自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

上一回,談到金融海嘯湧至,剛好至今已過了一個月多,大型連鎖服裝店、有62年歷史的老牌電器行、壽司連鎖店、多間銀行裁員、大大小小酒樓或茶餐廳相繼結業......,就連本人亦不敵成為犧牲品,即將面臨失業,究竟何時全球經濟才能復甦?真的無人知曉...

不過,盡管生活困難,我相信只要肯做,有手有腳總不會餓死,最緊要一家人齊齊整整,多些關心您的家人、朋友啦!

Come on!暫且拋開苦惱,開開心心地迎接普天同慶的聖誕節來臨吧!
祝大家聖誕快樂!MERRY X'MAS~

一年一度既聖誕節BBQ又開始報名喇

有以下日期可選擇, 請大家踴躍報名 :

12月25日
屎屎一家大小
包媽同包爸2個老嘢

瘋豬 hom 家
2j, 大少, 二少, 工人姐姐
娜媽:要考慮吓先
webjen ( 5 點要閃)
草草+肥妹仔
Hayleyma + Hayley
神秘粉C 一家再現
惜花人一家

12月27日
屎屎一家大小
包媽一家大小
瘋豬 hom 家
kit & Hugo
娜媽:2 條 lan 仔喺離島表演
草草+肥妹仔
jen 單拖
神秘粉C 一家再現
惜花人一家

12月28日
屎屎一家大小
webjen
包媽一家大小
pinky一家三口
娜媽:2 條 lan 仔喺大會堂表演
神秘粉C 一家再現
惜花人一家

**由於25號當日魔怪仍身在廣東省考察團,學校辦通識科去廣州同東莞,包包例不出席,所以祇得我同包爸嚟:lol::" />:" />

徒兒 & 丙丙))))))))))

會否考慮25號呀,暫時25號最人齊

[ 本文章最後由 包包魔怪媽咪 於 08-12-13 10:43 編輯 ]

珍珠宮

No 1

[ 本文章最後由 webjen 於 08-12-12 15:34 編輯 ]
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

.....焗做2(.)(.)tim
下年應該更橙.....不過點都好...都要樂觀面對
聖誕快樂~~
上一回,談到金融海嘯湧至,剛好至今已過了一個月多,大型連鎖服裝店、有62年歷史的老牌電器行、壽司連鎖店、多間銀行裁員、大大小小酒樓或茶餐廳相繼結業......,就連本人亦不敵成為犧牲品,即將面臨失業,究竟何時全球經濟才能復甦?真的無人知曉...

不過,盡管生活困難,我相信只要肯做,有手有腳總不會餓死,最緊要一家人齊齊整整,多些關心您的家人、朋友啦!

Come on!暫且拋開苦惱,開開心心地迎接普天同慶的聖誕節來臨吧!
祝大家聖誕快樂!MERRY X'MAS~

[ 本文章最後由 JENNYSKY 於 08-12-12 15:39 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 webjen 於 08-12-12 15:29 發表
No 1

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 包包魔怪媽咪 於 08-12-12 15:19 發表

...不過,盡管生活困難,我相信只要肯做,有手有腳總不會餓死,最緊要一家人齊齊整整,多些關心您的家人、朋友啦! ...

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 包包魔怪媽咪 於 08-12-12 15:21 發表
搬咗竇喇!

謝絕發雞盲

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

生活不單會有快樂  也一定會有痛苦
事情不單會有成功  也一定會有失敗
性格不單會有圓滿  也一定會有缺陷
戀愛不單會有甜蜜  也一定會有心酸
有時候  我們等的  並不是機會  而是釋懷
即使被祂原諒不一定足夠   有時你也得學習原諒自己

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 包包魔怪媽咪 於 08-12-12 15:21 發表
搬咗竇喇!

謝絕發雞盲
路遙知馬力,日久見人心!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

唔係話妳,妳放心啦
原文章由 2jmama 於 08-12-12 15:55 發表
[quote]原文章由 包包魔怪媽咪 於 08-12-12 15:21 發表
搬咗竇喇!

謝絕發雞盲
[/quote]

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 hehalady 於 08-12-12 17:16 發表
[quote]原文章由 包包魔怪媽咪 於 08-12-12 15:21 發表
搬咗竇喇!

