自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

beverly@mim 發表於 17-4-27 23:17
嘩,乜宜家著架都咁先進,有SENOR 追蹤每日著幾耐咁咪無得呃有著囉到時影下個SENOR黎 ...

好呀, 到時影相給你們看, 不過你著吾足鐘數, E生都無你乎

我女胸/: 20/25, 寒背好勁,又吾中意運動

中大個研究是架對患者心理影響, 有多8 堂物理治療或靜觀治療

提供, 可隨時退出的

珍珠宮

lily0620 發表於 17-4-28 03:16
請問系威院覆診開的媽媽們,知唔知威院邊個醫生(脊骨科)最好?我仔仔上月剛查到有側彎,有成24度/17度,我 ...

我地見E生只見了3分鐘, 呀女先入左去成個鍾, 後來家長先JOIN見醫生,

以為女做了很多檢查, 原來只叫她看了兩套影片, 個症,
等她知道個架系點, 處理系點,

其實第一次去到見醫生前佢地已分好邊D小朋友要做架, D要觀察, 都系用番

D,
威院聽說25度先做架, 以下都系觀察住先

威院私家就不清楚了, 可能做法都一樣

大宅

回覆 angiehouse 的帖子

謝謝你的分享!我們也是,每次覆診都只是幾分鐘,多問幾句,醫生就會很不耐煩的樣子,然後就直接送客。唉,無可奈何,但是這個病,專家們都在政府醫院裏,外面開診所的私家骨科醫生都不是很專長這個病,所以真的沒有辦法。大口環也是說25度才做架,所以這幾個月會是非常的煎熬,很怕會加重,

子爵府

好媽媽勳章

angiehouse 發表於 17-4-28 11:01
好呀, 到時影相給你們看, 不過你著吾足鐘數, E生都無你乎我女胸/腰: 20/25, 寒背好勁,又吾中意運動中大個研 ...
我同你女一樣,腰都係25不過我胸仲勁好多靜觀我上過啦,好似都係8堂係教點放鬆咁囉

子爵府

好媽媽勳章

angiehouse 發表於 17-4-28 11:15
我地見E生只見了3分鐘, 呀女先入左去成個鍾, 後來家長先JOIN見醫生,以為女做了很多檢查, 原來只叫她看了兩 ...

宜家有片睇都好啦,以前無架,只係大家小朋友係到傾計(等醫生太耐啦),講下個架點著最舒服(當然係用唔正確既方法著啦,咁著係舒服好多,不過無效又呃到阿媽有著遮)果時都係小朋友先入去等,排隊身高、坐高、體重,之後成班小朋友坐係房等,到見醫生時會叫埋家長(用令一邊門)入去。

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:有關脊柱側彎的問題

針灸有療效呀!我仔喺尖沙咀某醫療中心做咗三個月療程,由十幾度去返七度,成效好好,政府醫生話唔駛再去覆診!

男爵府

小師妹 發表於 17-4-28 21:17
針灸有療效呀!我仔喺尖沙咀某醫療中心做咗三個月療程,由十幾度去返七度,成效好好,政府醫生話唔駛再去覆 ...

針唔使啪骨就得?咁神奇?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:小師妹+發表於+17-4-28+21:17+針灸有

原帖由 maggie789 於 17-04-28 發表
針唔使啪骨就得?咁神奇?
針灸再輔以推拿

珍珠宮

小師妹 發表於 17-4-28 21:17
針灸有療效呀!我仔喺尖沙咀某醫療中心做咗三個月療程,由十幾度去返七度,成效好好,政府醫生話唔駛再去覆 ...
幾$$一次

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:小師妹+發表於+17-4-28+21:17+針灸有

原帖由 angiehouse 於 17-04-28 發表
幾$$一次
單次$550,開十次療程$450/次

複式洋房

靚寶 發表於 16-12-28 16:39
有冇人試過推拿?有沒有用呢?因為要戴固定架,如果再惡化就要做手術,有冇意見比到我呢?thx

另一問題在1 ...

推拿只能減輕短暫痛楚,如沒有專業醫生幫忙鞏固脊椎,長期推拿或會惡化側彎情況

別墅

有無人睇過港大或浸大嘅中醫(針灸/推拿)?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至