自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我尋日喺優X良品打咗個round,
見有個女人執咗一堆嘢去俾錢,
然後我就聽到個收銀話: 500蚊冇得找架, 你有冇散紙, 一係你俾八達通啦!
僱客: 我個八達通冇錢.
原本我以為佢係冇散紙找,
點知跟住收銀就話: 我哋500蚊唔找架, 你去前面增值啦!

我心諗, 唔係嘛, 500蚊有幾大張?
咁大間舖頭, 500蚊都話唔找?

係咪間間優X良X都係咁架?

超級版主

超級版主

唔會掛

大宅

就係囉! 咁年尾流流好多人都會辦年貨嘛! 500蚊唔係好多錢啫! 咁如家人哋買超過500蚊嘢嘅都唔收喇喎!!
等我今日去買D嘢試吓先!

原文章由 bktcc 於 08-12-12 10:25 發表
唔會掛

珍珠宮

熱血金章

想點呀! 咁大間公司.
大紙又唔收, 亳子又唔收.
真係難為消費者

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔收....下次整估佢買幾佰蚊野比晒10硬幣佢,睇佢收唔收.

大宅

優xxx全部請埋d大6阿姐啦 明明買半磅 一過秤就搏命自己幫你加到一磅 話左半磅啦 錦都算 搏命加入膠袋d 仲要係阿姐隨手拿 分分鐘果半磅全都係5鐘意吃的糖...而家都5去囉
ty123

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

唔係化......$500 好多咩, 我有時去細鋪頭買野唔夠 $100 俾 $500 都有得找喎.

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 kellyly 於 08-12-12 10:59 發表
唔收....下次整估佢買幾佰蚊野比晒10硬幣佢,睇佢收唔收.

咁你去買野時..都好重下!!

珍珠宮

我都好少去啦...服務麻麻.. 食物冇益...mouth:

超級版主

超級版主

真係唔收

大家會點做

係咪可以報警

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

佢地好似係咪有個投訴熱線架? 即管打下去囉。金牛唔收就話可以理解姐,大牛都唔收真係好離譜!

佢地好鐘意磅多左就叫人不如要左佢,有時一兩蚊我唔介意,但磅多成20幾蚊,你好唔好意思叫人要呀!人地話要半磅,你既工作咪就係去執半磅比人囉,點解明知果度都過晒半磅仲仍然放多D入去,公司要賺錢都唔係用D咁低裝既方法下嘩!

比錢果陣又叫人加錢買呢樣果樣,人地都話唔要咯,佢仲死咬唔放,推介第樣野比你,真係前所未見咁煩。

禁止發言

大宅

我覺得就算我買$10你都要找俾我!

原文章由 小月月 於 08-12-12 11:30 發表
$1000唔收都ok, $500真係好普通, 而且個客又唔係只買$10野

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 電樹精 於 08-12-12 12:04 發表
我覺得就算我買$10你都要找俾我!

7-11都收啦, 有日我去茶餐廳食早餐, 只係得張$500, 個收銀話太早無咁多錢找比我, 叫我去隔離7-11打散佢, 我都係買唔夠十蚊既糖, 都收呀~

子爵府

BK Milk勳章

500都唔收, 無野呀mouth:

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

原文章由 kidcute 於 08-12-12 12:16 發表
500都唔收, 無野呀mouth:

x 2

侯爵府

下...早2日我去買野佢都收喎,我都係幾十蚊野之麻

男爵府

咁如果我買$5xx嘢, 佢唔收我五百蚊紙, 唔通要我數5張 一百蚊紙俾佢?
Imagine me and you, I do
I think about you day and night
It's only right
To think about the girl you love
And hold her tight
So happy together ........

Me and you
And you and me
No matter how they tossed the dice
It had to be
The only one for me is you
And you for me
So happy together

大宅

所以我覺得可能唔係間間都一樣!

原文章由 wing_so 於 08-12-12 13:56 發表
下...早2日我去買野佢都收喎,我都係幾十蚊野之麻

珍珠宮

熱血金章

我唸係果d唔夠pro的收銀員, 怕咩獲, 就自把自為話唔收. 下次問佢hotline電話, 即場跟客戶主任講. 睇下係公司定係收銀員唔收.

有d收銀員好虾人的, 我上次去大家樂, 打錯左單, 但八達通已過數. 個收銀員話過左機冇得改. 我立刻話, 你void機(扣減)咪得囉, 點解冇得改. 佢知我識, 就即時比番現金我.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

首頁

尾頁

跳至