

跳至