自由講場

跳至

首頁
23456...16

尾頁

男爵府

luilui007 發表於 16-12-27 17:01

我都會咁諗,會諗係唔係自己諗多左,但都偏向想穩穩陣陣 ...

,咁需吾需要你老公都要回避
啊女三歲前長期姑媽湊,小學前公公湊,中學前補習社。
我個外生女,由細到大放假就來我樹,依家大左係我樹住。
你會否想得太多,自己爸爸都信吾過?

男爵府

我覺得你太緊張
就算唔信姐夫 都應該相信自己家姐
佢錫自己姨甥就一定會保護佢
小朋友都6歲 遇到唔開心既事都會識講
何況佢返到黎都係咁開心
最緊要教識佢要保護自己
一世人流流長 你保護得佢幾多

男爵府

luilui007 發表於 16-12-27 16:50
我女間中都會去我家姐屋企住幾日(如暑假),我家姐無小朋友,她又好鍾意我個女,佢地會帶佢玩下食下,我姐 ...

好奇想問下,點解你會懷疑姐夫?

水晶宮

amber-darling 發表於 16-12-27 18:04
agree... 樓主應該會否認,但唔知點解我癮癮地覺得佢有D抗拒呀女同家姐姐夫太好感情太親密:quie ...

公爵府

回覆樓主:

樓主,我諗法都一樣,可以避得既梗系避喇,唔好等有咩事先黎話早知,依個世上好多意外發生,我永遠覺得預防胜於治療,所以,樓主你並唔系多心

珍珠宮

引用:Quote:cattz288 發表於 16-12-27 17:49 咁

原帖由 (Samantha) 於 16-12-27 發表
生仔都唔得...
怕後欄不保......!
如果要咁講,女女女男都得㗎

男爵府

我又唔覺樓主太緊張,佢都係想保護個女啫,果個始終係姐夫,俾我都未必完全信得過。不過我覺得更重要係教識個女自己都要小心同提高警覺。

我自己都唔會俾個女係出面過夜,就算係公公婆婆或爺爺嫲嫲家都未試過,同埋會同個女傾計時講多d要保護自己,私人部位唔可以俾人掂或睇,就算爸爸同哥哥都唔得 etc.

大宅

luilui007 發表於 16-12-27 18:01
咁都叫壞腦,你未必太膚淺吧

支持你睇法。尤其你家姐無小孩~防備心可能不重。不計姐夫,家姐的家都可能有姐夫的男親人到訪。

禁止訪問

大宅

支持樓主。其實好多小孩子風化案都是親朋戚友所為。不想發生先來後悔。

大宅

恩庭寶貝 發表於 16-12-27 18:58
洗唔洗講到咁恐怖呀,不如話全街男人走晒上佢家姐屋企喇

吾係嚇你,我朋友都係甘中招,一世陰影,好惨。6歲,未有能力say no,不過再大dd,我又放心女女去過夜。

子爵府

樓主,我支持你諗法。
我好明白樓主心情,因為我都有個女,生得趣致可人更係擔心(果D話樓主想太多的人,是否真有女?如果冇一定唔會明白呢種諗法,如果有就…好自為之了),我在女兒小時候就開始教,小心所有異性(包括爸爸、弟弟)的太親蜜身體接觸,屋企才是安全瞓覺的地方,我見有D女仔會在交通工具、餐廳地方瞓,一來難睇,二來唔安全,當然跟學校去旅行就例外。
另外,我覺得女兒大大下,成日在外留宿係會影響管教,會易反叛,每當被父母指責實有不快,到時候佢會諗去XX屋企就得,一定唔會被鬧,所以就算我信得過D親戚,我都唔比仔女小時經常跟住親戚。
以我觀察,有好多親戚圍住的小朋友一般都比較難管教,可能係意見多、人多囗雜吧。
樓主的女兒6歲,你可以同家姐講,開始小學會功課忙,唔想佢太心散,家人聚會成日見下就可以,過夜就免了。

水晶宮

catcat笑 發表於 16-12-27 18:46
好奇想問下,點解你會懷疑姐夫?

佢無懷疑

只係預防 有日 會有事發生

就算自己爸爸都係咁話

papagirl    發表於 16-12-28 16:05

男爵府

開心吸收勳章

我女間中都會去我家姐屋企住幾日(如暑假),我家姐無小朋友,她又好鍾意我個女,佢地會帶佢玩下食下,我姐 ...
其實你咁諗冇錯的,可以考慮照帶囡囡去家姐屋企玩但唔過夜,另外亦要教個囡正確嘅性知識。的囡而家2歲半,都打算咁做

大宅

樓主是個好有危機意識的好媽媽!!

“護苗基金的數字顯示,過去幾年接觸到的兒童受侵犯個案,超過9成侵犯者是熟識的人,超過一半受侵兒童發生時年齡在6歲以下。

幼童表達能力有限,遇到性侵犯未必懂得求助。團體建議,如果家人發現小朋友情緒變化,要多留意,及引導他們講出問題。”

http://podcast.rthk.hk/podcast/item_epi.php?pid=836&lang=zh-CN&id=72014

珍珠宮

luilui007 發表於 16-12-27 17:01

我都會咁諗,會諗係唔係自己諗多左,但都偏向想穩穩陣陣 ...

有咩經歷令你咁唔信任親友?連父親都唔信?

過份保護而又說不出理由的恐懼,其實有礙孩子成長而又易失去安全感。

我只覺得自細要敎細路意識私人部位不可俾人亂摸或亂摸別人,即使玩耍也不應該。

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實你咁諗冇錯, 不過自己都要教育自己個女
而且如果之前不嬲都係家姐度過夜, 突然唔比, 家姐可能會懷疑/ 唔開心。 所以我覺得唔好令大家關係差, 應該step by step咁唔比個女stay overnight

男爵府

我係你老豆家姐傷心死!

伯爵府

新聞連親生爸爸都傷害自己個女,更何況係外人,一定要盡力保護自己的子女。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

都啱,如果要留,我也會和個女一齊留,應該唔會比個女自己一個在有男人的家留宿,幾親都唔可以。

首頁
23456...16

尾頁

跳至