0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

我上星期去聽咗個講座,係講BB皮膚護理,個位兒科醫生話,如果濕疹嚴重,一定要用類固醇醫,叫家長唔駛咁驚類固醇,因為類固醇都分咗7個級數,醫生會睇情況去用藥,通常一個療程係7日左右,唔會多過14日。

同埋呢,平時冇事都要保濕,仲有個位醫生提出一個好特別嘅例子,佢話試過有個全人奶初生B嚴重濕疹,成身都爛哂,醫生覺得唔對路,調查發現個位媽媽嘅人奶缺鋅,另外BB有濕疹都可能係遺傳,因為近年醫學研究發現,有啲BB皮膚缺乏鎖水因子蛋白,保唔到濕,皮膚一乾裂,加上致敏原,皮膚長期受刺激發炎就好唔到。

希望資料幫到你

別墅

咁多位媽媽多謝你地回覆,我仔自從個次嚴重出水,睇過一次醫生之後就冇再發炎
不過就真係蔓延左落手腳度,搽左好多cream或者藥膏都係咁,不過見佢漸漸有進步,我諗應該係佢大個左啲,免疫力好左~希望大家濕疹B都一齊好返~同埋我睇個個醫生冇用類固醇藥,都令我安心搽~

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

試下用金銀花縢煲水同bb洗下,效果好好架……

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

再有需要就幫你問,我記得以前我媽有幾個同事d仔女都有嚴重濕疹,有個重要包晒保鮮紙……

複式洋房

回覆樓主:

樓主請問你睇邊個醫生可否pm我,我bb都有濕疹。

複式洋房

mj830 發表於 17-1-15 13:41
多謝咁多位媽媽教既方法同祝福!我再帶阿仔去睇私家開左非類固醇藥膏,搽左兩日好返好多!

戒口個度老公話 ...

我bb又係人奶,我果時戒口好清.任何有懷疑既食物都停左。蝦、牛肉、辣、牛奶、花生、朱古力、零食、快餐。。。戒左一兩個月,發覺好似冇關,因濕疹没有因為戒口有改善,後來6個月自己好左,好之前煲左芫茜紅萝人水冲凉,果晩開始個頭仲左,块面好红。两日之後先消肿同擦aveeno濕疹舒緩膏,好返後就冇點出了。

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

mj830 發表於 17-1-11 08:40
全人奶BB現在三個月,滿月前曾經有過脂漏性皮膚炎,眼眉同鼻翼位生哂黃色麟狀皮屑,當時咁啱醫院覆診就順便 ...

想問下樓主(emoji)(emoji)濕疹好返未?我個仔同你一樣都係咁嚴重

複式洋房

mj830 發表於 17-4-8 14:49
咁多位媽媽多謝你地回覆,我仔自從個次嚴重出水,睇過一次醫生之後就冇再發炎
不過就真係蔓延左落手腳度, ...

可唔可以pm 個醫生俾我thanks

別墅

Sammi0620 發表於 17-6-10 17:40
可唔可以pm 個醫生俾我thanks

Pmed!希望幫到您

大宅

回覆樓主:

我女出世都有濕疹, 幾個月睇醫生話脾胃虛, 叫我加固時煮d新鮮淮山蓉佢食

大宅

回覆 mj830 的帖子

可否pm醫生資料?我個b都出水

別墅

我個b以前都試過咁嚴重,又係紅,痕,出水。我睇到喊咗出黎。試過用唔同嘅水沖洗,查過唔同嘅cream,都係唔得。結果去咗法國醫院睇門診,醫生話佢應該係敏感,(懷疑係家中的兔仔),但我地強調由懷孕到出世,兔仔已經存在,真係到第4個月先黎料?。醫生話佢出水嘅原因係金黃葡萄球菌。醫生俾咗藥佢食&查,好咗好多。
但一食完&查完又黎過,於是轉醫生,去旺角睇,個醫生話係因為食物問題,但我地強調佢只係飲奶..... 醫生只係開咗藥膏俾佢查,當晚查完,5分鐘都唔夠,阿 b 就係咁喊,塊面勁紅,我地即刻用清水幫佢抹多幾次面,然後查返法國醫院淨返嗰少少嘅藥膏,冇幾分鐘就退紅。
之後帶阿b去佐敦睇,醫生話係濕診,開咗幾隻藥俾佢食,另外仲有一隻藥水for洗頭,一隻藥水for沖涼,一隻藥膏for查臉,一隻藥膏for查身,睇咗兩三次,共7至8日,完全好返。
諗返當時,個心真係好痛呢

大宅

mj830 發表於 17-6-11 12:16
Pmed!希望幫到您

可以介紹醫生?

男爵府

好嚴重 好心痛 希望bb快點好翻啦

大宅

Hello, can you please PM doctor information. Thanks!

別墅

Please pm doctor’s name ><

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

可否pm 小兒濕疹~~thx

複式洋房

樓主我想要醫生資料

首頁

尾頁

跳至