謝絕發雞盲
[/quote]

珍珠宮

))))

您居然無入錯屋呀!
原文章由 hehalady 於 08-12-12 17:16 發表

珍珠宮

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

亞 So 推介【粉葛水】

前 一 陣 子 , 晚 晚 看 歐 洲 國 家 盃 , 雙 眼 像 熊 貓 , 食 慾 又 不 振 , 一 晚 有 個 看 波 友 突 然 大 叫 : 「 為 甚 麼 條 頸 有 一 隻 好 像 雞 蛋 那 麼 大 的 東 西 腫 起 來 ? 」 我 看 看 , 嘩 ! 不 是 說 笑 話 , 肉 眼 都 能 看 到 他 的 頸 側 在 生 蛋 ! 我 覺 得 可 能 是 甲 狀 腺 出 事 , 因 我 有 這 可 怕 經 驗 , 圍 住 頸 竟 然 有 五 粒 乒 乓 波 那 麼 大 的 東 西 凸 了 出 來 。 有 些 朋 友 常 叫 我 : 「 除 去 條 珠 鏈 吧 ! 」 結 果 發 現 是 屬 一 些 日 本 名 的 急 性 甲 狀 腺 炎 … … 。 第 二 天 , 立 即 打 電 話 給 我 親 愛 的 中 醫 師 , 醫 師 問 : 「 按 下 去 硬 嗎 ? 會 動 嗎 ? 」 嘩 ?! 為 甚 麼 問 題 是 那 麼 科 幻 呢 ? 後 來 醫 師 斷 定 看 波 友 的 情 況 似 是 「 睡 眠 不 足 、 喉 嚨 痛 、 聲 音 啞 」 而 已 。

中 醫 師 帶 兩 分 驕 傲 責 怪 我 : 「 我 介 紹 你 飲 的 粉 葛 水 , 為 甚 麼 你 那 麼 自 私 自 己 飲 , 不 介 紹 給 朋 友 , 一 起 飲 大 家 便 沒 事 啦 ! 」 中 醫 師 又 說 得 對 , 我 時 常 生 眼 瘡 的 , 每 逢 睡 眠 不 足 , 或 者 太 熱 氣 便 出 事 , 隻 左 眼 不 停 生 眼 瘡 。 有 一 些 暗 病 更 可 怕 … … 哈 哈 ! 坐 也 坐 不 下 ! 對 了 , 為 甚 麼 我 天 天 四 五 點 才 睡 , 竟 一 點 事 也 沒 發 生 ?! 中 醫 師 不 說 我 亦 不 醒 覺 。

真 的 是 粉 葛 水 ?!

真 的 那 麼 奇 妙 ?!

我 想 不 到 其 他 更 好 的 答 案 。 竟 然 那 麼 奇 妙 , 我 希 望 和 你 們 分 享 。 原 來 粉 葛 是 清 肝 熱 的 , 假 若 有 喉 嚨 痛 、 生 痱 滋 、 舌 頭 損 、 吸 煙 、 夜 , 每 日 當 水 飲 最 少 一 杯 , 簡 直 是 妙 方 ! 不 懂 煮 飯 的 小 姐 們 都 要 死 命 學 曉 這 個 天 下 無 雙 的 粉 葛 水 。 天 天 都 要 喝 ! 祝 大 家 健 康 地 活 到 一 百 歲 。

粉 葛 水 材 料

2-3 人 分 量

粉 葛   1 斤 ( 通 常 1 個 大 粉 葛 約 2 斤 重 )

蜜 棗   4-5 粒

烹 調 步 驟

1. 粉 葛 去 皮 , 切 一 件 件 。

2. 粉 葛 、 蜜 棗 , 加 4 量 杯 水 , 煲 至 粉 葛 熟 透 , 大 概 要 一 小 時 。 用 筷 子 或 叉 插 入 粉 葛 內 , 插 得 入 即 是 熟 。

3 . 淨 喝 水 , 粉 葛 不 要 吃 , 記 住 趁 熱 喝 , 冷 了 會 變 成 喱 狀 。
路遙知馬力,日久見人心!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

早晨

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我知唔係話我,今日亞咩水無入錯wor
原文章由 包包魔怪媽咪 於 08-12-12 17:20 發表
唔係話妳,妳放心啦
[/quote]

珍珠宮

原文章由 2jmama 於 08-12-13 09:14 發表
早晨

尋晚一個 post 都無

成個 bk 都好靜
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

蕃薯早晨~

d人去晒冬眠啩
原文章由 webjen 於 08-12-13 09:54 發表

尋晚一個 post 都無

成個 bk 都好靜

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

2j換新裝呀?
原文章由 2jmama 於 08-12-13 09:15 發表
我知唔係話我,今日亞咩水無入錯wor

首頁

尾頁

跳至