自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

媽媽最近覆診,醫生話腫瘤壓住尾龍骨入面神經線,有開始壞死跡象,醫生用針吉媽媽無反應,有少部份有微反應,醫生話想媽媽做手術割壓住腫瘤神經線,但唔做都有機會郁唔到,但各位姨姨都知風險太大,尾龍骨面有其他神經線,萬一出事.... 各位姨姨,你地可以俾意見我嗎?謝

Jolin_Yuen    發表於 17-1-11 17:19

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

媽媽自己有乜野想法呢?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

複式洋房

麟媽媽 發表於 17-1-11 16:23
媽媽自己有乜野想法呢?

媽媽佢想死,佢話醫院醫到佢求生不得,求死不能

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

丁仔,你要加油呀

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

你媽媽自己點諗?
係咪唔做, 就會有機會以後都郁唔到?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

任何手術都有風險,所以要問醫生,割――有乜風險 + 有幾多成機會?

唔割――有乜風險 + 幾成機會?

呢d 問題同答案,一定要同媽媽商量
無論媽媽決定係邊種,你地都要支持媽媽,因為最辛苦嘅,一定係媽媽
你地要做嘅,就只有配合媽媽決定 + 醫生囑咐

在我價值裏,我情願傷痛內疚由我自己承受,都唔願對方再受節磨
祝願安好

水晶宮

雞丁大仔 發表於 17-1-11 16:21
媽媽最近覆診,醫生話腫瘤壓住尾龍骨入面神經線,有開始壞死跡象,醫生用針吉媽媽無反應,有少部份有微反應,醫 ...

仔仔, 依D 嘢真係要問返媽媽意願呀. 同埋我地唔係professional 都真係唔知點答你.
你要加油呀!

小可愛11    發表於 17-1-11 17:03

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:雞丁大仔 的帖子

有冇問醫生做手術嘅話,風險有幾高?

複式洋房

wcpcelia 發表於 17-1-11 16:28
你媽媽自己點諗?
係咪唔做, 就會有機會以後都郁唔到?

話隻藥唔夠力,標杷個度醫生話唔可以長期資助。。。

男爵府

開心吸收勳章

做就機會五十五十,唔做機會就等於零,但媽媽意思如何?加油,媽媽要靠你

公爵府

媽媽最近覆診,醫生話腫瘤壓住尾龍骨入面神經線,有開始壞死跡象,醫生用針吉媽媽無反應,有少部份有微反應,醫 ...

丁仔,你好叻仔,加油
醫生有無話
唔做手術會點?

珍珠宮

加油呀!

伯爵府

可以做其他可以令腫瘤縮小的治療嗎?

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

回覆 雞丁大仔 的帖子

50/50
始終做手術可以有機會好番或改善

如果唔做手術, 最壞情況神經線會壞死

我諗你/媽媽應該識抉擇
千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

珍珠宮

回覆樓主:

你要好好同媽咪傾下,我哋唔係醫生,亦唔係你媽咪,唔敢俾任何意見。
但係,作為一個過來人(自己家人患癌症而又無計可施),我覺得係當時人可以舒適點同埋有尊嚴點係好重要嘅!加油呀!

子爵府

如果醫生肯同媽媽做,就最好做

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雞丁大仔 發表於 17-1-11 16:31
話隻藥唔夠力,標杷個度醫生話唔可以長期資助。。。
明白...
同意樓上媽媽的意見,我地唔係專業...

可以做的:
1) 問清楚醫生, 手術的風險/成功率...
2) 雞丁自己的意願

我希望雞丁可以早日康復, 唔好咁痛...
加油+無限祝福

複式洋房

BarbaraX 發表於 17-1-11 16:32
丁仔,你好叻仔,加油
醫生有無話
唔做手術會點?

媽媽有問過病友(同一個主診,話個醫生唔係好得)媽媽加上之前慘痛經歷,佢話怕醫生

公爵府

任何手術都有風險,而要爭取最大最好效果,除咗醫療團隊方面努力,都要視乎病人本身求生意志有幾強。

丁仔:所以你媽媽本身意願係非常關鍵,治療決定交比媽媽吧!你要堅強,好好地照顧好自己同細佬,過好每一日,你媽媽少擔心,先有力量去作戰!

首頁
12345...9

尾頁

跳至