自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

好辛苦呀,這幾個weeks成身都好痕,特別係手臂位,請問知不知道買什麼塗會止到痕呀?謝謝

男爵府

黑蔗糖煲水沖身

大宅

我個仔都係再qv cream, 不過都係唔得, 早2日去左屈記買左豬油膏沖涼, 沖左2次, 而家皮膚好返好多, 冇甘乾燥

原文章由 cheerio 於 08-12-8 16:10 發表
黑蔗糖煲水沖身

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章

唉, 我豬油膏都唔得! 仲有冇勁d架!

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 bobo_bo99 於 08-12-8 16:17 發表
我個仔都係再qv cream, 不過都係唔得, 早2日去左屈記買左豬油膏沖涼, 沖左2次, 而家皮膚好返好多, 冇甘乾燥

豬油膏???是什麼???大人work唔work ka?

珍珠宮

好媽媽勳章

豬油膏咩點樣, 用來擦身定沖涼架

大宅

原文章由 rebecca0113 於 08-12-8 16:32 發表

豬油膏???是什麼???大人work唔work ka?

emulsifying ointment.

大宅

原文章由 海妮 於 08-12-8 16:38 發表
豬油膏咩點樣, 用來擦身定沖涼架

豬油膏即係aqueous cream, 屈人氏同藥房都買到既, 幾十蚊一大盒, 我屋企都有盒, 呢幾日因為好痕, 上呢度見有媽咪話可以要黎沖涼, 尋晚試左要黎沖涼, 真係無咁痕, 而且沖完唔駛再揸lotion.
沖涼果陣沖濕個身, 如果出汗位(加拿大)就用少少皂液洗左先, 之後就拎一大pat豬油膏揸全身, 再用水沖身就ok.

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 cheerio 於 08-12-8 16:10 發表
黑蔗糖煲水沖身

請問用幾多份量,同埋要唔要再用水過淨呢?
thx

男爵府

沖完都要搽body cream先得架!

大宅

buy "aquos cream" as bathing soap... got one in wanchai h$50 (made in australia) and another one in tst 龍成 (made in english).

原文章由 rebecca0113 於 08-12-8 16:07 發表
好辛苦呀,這幾個weeks成身都好痕,特別係手臂位,請問知不知道買什麼塗會止到痕呀?謝謝
tigerboy - born in october 1998 - i'm proud to be his mama!

大宅

buy "aquos cream" as bathing soap... got one in wanchai h$50 (made in australia) and another one in tst 龍成 hk$27 (made in english).

原文章由 rebecca0113 於 08-12-8 16:07 發表
tigerboy - born in october 1998 - i'm proud to be his mama!

大宅

沖完涼, 身未乾透就即刻搽cream啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

原文章由 ecec 於 08-12-8 16:43 發表

豬油膏即係aqueous cream, 屈人氏同藥房都買到既, 幾十蚊一大盒, 我屋企都有盒, 呢幾日因為好痕, 上呢度見有媽咪話可以要黎沖涼, 尋晚試左要黎沖涼, 真係無咁痕, 而且沖完唔駛再揸lotion.
沖涼果陣沖濕個身, 如果 ...

係咪白色一罐咁架, 我嗰罐寫住 " aqueous cream BP "
有無唔同? 真係可以沖涼? 我以為只可以揸添~~

別墅

有沒有用過皮得露的bath oil來沖身?有TAR成份所以好臭不過好掂。我阿爸皮膚好乾都係用它,之後再揸 QV cream/aqueous cream,但千萬唔好買錯皮得露solution,成效差好遠

男爵府

每次一舊,沖完涼,再用佢黎淋勻全身,唔駛再過水!
原文章由 pinkiesalbe 於 08-12-8 16:47 發表

請問用幾多份量,同埋要唔要再用水過淨呢?
thx

男爵府

原來有咁多人因為天氣乾燥而身痕!

我睇醫生, 醫生第一次開aqueous cream俾我查, 但唔work; 第二次開emulsifying ointment 俾我沖涼, 再加一款藥膏, 兩次都有開敏感藥(一日一粒), 宜家兩個星期, 好左好多.

男爵府

醒目開學勳章

施巴5.5出咗隻沐浴油, 我用緊, 都唔錯, 幾好用!!!!

王國長老

王國長老

原文章由 KristyMum 於 08-12-8 18:38 發表
原來有咁多人因為天氣乾燥而身痕!

我睇醫生, 醫生第一次開aqueous cream俾我查, 但唔work; 第二次開emulsifying ointment 俾我沖涼, 再加一款藥膏, 兩次都有開敏感藥(一日一粒), 宜家兩個星期, 好左好多. ...

請問emulsifying ointment邊度買到? 有冇牌子名?

個女又係最近全身痕到一dart dart, 又唔想同佢睇醫生.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

原文章由 edea 於 08-12-9 01:00 發表

請問emulsifying ointment邊度買到? 有冇牌子名?

個女又係最近全身痕到一dart dart, 又唔想同佢睇醫生.

屈記有得賣,多數放係藥劑師附近,可問他們!

[ 本文章最後由 ZZdaphne 於 08-12-9 01:11 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至