婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

loki0530 發表於 17-1-14 23:11
每年新年,所有c6親戚都會去某親戚屋企團年,身為新抱的你們,會幫手開飯或執枱,洗碗等等嗎?

大前提,99 ...

幾唔願意都要扮!
當係c6 面前加分囉!

水晶宮

自己會去執碗,俾面C6嘛,但係洗碗就唔會,始終唔係自己主場

大宅

最多係咁意幫手擺枱執碗
再多唔會做,因為成班男親戚都係Q埋手,賭錢吹水
反而去朋友家我會主動幫手
我係睇對象而定的

別墅

ty2201 發表於 17-1-14 23:34
點都話幫下手,大家都有份食。
(主人家通常都會話唔洗)
Agree

大宅

大前提,99級既女人大約有5個,她們主要協助主人家開飯等等,類似我年紀既新抱大約有3個,另外有差不多年紀的表姐妹3個

你99 是否99 級的其中一人? 姑她希份幫手...作下狀都要.

純個人經驗分享: 開左頭,人地指定你幫( 真係手指指," 叫" 我做)

有次去最細那個叔仔聚會, 老公被人委託要即使整電腦.

阿叔仔( 即主人家) 提意我出去幫佢老婆拎野<------LEE 次態度OK, 我樂意的.

跟住死囉.....開左頭.

再去 佢趁我老公不在場....即當時現場只剩叔仔主人家兩公婆同我.

佢老婆: 阿X 我要去....要搵人幫手拎野

佢老公: 即指向我, 叫阿X 幫手囉 !<-------LEE 次語氣唔係惡, 但態度老鳳

大前提是: 佢地一家無論去那家作客都不幫手, 佢地兩個仔食一地都係飯, 之後踩上你床仲坐要你棉被. ( 當時佢D 仔一個高班, 一個小學了, 絕對唔係BB, 要貼身照顧果隻)

大宅

多謝大家意見
上年我都有幫手執枱的

今年C6講定先,所以有啲燥 (因為唔想去)
雖然我都知道作狀扮下野執下,但諗起啲男人覺得老馮就忟。

不過,各位JM都講得好啱,勁唔like 都要有禮貌

翡翠宮

睇你哋關係遮,我覺得去人哋屋K幫手做嘢都系禮貌

翡翠宮

睇你哋關係遮,我覺得去人哋屋K幫手做嘢都系禮貌

大宅

loki0530 發表於 17-1-17 22:52
今年C6講定先,所以有啲燥 (因為唔想去)
雖然我都知道作狀扮下野執下,但諗起啲男人覺得老馮就忟。

咁又令人嬲嘅~

如果以"同食同做"為由. 點解D男人就"老鳳" 唔使做.

如果用肯洗碗/其他工作,想SHOW 比人睇------> 睇下我老婆好賢淑得體呢...

JM....你就....有心理準備....長做長有.

我都唔介意幫手做, 我好樂意幫其中一位妯娌的.

因為她比我覺得....> 多謝你幫忙一下, 好好...謝謝你, 果種心態去看待我幫手的事.

反之, 另一位夾埋老公手指指要我幫, 則令人反感.

別墅

回覆:親戚屋企聚會,你們會幫手嗎?

其實樓主你都好識計教事後工作, 但你又不去計計事前邊個煮埋比你食。

做內, 不要計, 大方些, 人地吾做, 自己做吧。

別墅

回覆:親戚屋企聚會,你們會幫手嗎?

我每次回99 家, 其他兩個新抱是妲妃, 不會做事的, 只是食, 有個連食都懶夾, 要我叔仔由頭夾到尾比佢, 我只盡本份, 幫奶奶手, 我冇去計較, 點解班妲妃吾做, 我只知, 我有份食, 就要幫手。

如果計太多, 自己吾會開心

大宅

希望有啲JM唔好誤會,我唔係計較做唔做野,有啲JM誤會我,我都有講到,近幾年我有幫手的。

只係想拎下意見,主人家會否怪得好怪啫。

大宅

門面功夫點都要做啦,岀句聲問下、幫手開枱執枱都好應該,真係Q埋手等食咩!

水晶宮

唔幫

琥珀宮

每年新年,所有c6親戚都會去某親戚屋企團年,身為新抱的你們,會幫手開飯或執枱,洗碗等等嗎?

大前提,99 ...

點解一定要女人做呢,你c6唔係同佢地更熟咩,比我會叫c6去做囉

伯爵府

回覆樓主:

扮下野都要 唔洗碗咪幫手擺下筷子碗呢啲簡單野囉 年年去99開年飯 見到我c6兩個殘廢表妹 一個高中一個大學 行埋嚟就食 永遠都唔曉夾野 要啲長輩服侍 食完去廚房雪櫃拎野飲就unun腳等走人 見到都眼火爆

侯爵府

回覆樓主:

諗諗下又真係無幫手,佢有工人,如果有需要我會幫手,但系用唔著我

別墅

回覆:Gi-leung 的帖子

甘細個就學人做妲妃,哈哈。。。
又系幾眼火爆

別墅

回覆:loki0530 的帖子

吾好意思, 我誤會左你

樓主, 你不如甘諗, 你想餐飯食得開心, 自己幫下手, 如果有必要, 洗下碗, 一年都系一次啊。

男爵府

一年一次,做下樣都要

首頁

尾頁

跳至