自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

子爵府

畀面勳章

係喎, 我都想講, 朋友A父母岩岩先入黎唔通等埋佢叫埋野食先埋埋張單走人咩, 重點係佢地都已經起身走緊, 咁好刻意姐, 咁假既行為我反而唔Buy喎.....
如果佢地已經坐定定叫左野食, 等緊食或者已食緊咁又唔同, 況且大家好人好者, 茶記姐都嘈到咁....好現實姐

李豆豆    發表於 16-12-31 11:27
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

MISS_MEOW 發表於 16-12-31 10:34
回覆 bbshop_bb 的帖子

應該是一直都對個男仔有所不滿啦.

我正想講,如果你朋友媽係99,個新抱有排受。

侯爵府

引用:先利申唔係我~~~~~~~~~因為我中過伏之後,宜

原帖由 MISS_MEOW 於 16-12-31 發表

先利申唔係我~~~~~~~~~
佢阿媽正宗港女 ,又未叫野食,點幫你埋單,幾拾蚊茶記都要人埋單,同你個女拍拖再養你全家咩

男爵府

回覆樓主:

我C6話呢個係基本禮貌喎,佢話就算男朋友都應該幫埋單。我就覺得唔使。可能大家觀念唔同!

子爵府

痴線 老馮咩

琥珀宮

引用:+本帖最後由+MISS_MEOW+於+16-12-31+10:24+

原帖由 MISS_MEOW 於 16-12-31 發表

先利申唔係我~~~~~~~~~
又無一齊坐,咁都怪人,呢個阿媽超小氣,已經解釋咗仲要繼續嬲,比我係A就由得佢嬲飽去,老人家同小朋友一樣,不應盲目縱容!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

個呀媽好小家。明貪小便宜當禮貌

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

只係睇個亞媽d質素咁.....第日講婚嫁一定唔方順利,可能仲會獅子大開口,未坐低叫野食已經叫人埋定單,一陣未天光埋定單又話人孤寒唔比叫魚翅鮑魚來擦牙,個男仔埋唔埋單先都比人過一幢架啦...分手算啦.
<br><br>

珍珠宮

MISS_MEOW 發表於 16-12-31 10:43
回覆 brindlewin 的帖子

我諗伯有唔係貪個幾十蚊既. 可能覺得阿女男朋友仆出黎爭埋單.有面d掛..

俾我, 我會話返佢, 幾十蚊貪嚟做咩?用呢啲雞碎來衝量所謂"禮貌", 其實一出口已經顯示自家嘅"教養"。

我直頭覺得係家醜。以後係街撞到佢, 我會自己埋單~~~ 包佢咯。

係未婚前, 我絶不要男友花錢討好我家人, 未入門已經貪字劃額頭咁肉酸, 俾人小看。

PS , 幸好家母並非此類人。

水晶宮

回覆樓主:

個阿媽真係好小氣,加上可能佢唔鐘意你朋友既bf, 咪更加借題發揮囉

伯爵府

回覆樓主:

A媽未必貪個幾十蚊, 係一直唔like呢個男朋友借題發揮, 咁少事都嬲個女ㄧ星期, 以后有排煩, 暫時唔好氹啦, 尤得佢嬲啦。

伯爵府

畀面勳章

MISS_MEOW 發表於 16-12-31 10:37
回覆 hhz 的帖子

佢有即刻say sorry囉. 講真個幾十蚊, 點會同佢計較,而係真係唔識呀嘛!

你爸就真有大智慧。咁做得體得來又試到個男友人情世故。

樓主朋友個媽就得野蠻2個形容。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小氣呀

伯爵府

阿伯有咁難頂,驚唔驚嚇走哂阿女啲男朋友呀

男爵府

cherriesit 發表於 16-12-31 10:52
我C6話呢個係基本禮貌喎,佢話就算男朋友都應該幫埋單。我就覺得唔使。可能大家觀念唔同!
...

我覺得會埋單既係醒目仔
唔會話係基本禮貌
但呢個case, auntie連坐低叫野食都未
點埋?

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

未來外母好難頂喎
大家好,我是子悠~~

大宅

開心吸收勳章

回覆:阿媽扯火系列: 比著係你地,你地會點做?

咁計較?

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

老一輩好鍾意啲後生請客,包括我媽都係。
我覺得你朋友bf嗰一下好突然,唔知點做或根本唔知要咁做都唔出奇。佢媽使唔使咁嬲?
如果我係你朋友,根本唔使道歉,好簡單咁兜一兜話:佢可能嗰該諗緊嘢啫⋯⋯下次唔會啦!

男爵府

我係個男既會諗清楚好唔好繼續落去!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢個未來外母唔易相處咁喎

我係A嘅話,一定唔會理個阿媽,無理取鬧

首頁
12345...9

尾頁

跳至