婦女醫護

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

Hi 各位JM, 第一次開post 多多指教~

會驅使我去開post的原因係因為我有小小尿道炎的心得分享,到而家斷尾已有半年己多d,新一年諗返起覺得算係去除一大煩惱,幾感恩
雖然係小事,但對我係莫大幫助!希望都幫到大家!
因為有經驗的人都可能知道,尿道炎係會影響工作,訓唔到覺,同埋夫妻生活..
--------------
先分享少少背景(比較長,可直接跳去心得)

我第一次尿道炎係18歲左右,當時有男朋友,又成日忍尿,唔太注意換m巾果d,就感染到,
但果時仲係成日覺得可以以天然抵抗力痊癒,所以最嚴重一次拖左3 4 日,血尿,
小便都最後果下赤痛就唔洗講....更嚴重是的膀胱都痛,果次係食叫cravit 的抗生素醫(後來有西醫同我講,唔需要食呢種藥),果次之後,困擾我的有幾個問題 :

1. 復發(訓唔夠,或者忍好耐尿又焗,例如行年宵就好易有,或者做野去唔到小便就好易有)
2.好易急尿,尿頻(其實尿量不太多,但比以前明顯覺得急左)
3. 夜尿( 臨訓前我會營住有尿痾,去2-3次左右,而我本身係難入睡的)
4.DODO 痛(其實呢個唔直接關尿道炎事,但都醫好左)

所以我之後都從日常入手,試過的方法有。。
1.DODO後小便(必須的習慣!)
2.護墊(個人覺得可用可唔同,但的最近用一隻韓國有中藥成份的,覺得幾好)
3.LACTACYD( 而家斷尾後已經停用,個人覺得唔大幫助)
4.浸熱鹽水(由於我浸的時候無復發,但浸左一排就無浸,所以講唔準有無用)
5.cranberry juice(在剛剛有少少跡象是時候狂飲,然後儲埋一次先小便,係可以有效!)
6.底褲同襪分開洗(良好的生活習憤,都可以keep 住)
7.多喝水、多小便

------------------
心得分享

以上的我都勤做,但可能一年仲係會有4-5次,輕則去藥房配藥(橙色小便),重則醫生開抗生素,
直至之前有朋友同我講睇中醫醫好左!!無錯!係中醫!!
我唔知道大家對呢樣熟唔諒悉(希望唔係old news),
因為我以前睇post,或者自己都比較少聽用中醫醫尿道炎,
亦無諗過,最主要係覺得尿道炎係急性,而且係炎症,直覺就係西醫的事~同中醫師提都無提過

我係一開始少少急尿的時候去睇(其實有d驚因為唔想去到好痛果個地步...)
比左3日藥我,食左第一日藥已經唔急,我之後都乖乖食完,同埋再一次少少調理咁
到而家都無復發!!(心情激動~~)

個醫師同我解釋中醫係點醫,
大概係中醫角度尿道炎可以有幾種成因
1.膀胱濕熱(即係我果種,特點係小便赤痛,好「滾」咁,快來快去)
2.虛火(無咁赤痛,但係陰d陰d,成日以為急尿其實無尿,但反反覆覆,長手尾)
3. 仲有其他中醫terms 唔太記得

第一次醫,開左清熱利濕藥比我,就係以上所講,食完第一日藥就無事
第二次覆診中醫再開左d健脾化濕藥比我,夜尿同尿頻問題改善左( 最明顯係,我自從細個血尿,到而家有10年左右,無試過去咁大量的尿~)

以上到而家已經半年多d,我無再去睇過都無事(個人比較懶)
當然我都仲會keep 住dodo後小便,多喝水多睡,得閒飲下cranberry juice的習慣,
但已經無左用lactacyd 都無事!!
所以同尿道炎長期抗戰的JM, 建議去試下中醫!

以上就係超長心得分享,希望幫到飽受呢樣野困擾的大家!

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

dodo 前個一刻先用沐浴露洗pat pat ...之後dodo 後洗多次....這個方法都好有效的...

複式洋房

回覆 wlhpks 的帖子

謝謝!另外我個人覺得如果似係濕熱的尿道炎( 赤痛,並非想急想急但無尿果種種)
盡量避免飲酒都好有用! 因為醫師話酒是非常濕熱的⋯ 特點係第二日都脷苔會好厚,
我諗返以前成日飲酒的日子, 的確好似容易d 有尿道炎

民房

回覆 海珏 的帖子

求pm 中醫資料

複式洋房

已pm~

民房

回覆 海珏 的帖子

感謝!

大宅

回覆樓主:

求中醫資料 我情況同你好似,dodo 痛到喊,難為我男朋友忍左成年。

複式洋房

已pm~

複式洋房

回覆 puizhe 的帖子

我也是,而且是dodo完去小便特別痛,好似火燒咁,其實都係濕熱!

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

海珏 發表於 17-2-1 17:44

我也是,而且是dodo完去小便特別痛,好似火燒咁,其實都係濕熱! ...

樓主,可以pm中醫的資料比我嗎?謝謝

大宅

海珏 發表於 17-2-1 17:44

我也是,而且是dodo完去小便特別痛,好似火燒咁,其實都係濕熱! ...

樓主,你可否pm中醫資料给我!新年期間,我正正又尿道炎發作,辛苦到不得了!(emoji)

大宅

樓主,可以pm中醫的資料比我嗎?謝謝

複式洋房

Can u pm me? Thx

大宅

求pM中醫,thx!

複式洋房

回覆 sallymok 的帖子

sorry for late reply~已pm

複式洋房

回覆 FaiFaiMaMa 的帖子

sorry for late reply~已pm