興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

行花墟買左盆香水百合,請問有冇jm知點種?上網搵過冇咩資料,只知係球根種,但我呢盆係唔係插種架? thx

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我月中都買左盆,依家開緊花,好靚好香。
晒太陽,少水,泥乾乾地先淋。

大宅

5R2H 發表於 16-12-29 22:57
我月中都買左盆,依家開緊花,好靚好香。
晒太陽,少水,泥乾乾地先淋。
...

真係開到架?唔該晒你呀!請問你有冇落肥?

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

孖星 發表於 16-12-29 23:31

冇落肥,買果陣同你棵差不多,個苞仲好青綠,店員話係粉紅色花,大約3星期開。千祈唔好淋太多水,偏乾好D。

大宅

5R2H 發表於 16-12-30 08:38
冇落肥,買果陣同你棵差不多,個苞仲好青綠,店員話係粉紅色花,大約3星期開。千祈唔好淋太多水,偏乾好D ...

好靚呀,希望我都種到啦!

伯爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

百合鐘意曬太陽,基本上曬多D就會開我都買左盆,E+開左一朵,好香

大宅

rainnn 發表於 16-12-31 22:55
百合鐘意曬太陽,基本上曬多D就會開我都買左盆,E+開左一朵,好香

thx jm, 我依家放佢係有太陽曬到位置,希望會開花啦!

男爵府

孖星 發表於 17-1-2 10:08
thx jm, 我依家放佢係有太陽曬到位置,希望會開花啦!

唔知点解無花苞?

大宅

rosetina 發表於 17-1-3 12:07
唔知点解無花苞?

我買現成,本身有5個花蕾架,今日見到個花蕾變左少少紅色,應該就開花喇

水晶宮

孖星 發表於 16-12-29 23:31

我尋日花墟買,店主教少水,不要噴洒花葉,大概10日落一次花肥便可以。我係植物殺手,今次睇下“佢"好唔好彩

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

大宅

CINDYC 發表於 17-1-8 09:03
我尋日花墟買,店主教少水,不要噴洒花葉,大概10日落一次花肥便可以。我係植物殺手,今次睇下“佢"好唔好 ...

我果盆都開左3朵喇,睇怕未到過年都開晒!

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

孖星 發表於 17-1-8 10:44

呢排咁熱,真係開得快架

水晶宮

孖星 發表於 17-1-8 10:44

我呢盆種架, 過年年花近幾年都係買蘭花+黃天霸(百合)+水仙。黃天霸年26/27先出去花墟買。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

子爵府

想問開完花處理盆花, 唔駛浪費掉左
幾耐下一次花期?

大宅

CINDYC 發表於 17-1-8 09:03
我尋日花墟買,店主教少水,不要噴洒花葉,大概10日落一次花肥便可以。我係植物殺手,今次睇下“佢"好唔好 ...

好靚,好大棵呀
請問知唔知係唔係球根種?種完係唔係可以放雪櫃,出年再種?thx

水晶宮

孖星 發表於 17-1-13 23:35
好靚,好大棵呀
請問知唔知係唔係球根種?種完係唔係可以放雪櫃,出年再種?thx
...

唔好意思,我第一次種,資料來源都係請教老闆的,您的問題唔識答,請其他識的jm指教。

別墅

幪面超人 發表於 17-1-9 10:32
想問開完花處理盆花, 唔駛浪費掉左
幾耐下一次花期?

我無正式種過百合,不過都有 d種球根既資訊既
開完花後都繼續淋水,施少少肥,作用係等個球根變大變多儲存多 d營養,一直照顧到葉莖都枯死就挖出黎放雪櫃 or 乾爽地方,到再種時都要大量施肥,咁先會再開花

子爵府

km1705 發表於 17-1-17 13:30
開完花後都繼續淋水,施少少肥,作用係等個球根變大變多儲存多 ...

多謝你既資料,等我果盆開晒花之後試下,希望日後再種得成

子爵府

km1705 發表於 17-1-17 13:30
開完花後都繼續淋水,施少少肥,作用係等個球根變大變多儲存多 ...
繼續淋花照顧, D葉莖幾時先枯死?定等佢球根變大了就不淋呀??
幾時先知佢球根變大呢?

首頁

尾頁

跳至