3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請問下各位,有冇小朋友鼻敏感,我仔仔4歲鼻敏感,成日鼻水倒流搞到經常咳,發燒,好翻之後過2-3日又流鼻水同發燒。已經不停咁病左5個月啦。。真係超大壓力,心又痛。。

洋房

有冇用過咩方法呀? 我仔之前鼻敏感都好勁,人地介紹我夜晚開放濕機,等佢好瞓D,同埋每日比蜜糖佢食,一定要純天然蜂蜜,依家好左8成了!!

水晶宮

睇中醫幫佢調理下個身體啦

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

小朋友一定好難受,話姐打聽下有邊個好中醫可以治療鼻敏感。

大宅

2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實最緊要係揾倒個源頭, 換床單好換房好都要一樣樣慢慢試, 加油

珍珠宮

其實講真,鼻敏感真系好麻煩,又做唔到乜,唯有保持空氣清新,經常清潔床單~

大宅

鼻敏感有好多原因, 如果塵蟎敏感, 要保持家居清潔

別墅

回覆樓主:

我仔仔係兩年前已有鼻敏感,情況同你仔仔差不多,食蜜糖,乜都試過,情況有好d,不過夜晚鼻水倒流會咳,甚至撞到轉天氣就一定病。最後去左睇鼻竇專科,醫生話如果佢肯,乜都吾好食,每朝用洗鼻鹽洗鼻,就甘佢由2歲開始洗,依+就6歲啦仍有洗,佢自己都好中意洗鼻,佢話洗左個鼻仔好輕鬆,雖然鼻敏感仍有,不過已不會因鼻水倒流引致病而去睇醫生。佢依家食緊鼻敏清,一個療程甘食,你可以去華潤堂睇下。加油r ,Ma Ma

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主:

屋企有冇買空氣過濾器之類既,經常通風應該都有效

洋房

我要做媽媽 發表於 17-1-13 21:57
屋企有冇買空氣過濾器之類既,經常通風應該都有效

要改善小朋友敏感咳, 鼻敏感, 最繄要做到以下幾點
1)家居清潔, 少用化學清潔劑以減少致敏原
2)導絕埋身菌菌,玩時, 返學時, 返屋企都要清潔手仔! (用盗賊油噴噴)
3)轉天氣要注意保暖及強肺, 最近要條頸
4)小朋友閒時要做做運動,家居保持空氣流通
5)屋企可以開空氣清新機

我小朋友自從用左某直銷品牌(想知可以pm我, 版規唔可以講名?)嘅產品(包括擴香以清潔空氣, 內服杞子汁(小朋友飲左改善好多) 根據情況以外搽相應嘅純天然治癒級精油)

想講重點係: 相信每個家長都愛自己小孩的, 花點時間網上了解下,精油使用可以舒緩病態絕對有科學跟據! 與其藥石亂投, 倒不過參考前人經驗, 到真正幫到小朋友, 你絕對唔會後悔今日為小朋友踏出這一步!

我現在最開心係, 小朋友一有少少初起唔舒服, 我可以即刻幫到佢地!

想了解, 可以pm 我!

複式洋房

唔該曬大家提議,朋友介紹左隻噴鼻嘅!好左好多!!🤗🤗

大宅

miki愛吃辣 發表於 17-1-22 18:40
唔該曬大家提議,朋友介紹左隻噴鼻嘅!好左好多!!🤗🤗

唔該,係咩噴鼻

男爵府

我仔仔三歲既時候又係成日鼻敏感發作,後期仲攪到成日氣管炎,醫生仲初步懷疑係哮喘....,於是我去左永安買一支噴防塵滿既野,叫工人姐姐3日換一次枕頭袋,一星期換一次床單,仲要係換之前噴防塵滿,仲有就係日日飲10+HONEY,幸好宜家仔仔4歲,都無咩再鼻敏感,你可以試下.....

別墅

miki愛吃辣 發表於 17-1-8 20:57
想請問下各位,有冇小朋友鼻敏感,我仔仔4歲鼻敏感,成日鼻水倒流搞到經常咳,發燒,好翻之後過2-3日又流鼻 ...

絕對明白你感受,我都身同感受
亞仔9月開學返左n班成日鼻塞,鼻敏感
我見佢晚晚訓唔好又唔長肉,做亞媽真係會抑鬱,我都帶過佢睇無數醫生,中西都睇過
最近亞妹介紹我用部空氣淨化機,不過唔平我老公見我睇咁多醫生都幫唔倒手,咪買黎試下,用完真係幫倒手,佢夜晚無左啲鼻寒聲,我開頭都唔信但用完又真係work,
其實最緊要搵倒個致敏源,我終於有覺好訓
希望你都快啲搵倒方法

別墅

kenkitsang667 發表於 17-2-20 11:00
絕對明白你感受,我都身同感受
亞仔9月開學返左n班成日鼻塞,鼻敏感
我見佢晚晚訓唔好又唔長肉,做亞媽真 ...

想請問係咩空氣清新機,自從我個女有鼻敏感,成日晚上睡覺都有聲,瞓得唔好,想請教有咩良方?

複式洋房

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

冷榨亞麻籽油

子爵府

回覆 kenkitsang667 的帖子

用什麼空氣淨化機?

別墅

回覆樓主:

最近我去買左15+honey,早晩俾阿女食一匙,女兒晚上無再鼻水倒流,同有鼻聲,一晚可安睡瞓天光,再加上我一星期燉三次肉汁俾她飲,加強她抵抗力,鼻敏感有明顯改善,外在每晚瞓覺前用塵蟎機吸一次床褥,鼻敏感真係唔容易根治

公爵府

回覆樓主:

我個女都係超級鼻敏感不過鼻敏感 唔會引發到到經常發燒同病架喎, 我平時會去買佳力天 糖漿比佢食, 即係小童抗敏藥

大宅

回覆 quiqui 的帖子

請問有無邊隻天然蜜糖介紹? 可PM 我嗎?

首頁

尾頁

跳至