在職全職

跳至

首頁

尾頁

民房

又話失業率升, 點解咁難請人....
再請唔到人就到我失業啦....唉....
唔係話D人對做保險 改觀左 (都無一份工, 仲要係好私人既工因為都係幫人處理私人野)

請左人幾個月....市好請唔到...市差又請唔到...
唔通要好以出面D AGENT 咁呃人話請咩請咩...
跟住到人地見左工就話請夠人...叫人做AGENT
老老實實做呢行唔得咩?
好慘......

侯爵府

好媽媽勳章

Tell the truth, I don't want my son / daughter to be an agent 20 years later ! !

原文章由 學習中 於 08-12-10 12:20 發表
唔係話D人對做保險 改觀左 (都無一份工, 仲要係好私人既工因為都係幫人處理私人野)

唔通要好以出 ...

大宅

原文章由 學習中 於 08-12-10 12:20 發表

唔通要好以出 ...

Sorry, 唔系好明, 到底你公司要請什野人咁難請呀?

禁止訪問

複式洋房

做保險?

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔明呀~~

男爵府

伯爵府

醒目開學勳章

原文章由 ac321 於 2008/12/10 12:23 發表
Tell the truth, I don't want my son / daughter to be an agent 20 years later ! !

x2

禁止訪問

民房

其實行行起步都難,今時今日保險業有好多配套去幫新人,做保險又多嘢学,識人又多,勤勤力力幾年已經可以有幾好收入,時間又自由..我自己都係做保險我覺得好好.好開心...第時仔女大個我都讚成佢哋入行...其實最重要敬业樂业:lol: :lol: :lol:

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 bobbob 於 08-12-10 16:31 發表

x2

x 3

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

x 4

原文章由 ivory0915 於 08-12-12 12:15 發表

x 3

民房

原文章由 idaW 於 08-12-11 21:24 發表
其實行行起步都難,今時今日保險業有好多配套去幫新人,做保險又多嘢学,識人又多,勤勤力力幾年已經可以有幾好收入,時間又自由..我自己都係做保險我覺得好好.好開心...第時仔女大個我都讚成佢哋入行...其實最重要敬业樂 ...

好同意你既講法.....NOW D 年輕人成日話搵唔到工.....
以前細個...一畢業第2日就去搵工啦.....
NOW D 人...好多D父母都唔係要佢地一出黎就要比家用屋企..
好多都想佢地出黎做下野....多D經驗.....
其實呢份工...你有學歷又好...無學歷又好...你勤力就搵到$$
多D見下世面其實係好事.....唔明點解D人唔試下....
NOW 個社會唔同十年前....你唔去增加你既人際網絡..
第日好多野都唔方便.....

男爵府

究竟係咩野工呀???

民房

原文章由 KimB 於 08-12-17 15:56 發表
究竟係咩野工呀???

AGENT LOR....

水晶宮

agree...再加上我之前kei 不負責任kei 衰agent...為求做成單生意得到佣金...非常不老實..好多野都隱瞞...加上佢仲轉埋公司tim..咩都推得一乾二淨...攪到我早排上左北角總行cut 單tim.....自此..我對保險e行更加無信心...
原文章由 EVA222 於 08-12-11 12:30 發表
十個有八個都抗拒做保險,只算係自僱人士,從何入手搵客開單?收入不穩定,做得成功有幾多個,成功也許要埋沒點點良知,隱惡揚善.

民房

原文章由 tszyau2000 於 08-12-17 17:41 發表
agree...再加上我之前kei 不負責任kei 衰agent...為求做成單生意得到佣金...非常不老實..好多野都隱瞞...加上佢仲轉埋公司tim..咩都推得一乾二淨...攪到我早排上左北角總行cut 單tim.....自此..我對保險e行更加無信 ...

我想話你知...我自己都有唔好經驗...
我之前幫朋友....EX BF 既堂妹....呢十年...轉左3次...
到我入左呢間公司...自己上左堂.....先知...原來你最信既朋友親戚
係個$$ 前都係一樣...
NOW 我買單個AGENT ....即係我老闆....佢話...
阿妹...傻妹...你又唔係家族有家..又唔係高危人仕...仲要18歲開始買保險....點解買咁大保額同咁貴....
十年啦...每個月$14XX.........未CLAIM 過.......所以
做AGENT 都要講良心........
我將D $$買匯豐好過..........

保險最基本係要買....我剛剛生左BB 個舊同事自己同我講...
大吉利是....家人都有D保障....而大吉利是唔到....要咩唔咩..得半條命就更加要有保險....唔係...等我地個咁勁既政府養...仲慘過做乞兒.<=...本人意見啦....

有興趣PM 我介紹我老闆你識.....THANKS....

水晶宮

多謝你好意...你吾駛介紹你老闆我認識

其實我cut果份係d 基金連保險成份kei單 lai ka..總之比e個衰agent攪到一頭煙...而其餘kei 人壽醫療都無cut kei..夠基本kei 保障就算la...但自從e 件事之後..我一聽到Axx我就反感...總之我今次都上左一堂la
原文章由 學習中 於 08-12-17 18:29 發表

我想話你知...我自己都有唔好經驗...
我之前幫朋友....EX BF 既堂妹....呢十年...轉左3次...
到我入左呢間公司...自己上左堂.....先知...原來你最信既朋友親戚
係個$$ 前都係一樣...
NOW 我買單個AGENT ....即係 ...

大宅

agent 唔一定唔好~ 保險依行有好多範,唔一定只有agent,但如果係做agent
只要你有良心,你一定生意多到做唔晒,慢慢你都唔需要做,下面的人幫你跑單!

但買保險,一定要清楚自己買咩,搵多1-2個問,就會好好多~

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁成件事都係視乎個人需要同供求~
搵到錢個d 都唔係新一輩, 佢地上哂神枱, 坐係度用你 賺的錢攪呢個扮獎禮個個旅行...

你以為佢好 buy 你...講到錢...緊係 buy..

講真, 個 client 供出黎ge, 你自己袋幾多公司又袋幾多...以至到 client 真係得到的 clam 到的....你自己有哂數據啦~~

其本的一百幾十我當飲茶冇左可以買...一千幾百喎....真係要三思...白白養 agent....sign...

保險自己攪咁多單野, 又咩 agent 拎左 client 錢唔供...又點蝕人錢...

係好公司的話一定會有一個完善制度唔會咁多單野~

個人見解..不喜勿插....

首頁

尾頁

跳至