6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb啱啱七個月,全人奶,仲要成日飲夜奶,一晚會醒五次以上,係醒左自己訓唔返,成日要啜手指訓,抱起搖下先訓得返,好辛苦,我晚晚都無訓過咁,bb又要我抱先肯訓,爸爸抱都唔肯,晚晚一陣就醒一次,bb而家自己都有黑眼圈
唉,保嬰丹呀,珍珠末,開奶茶,叫德物次都試過,係食個日會醒少d,都會醒,一唔食個日又變返平時咁,無可能日日食呢d啦
個人真係好灰,已經成日夜晚佢喊醒,我都跟住喊,好辛苦,又要返工,個腦諗左好多次一齊死左佢算

男爵府

七个個月试下俾巨食下其它了(粥仔,糊仔之类),但听其她媽咪講埋身唔系訓住俾巨食嘛?做咩仲要抱訓?D個系坏习慣來

大宅

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

係未埋身? 如果係,可能因為做左人肉奶咀...

別墅

lyc_0609 發表於 16-12-28 23:39
係未埋身? 如果係,可能因為做左人肉奶咀...

我果個都係咁, 啜兩分鐘又訓返

別墅

回覆樓主:

好明白你嘅心情,我仔之前都係咁,不過佢食奶粉,每次醒都要開少少奶俾佢等佢食住瞓返,而家9個月啦每晚都仲最少醒兩次。不過我係ftm,而且有屋企人幫手就好啲。一齊加油,會捱得過嘅,總有一日有覺好瞓

子爵府

2018復活節勳章

好明白你,我情況同你差唔多。或者你試吓等佢自行入睡睇吓有冇幫助

伯爵府

只有任佢喊一星期介夜奶了
佢哩啲係啜癮

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

即使唔肯爸爸抱,都要嘗試,慢慢習慣,如果唔系,你遲早會比BB玩殘。

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

七個月重喺全人奶未加固?

水晶宮

你成日抱佢,好容易上癮架,到時候好難戒

禁止訪問

男爵府

全人奶有冇加固? 係咪唔夠飽? 會考慮最後一餐餵奶粉嗎? 唔好諗得咁負面, 要加油呀!!

複式洋房

ChaChaLaLA 發表於 16-12-29 12:35
七個月重喺全人奶未加固?

有加固一餐呀

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

佢日頭訓得好冇架?試下日頭咪俾佢訓太多喇

子爵府

抱住搖住訓係壞習慣
我囡都係全人奶,一出世到兩個幾月都係食食下係我懷中訓著,所以我由三個月開始要bb自己習慣係床度訓著,愈細個開始就愈容易比到bb習慣自己係床度訓著。過程係好艱難,但係先苦後甜。

詳細可以睇台灣育兒老師分享~
http://corundumtw.pixnet.net/blog/post/32500806-小寶寶的好睡眠(上)(瓜老師版之新生兒使

關於睡眠這件事
睡眠方面,人的睡眠是[淺眠-熟睡-淺眠-熟睡-淺眠....]兩者情況交替進行,大概每40-50分鐘會有一次循環。處於淺眠期的大人可能抓抓鼻子就又入睡,不會有睡眠問題。小寶寶因為還在學習階段,很容易在淺眠期醒來(或被吵醒)然後就哭著不知道如何再入睡。這時爸媽的界入,不但讓孩子學不到自行入睡的能力,還容易養成孩子依賴爸媽的安撫(如奶嘴、喝奶、親拍、抱抱)等方式入睡。

一旦習慣被人安撫的寶寶,進入到淺眠期(就是半醒半睡時)感覺沒有人安撫/或者被聲音吵醒,就會吵著希望能以相同方式再度被安撫入睡。

有一種說法是從生物學角度來看寶寶睡眠,也非常有趣。
這是生物本能的保護機制,幼獸的視力並不好加上他無法保護自己,故他會自動記憶睡前的環境以保護自己的安全,故當他半夢半醒時身體會主動檢視現在睡眠環境是否與睡前一樣,如果不是,表示有危險(可能是自己翻出巢穴或者被天敵叼走),他會本能呼喊爸媽,直到自己回復原本安全的狀態,

所以小寶寶本能會檢測自己睡眠環境是否改變,所以如果你用抱睡方式,他入睡時的環境是[你的懷抱+你的氣味+你的微微搖晃],當你把他放下,睡眠環境改變,他就會大聲抗議要求回到原來舒服的情境,就算運氣好已經睡熟,但是當他從到淺眠期稍醒,他也會因為察覺環境改變而大聲抗議要求回到原本的情境。

珍珠宮

好明白妳心情。我都係咁樣經歷過來,現在已經熬過了最艱難既階段。以前有時候夜晚醒左兩個幾鐘,又不明原因大喊,最辛苦~一切都會過去的!加油!

複式洋房

好多人叫我唔好奶睡,唔好抱住哄佢訓,但係一唔咁做,佢就喊,我又做唔到由佢喊,因為佢真係會喊成個鐘,已經試過。喊得多,第二日仲痴身。真係好辛苦,而家佢認人,直頭要同我寸步不離,我生完之後有七個幾月無一晚訓得多過四個鐘,經常個個鐘都起身,日日返工都暈陀陀咁,覺得自己已經唔係自己

子爵府

2018復活節勳章

chunchun8228 發表於 16-12-30 23:16
好多人叫我唔好奶睡,唔好抱住哄佢訓,但係一唔咁做,佢就喊,我又做唔到由佢喊,因為佢真係會喊成個鐘,已 ...

我都一樣,佢出世到而家9個月,我未試過連續瞓多過4個鐘,有時半夜比個bb嘈到無得瞓,氹極佢都唔瞓,真係炆到死。啲人話咩要戒抱睡奶睡,講就易,我個b頑固到可以喊個幾鐘喊到嘔,我自問做唔到由得佢喊。

珍珠宮

調整下白天睡眠時間,七個月,晚上個餐可以食糊仔,頂肚

珍珠宮

好明白你嘅心情,我果時都係有段時間咁樣,搞到日頭返工冇精神

首頁

尾頁

跳至