自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:yrinetino 發表於 16-12-23 14:20 我

原帖由 verytired 於 16-12-23 發表
朋友就係話佢細佬脾氣暴躁,大家好難一齊坐低傾,細佬唔緊張工作,搵錢唔多,無咩儲蓄,所以叫佢自己搵地方 ...
有 d 恐怖既感覺,個細佬發覺惡就攪得掂,冇人出聲,咁將來阿爸再老 d 會點

總有離別的時候

大宅

他爸爸仲要負責洗衫丶買餸煮飯

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

回覆 talkative 的帖子

係!朋友同他家姐都願意同爸爸住,爸爸都好想,不過爸爸最想自己住,工人照顧,因他唔想影響其他兒女家庭生活。

大宅

回覆 jaycee_mami 的帖子

朋友有2個兄姊係租私人樓,自己無樓的

珍珠宮

verytired 發表於 16-12-23 14:04
好友近日好煩惱!他5兄弟姊妹,媽媽去年離逝,父母只有一個居屋物業,並無其他資產,流動現金都只有少量, ...

公屋屋主走咗,子女都要經審查,冇資格談什麼繼承。

根本叫個幼弟現在就自己去申請公屋吧!養懶才是問題癥結。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

verytired 發表於 16-12-23 14:35
回覆 talkative 的帖子

朋友話其實可以去其他已婚兄弟姊妹住,但大家覺得現在賣,即變相趕他弟弟走 ...
唔好賣住, 未賣大家睇住有錢分, 當然話去比爸爸去其他已婚兄弟姊妹住冇問題.
但一賣左, 說話就唔會咁講. 肯定就會有人話唔方便.....到時爸爸就會冇地方住, 亦會發生其他問題.

屋一定不可以賣, 平安紙一定要立, 要一家人一齊傾亦應以爸爸意願為依據. 如果佢想比細仔, 大家也不可有意見, 即使你朋友生活困苦, 也不可以因為爸爸想比細仔而反對.

大宅

回覆 brindlewin 的帖子

朋友話間居屋係用他們細個時住的公居換,所以各人當時都有名,之後各人結婚後就取消,想問吓佢細佬申請公屋是否要先取消名?

子爵府

tester5 發表於 16-12-23 15:48
唔好賣住, 未賣大家睇住有錢分, 當然話去比爸爸去其他已婚兄弟姊妹住冇問題.
但一賣左, 說話就唔會咁講. 肯 ...
講得好好!!

幻想一定美好, 仔女各自有頭家, 邊個想同個老豆住, 一句到尾, 錢最親!!

男爵府

verytired 發表於 16-12-23 14:04
好友近日好煩惱!他5兄弟姊妹,媽媽去年離逝,父母只有一個居屋物業,並無其他資產,流動現金都只有少量, ...
最重要係細佬咩年紀先?我覺得至少要俾細佬住到某年紀先賣樓會好d, 即係例如d 家姐阿哥如果住到35先搬,至少俾細佬住到35 會fair d, 唔好一開始就賣樓趕細佬走..

大宅

回覆 tester5 的帖子

其實佢地都唔想賣住,他爸爸住咗間屋咁多年,附近環境都熟悉哂,希望他一直住到終老。

大宅

回覆 sunshine135 的帖子

佢細佬都四十多歲,其他兄姊三十歲前已經結晒婚

伯爵府

立平安紙
唔需要比佢細佬知
佢細佬分返份做首期買二百呎一個人住
話知佢

翡翠宮

verytired 發表於 16-12-23 16:05

其實佢地都唔想賣住,他爸爸住咗間屋咁多年,附近環境都熟悉哂,希望他一直住到終老 ...
你朋友其實點樣得知細佬和爸爸的對話? (想長住終老)

如果係爸爸直接告訴你朋友, 並問你朋友意見, 咁情形, 你們一家可以一齊傾, 因為是爸爸向你朋友求助.

如果不是, 那就只是佢細佬和爸爸之間的問題, 你朋友現在就不便參與意見.

珍珠宮

verytired 發表於 16-12-23 15:55

朋友話間居屋係用他們細個時住的公居換,所以各人當時都有名,之後各人結婚後就取 ...

居屋張契應該只有戶主加配偶,點會落埋5個子女名?(我知有人係其中一父或母+1子女,主要方便供樓)。

冇聽過一張屋契落7、8個人名咯,如果個個子女都有名,其中一個要賣/按自己那份出去都7國咁亂
你朋友應該問父親欏契睇下/或差晌信都得。個細佬應該冇名咯,佢申請冇問題喎。父親80,個仔有得4~50,可以申請單身啦。

大宅

長住問題,係佢細佬同爸爸講,之後爸爸同我朋友及另一姊姊講的,佢爸爸話當時好突然,唔識回應,佢爸爸當然覺得唔接受才找朋友及姊姊傾啦。

翡翠宮

verytired 發表於 16-12-23 16:17

長住問題,係佢細佬同爸爸講,之後爸爸同我朋友及另一姊姊講的,佢爸爸話當時好突然 ...
咁既然係爸爸求助, 就可以一家人傾吧.
爸爸可以在大家面前說出的意願, 避免將來不必要爭執.

大宅

名的意思,應該不是業主。
以我自己為例,結婚前住公屋。到我婚後抽居屋,都要我先去屋村辦事處除名才可以。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

brindlewin 發表於 16-12-23 16:11
居屋張契應該只有戶主加配偶,點會落埋5個子女名?(我知有人係其中一父或母+1子女,主要方便供樓)。

冇聽 ...

雖然樓契無名,但因係居屋(未補地價),有戶籍制,故我諗會有退名問題,但就不確定要先退名後才可申

請公屋吖,定係攞到公屋才退名都可。

我有朋友住居屋,佢女想自己申請公屋,房署就要佢退名先可申請。而我網上見有人話到輪到時才退名也可,故我知退名就一定,但幾時退我就唔太確定喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

verytired 發表於 16-12-23 16:21

名的意思,應該不是業主。

佢都有了居屋,點仲keep住公屋?
公屋退了,件事已經close file, 居屋又唔係業主,唔明去除咩名?
反而我之前講咁,朋友A父母為方便供樓落咗A名,A其實唔住係度,A申請返公屋當然唔得,去買私樓都當第二間屋

首頁

尾頁

跳至