自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:芒果米池+發表於+16-12-25+11:09+用

原帖由 jelly208 於 16-12-25 發表
用唔到,損起嚟真係搽乜都痛。

當每日幫小朋友搽油時對住你喊,痛到大顛大叫,皮膚一搽植物油就發紅,就 ...
哦這樣的。

好耐之前已經有文章抨擊花士令,等消費者覺得貴嘅係好。

真係信以為真,呢排唔知係咪年紀大左,皮膚好乾,用乜都唔得,最終買反花士令,真係覺得佢最溫和又唔乾

多謝分享

珊瑚宮

wawaliluk 發表於 16-12-25 10:59
可以係邊樹買?

DIY材料店都會有, 品質有高低。
呢度 好多JM鐘意係iherb買, 我淨係想講, 若果係灰灰地色, 多粒粒又硬, 係劣質乳木果。

男爵府

畀面勳章

芒果米池 發表於 16-12-25 12:51
哦這樣的。

好耐之前已經有文章抨擊花士令,等消費者覺得貴嘅係好。

其實皮膚無發炎無損,都有好多選擇。

始終凡士林只係好表面野,
搽咗以為好滋潤,
其實一過水就無。

但佢保護到皮膚,令皮膚少刺激,敏感人就無咁易發作。

我小朋友敏感無發作時,都只係搽橄欖油,牛油果油呢類。

芒果米池    發表於 16-12-25 13:07

珊瑚宮

jelly208 發表於 16-12-25 12:46
咁凡事唔係絕對。
但當針吉到肉時,就唔會咁講。

我家人都曾經有嚴重濕疹者, 全身爛, 痕到瞓唔到, 都經歷過。
今年聖誕佢開開心心地去左旅行, 濕疹耐唔耐有時番發, 佢嚴重程度大減。
用天然產品好講品質, 同一種植物油, 品質高低絕對有影響效果。
就算大家推崇的椰子油亦未必所有濕疹人士啱用, 有人用後更差。
家人用油, 要用的一定係靚, 仲要好靚, 自問比較好彩, 我或者我既朋友可以幫我買到。
凡士林無話唔好, 起碼用後皮膚唔會敏感, 但治標不治本啫。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆:凡@林唔好用!!

又平,又有效,好用喎

Mnbvcxdsa    發表於 16-12-25 21:08

琥珀宮

引用:Quote:goat+發表於+16-12-25+10:11+好多化

原帖由 good_pig 於 16-12-25 發表
呢個講
「愈搽愈乾」呢個point,真正花士苓用家都有親身體驗知道不是事實!

芒果米池    發表於 16-12-25 14:44

珊瑚宮

jelly208 發表於 16-12-25 12:46
咁凡事唔係絕對。
但當針吉到肉時,就唔會咁講。

曾經睇過文章講有濕疹小朋友未必適合用手工皂, 反而會更刺激皮膚。
但現在流行手工皂, 大家就一窩蜂去用。
寫文章係位芳療師, 有詳細講解, 有興趣就網上search吓。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

木土土 發表於 16-12-25 13:10
「愈搽愈乾」呢個point,真正花士苓用家都有親身體驗知道不是事實!

原來係咁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cbeyond 發表於 16-12-25 12:52
DIY材料店都會有, 品質有高低。
呢度 好多JM鐘意係iherb買, 我淨係想講, 若果係灰灰地色, 多粒粒又硬, 係 ...

locc....果間呢?

男爵府

畀面勳章

cbeyond 發表於 16-12-25 13:16
曾經睇過文章講有濕疹小朋友未必適合用手工皂, 反而會更刺激皮膚。
但現在流行手工皂, 大家就一窩蜂去用。 ...

謝分享。

佢無發作時,用手工皂真的唔錯。
但而家要soap-free

男爵府

Giant 發表於 16-12-25 10:22
凡士林好用呀!我皮膚敏感搽一次就掂,睡前雙手搽多d,戴上棉手套瞓覺,第二朝對手潤滑不少,真係平靚正喎: ...

請問綿手套喺邊度買?

男爵府

回覆 fatgarden 的帖子

我用潤唇膏, 會出好多超細水泡. 後來上網勁search資料, 原來, 好多成份都要避, 包括我以為好天然既蜂蠟. 但蜂蠟係幫潤唇膏凝固成型. 差唔多隻隻牌子都有蜂蠟成份.
結果我個咀, 只可以搽vaseline. 其實我覺得好潤, 唔會乾.

公爵府

fatgarden 發表於 16-12-25 09:14
有post話它是石油副產品。那麼用甚麼替代好。

基本上好多貴的護膚品都含石油副產品

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

Giant 發表於 16-12-25 10:22
凡士林好用呀!我皮膚敏感搽一次就掂,睡前雙手搽多d,戴上棉手套瞓覺,第二朝對手潤滑不少,真係平靚正喎: ...
仔女時有跌傷流血,怕沖涼時沾到水會痛。
我會同佢厚敷一層係傷口上,咁沖涼就唔痛。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

用過咁多潤唇膏,最抵最好用始終係凡士林,越搽越乾我真係feel唔到

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ian723 發表於 16-12-25 16:03
仔女時有跌傷流血,怕沖涼時沾到水會痛。
我會同佢厚敷一層係傷口上,咁沖涼就唔痛。
...

原來可以咁?我係封保鮮紙

大宅

Charlotte_mom 發表於 16-12-25 16:08
原來可以咁?我係封保鮮紙

好好用架
所有輕微擦傷(emoji)傷
只要傷口你覺得佢接觸空氣,水等好唔舒服時
擦一層凡士林
佢可以好似表皮咁保護真皮層,咁真皮層就唔因外露而發炎

大宅

BabyO2013 發表於 16-12-25 11:14
以前中學chemistry 都有一個石油專題;petroleum is everywhere. 我反而擔心supply 問題,始終會 ...

係,我記得車軚、皮鞋都係石油副產品,仲有好多,所以先咁值錢

子爵府

BK Milk勳章

我用咗凡士林30年,每朝早同訓前,都要塗潤唇膏,風雨不改,而呢30年用過N咁多牌子潤唇膏,最後都係回歸凡士林,佢係最潤最舒服的潤唇膏,我諗今生今世都只用佢㗎喇。
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

伯爵府

搽咀我都覺得係用有petrolatum 成份的有效,質地夠晒厚可以防止紅腫爆擦;搽面就唔會,一來我覺得咀部以外的護膚產品、用礦物油主係因為降低成本賺多啲,二來面部可選用的油類產品其實好多

首頁
12345...6

尾頁

跳至