自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

由細到大身體冇乜大問題,出世到依家幾十年未住過醫院,但就好易感冒
通常個幾兩個月就一次,但次次感冒我都覺得好辛苦 成個人週身骨痛好攰,好似比人打鑊金咁,行步路都冇力 吾知關吾關我寒底事,我食西藥個人會好散食完個人仲吾舒服,所以一定要睇中醫,但又好怕飲中藥,因好多時飲完又會反胃嘔曬出黎

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

catsuet 發表於 17-1-14 12:15
由細到大身體冇乜大問題,出世到依家幾十年未住過醫院,但就好易感冒
通常個幾兩個月就一次,但 ...

西藥本身寒,你個人寒一掂西藥你仲寒。中藥飲完嘔一係轉第二個睇可能唔夾。中醫話我寒到似一舊冰,我停左西藥飲左一排中藥身體好左好多,今年身邊d人都病左我仍未中招人寒要注意飲食,保暖。

我未睇中醫時一個月總病一次
感激遇上你~

男爵府

kiko_mami 發表於 17-1-14 12:21
西藥本身寒,你個人寒一掂西藥你仲寒。中藥飲完嘔一係轉第二個睇可能唔夾。中醫話我寒到似一舊冰,我停左 ...

最慘係我飲中藥係果種味令我反胃嘔

侯爵府

回覆樓主:

有無食維他命c,
魚肝油丸,打下底

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

我呢兩年都keep住病,成曰咳到死,睇醫生都無用

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

catsuet 發表於 17-1-14 12:28
最慘係我飲中藥係果種味令我反胃嘔

可以叫佢開d冇咁苦冇咁難飲
感激遇上你~

禁止訪問

2018復活節勳章

引用:由細到大身體冇乜大問題,出世到依家幾十年

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:有冇人好似我咁好易感冒

我又係咁,一感冒好耐先好,因有鼻敏感,好易鼻水倒流,一個月最少睇一次醫生,啱啱上月中開始喉嚨痛,感冒,到依家都清底。

身體健康,生活愉快

公爵府

維他命C加鋅,有沖水或咀嚼片
唔該唔好同我打招呼,不要點評!

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

我自從生完bb第2個月感冒之後就變得容易感冒,而且症狀好嚴重,次次都瞓兩三日,攰到坐都無力

依家一想作感冒立即飲同仁堂綠色感冒沖劑,連飲兩日,好多時都㩒得到,平時就間唔中沖吓維他命飲,好似有幫助。

侯爵府

牛年勳章

nainaitze 發表於 17-1-14 13:50
我自從生完bb第2個月感冒之後就變得容易感冒,而且症狀好嚴重,次次都瞓兩三日,攰到坐都無力

依 ...

me too生完第二個,身體差左好多,感冒都要睇3次先會好,不過我生第二個是開刀的

珍珠宮

2018復活節勳章

qoobe 發表於 17-1-14 13:53
me too生完第二個,身體差左好多,感冒都要睇3次先會好,不過我生第二個是開刀的
...

原來坐月真係好緊要。

我有次去睇中醫,個中醫第一次睇問得幾詳細,問我有無小朋友同幾大,之後就問我坐月食啲咩,佢話照計都補好好㗎,點解會咁呢,跟著問我坐月有無感冒過,我過坐完月感冒,但個中醫話要坐100日,所以我第二個月感冒都算,仲話唔怪之得啦

我生嗰陣夏天,我媽叫我唔好咁快洗頭,瞓多啲,唔好吹到冷氣,我就做齊 出院第三日開始洗頭,已經每次搵薑水沖同用風筒吹乾,但依家都經常頭痛而且痛得耐同嚴重 真係唔好唔聽老人家話,古老智慧係有佢原因。。。。

大宅

kiko_mami 發表於 17-1-14 12:21
西藥本身寒,你個人寒一掂西藥你仲寒。中藥飲完嘔一係轉第二個睇可能唔夾。中醫話我寒到似一舊冰,我停左 ...

請問你看邊位中醫。謝謝

別墅

alik 發表於 17-1-14 13:43

真係非常有用,。

禁止訪問

畀面勳章

水晶宮

pc369 發表於 17-1-14 14:44
請問你看邊位中醫。謝謝

觀塘葉醫師
感激遇上你~

男爵府

alik 發表於 17-1-14 13:43

就咁維他命c沖水飲呀?

已刪除用户

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主: