懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

上個星期的這一刻,我因為見紅陣痛入院,在病房等待醫生來檢查,再決定試產還是開刀,今天小B已經一個星期大喇,看著他每天的成長,感覺好幸福。

唔知係咪得我一個係咁,我竟然好懷念懷孕時的日子同感覺,有時會不自覺地摸摸肚,然後才醒起小B已經出世喇。原來不知不覺間大肚已經是我的「正常狀態」,突然變回沒有懷孕,我有一點點失落。

臨生產前一個星期真的好辛苦,肚太大,行又攰企又攰坐又攰,當時只想佢快些出嚟,但生完後竟然好懷念胎動,肚子會有時側在一邊,有時感到打嗝,和日日夜夜小B在自己個肚那份安全感。

還有就是生產的那一天,發生的每一件事,見紅,沖涼,call 車,登記入院,上病房,落產房,打無痛,穿水,陣痛,要緊急開刀,過床,推落手術室,手術時被拉扯的感覺,聽到小B第一下喊聲,一齊影第一幅相............. 每一幕都是我人生裡面最震撼嘅畫面。我好懷念當日發生的事,好想再經歷多一次慢慢細味,好害怕自己會忘記呀........

隨著小B長大我知道這份 baby blues 感覺會減退,唯有記錄低,希望自己不會忘記。

複式洋房

人生最美好的經歷:mother:

男爵府

inness 發表於 17-1-16 09:22
上個星期的這一刻,我因為見紅陣痛入院,在病房等待醫生來檢查,再決定試產還是開刀,今天小B已經一個星期 ...

恭喜你!生多個就又可以體會一次啦哈哈

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

恭喜您。
我完全相反,陀緊時因為有各樣問題好辛苦,覺得生完真係甩難,完全唔懷念 不過生完見到bb健康同笑都好慶幸努力成功挨過。

大宅

上個星期的這一刻,我因為見紅陣痛入院,在病房等待醫生來檢查,再決定試產還是開刀,今天小B已經一個星期 ...

我同你一樣。我專登用本簿記錄低

大宅

回覆:懷念懷孕的日子 - 抒發

我唔懷念陀b既日子,又辛苦,又唔方便,

大宅

me 2, 都懷念陀B嘅日子,好多好心人係街見到我大肚都會讓我行先,叫我小心d等等。。

大宅

me 2, 都懷念陀B嘅日子,好多好心人係街見到我大肚都會讓我行先,叫我小心d等等。。

大宅

大宅

坐月幾日,我已經喊左幾次(emoji)
又晤係產後憂鬱果種晤開心。係一抱住佢感覺好覺得佢好細小,好晤捨得佢。感覺好神奇,早星期仲係肚裡面。
我都晤知點解唸起就流眼淚
我見到佢唸起十個月我去邊都同佢一齊又喊
唸起每晚同佢係肚度傾計講數又喊

大宅

勁懷念呀,生左之後除左係醫院就無試過可以訓到自然醒亦都無餐安樂茶飯

大宅

meoapple 發表於 17-1-16 16:45
我都懷念啊,出世後變得好忙啊,去邊都唔方便

我都係好懷念,我第一胎。
好懷念她係我肚裡面,我去邊她去邊。又同朋友和先生四圍去,上兩星期生左,仲未適應到新身分和與過去自由自在的的生活。

男爵府

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都好懷念胎動嘅日子

大宅

我開刀生,入院前一日勁喊,好晤捨得個感覺。同你一樣,好怕呢種感覺會淡忘,我入院前係屋企喊,錄低左自己當時內心感覺嘅說話。

別墅

我同你一樣感覺,我懂你的。我 個仔一個月大,我都仲感覺好神奇,好感動,亦不時回味懷胎十月時的每一刻

大宅

jellyblue 發表於 17-1-16 20:05
坐月幾日,我已經喊左幾次(emoji)
又晤係產後憂鬱果種晤開心。係一抱住佢感覺好覺得佢好細小,好晤捨得佢 ...

我同你感受完全一樣,今日小B 一星期大,我不斷諗返一星期前嘅呢一刻發生緊咩事。出院後返到屋企,太多野要顧,反而冇以前响肚肚入面咁咁多時間同佢傾計。

你個B幾時出世架?

男爵府

完全明白,我第一胎時都係一模一樣!可能產後一星期又份外會多愁善感,為咗呢件事都喊咗幾次,覺得好唔捨得呀B出咗黎。好懷念之前佢起個肚度,可以隨身攜帶,何時何地都同我一齊!我最記得係出院後一星期要番去醫生度做產後檢查,果種空虛感覺非筆墨可以形容.... 之前咁多次要產檢都係帶住bb一齊去,但果一次係唯一一次得我自己去檢查,瞓番上同一張凳度,照埋超聲波但今次個子宮裡面係空嘅..... 嘩.... 個心up到..... 番到屋企都喊。又不停重覆懷緬入院果三日發生嘅細節.... 不過放心,呢股難過嘅感覺好快會過去,隨住阿b起你眼前一日一日咁長大,然後產後荷爾蒙回復正常,你又會變番本來嘅自己架喇!
事隔兩年我而家就黎生第二胎,感覺已經好唔同,只係好想快啲生細B出黎,我諗今次唔會再有上次果種好唔捨得好難過嘅感覺喇。

quinquinyan    發表於 17-1-26 10:20

大宅

inness 發表於 17-1-16 21:17
我同你感受完全一樣,今日小B 一星期大,我不斷諗返一星期前嘅呢一刻發生緊咩事。出院後返到屋企,太多野 ...

Pm share?

大宅

改造人 發表於 17-1-16 21:31
完全明白,我第一胎時都係一模一樣!可能產後一星期又份外會多愁善感,為咗呢件事都喊咗幾次,覺得好唔捨得 ...

我淨係睇你寫產後檢查呢一段我都已經勁喊喇。我一定會唔捨得個接生醫生同埋每月等待產檢那一天的期待。

首頁

尾頁

跳至