少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

本來打算生兩個,等佢地有個伴互相照顧,同埋家庭感大d,第時長大都鍾意回家團聚,但真係冇咁易,有冇過來人話我知生一個好定兩個好?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yumilee 發表於 17-1-16 23:01
本來打算生兩個,等佢地有個伴互相照顧,同埋家庭感大d,第時長大都鍾意回家團聚,但真係冇咁易,有冇過來 ...
有能力最好生2個,我始終覺得至少生兩個會好啲,所以自己一早plan好生2個。點都好將來我同C6有咩事,佢地都有個至親,有事都可以有人商量。我2個仔須然不算感情好好(相差6年),大家玩嘅嘢唔同,但都會有講有笑,有時博我咀仲會同一陣線
問功課呀哥又會教下佢,玩遊戲仲投入,有人溝通吓始終好過得一個。
有樣更重要嘅係,有2個小朋友父母就唔會太專注落獨生子女身上,舉例青春期較反叛,可能唔喜歡同父母出街,又或反叛時激心,如果有2個小朋友嘅父母可能不會 focus 太多落一個身上,變相大家都容易多一點空間。有時見有獨生子女父母抱怨反叛期獨生子女有自己世界,不願陪伴/跟隨父母,父母就容易感到失落不開心,所以有2個就會好好多。當然我覺得家長有能力、有心機栽培佢先好生,否則就冇謂啦。

洋房

我都覺得有能力可以生多個, 細路多個伴好啲, 兄弟姐妹相處可以學下點同其他人分享溝通, 不過獨生子女都唔一定唔好, 你可以集中資源俾最好嘅佢嘛, 你另一半都OK就得

大宅

lemon119 發表於 17-1-20 14:04
我都覺得有能力可以生多個, 細路多個伴好啲, 兄弟姐妹相處可以學下點同其他人分享溝通, 不過獨生子女都唔一 ...

我覺得兩年内追多個真係有d吃力

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yumilee 發表於 17-1-20 22:04
我覺得兩年内追多個真係有d吃力
2 年太密,個人覺得相差4-6年最good. 大人小朋友都冇咁辛苦

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 17-1-21 08:26
2 年太密,個人覺得相差4-6年最good. 大人小朋友都冇咁辛苦

4-6年我年紀就大了

大宅

YannesM1130 發表於 17-1-21 18:17
我覺得有兄弟姊妹會好D,起碼有咩事都可以大家商量,同埋會學習分享。如果得一個,爸爸媽媽都錫晒,佢就唔 ...

我果個年代好多家庭都係3個或以上,所以覺得一個好難想像,成日覺得人際關係會冇咁叻。

唔知點解到自己就覺得兩個都覺得係極限咁

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔一定, 父母比多D時間陪佢仲好.

珍珠宮

yumilee 發表於 17-1-22 00:43
4-6年我年紀就大了

三年抱兩講真係一件幾辛苦嘅事,除非妳大把人幫妳湊,否則時間都未必夠用,太接近亦容易爭寵,教功課都煩,青春期仲煩,要有心理準備。

珍珠宮

回覆:成長是否真的需要個伴?

我覺得一個同兩個都無咩所謂!最緊要兩公婆思想一致!

jc2009    發表於 17-2-17 15:03

伯爵府

回覆 yumilee 的帖子

除非好以上一代咁生3、4個以上,如只2個,其實同1個分別唔大,做到伴、相襯相愛唔係必然。眼見好多例子,尤其一仔一女或年紀相差遠,兩個經常吵架、打架、爭野或零交流。長大後會唔會互相扶持,更加難說。如果自己好喜歡小孩、經濟許可,願意及有時間教養先考慮生多一個。

侯爵府

PacoMum 發表於 17-1-23 14:01
回覆 yumilee 的帖子

除非好以上一代咁生3、4個以上,如只2個,其實同1個分別唔大,做到伴、相襯相愛唔係 ...
我都同意你說法, 生1或2個分別不大, 而家養育一位小朋友, 心機/金錢/住屋/學業樣樣都要安排好, 好睇自己周詳計劃.
我家裡得一位公主, 佢從來無講悶, 問她要唔要細妹/細佬就話不需要了....

有時我們大人同小朋友想法又有不同, 之前我係渴望有兩個的.

水晶宮

引用:Quote:yumilee 發表於 17-1-22 00:43 4-6年

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 17-01-22 發表
三年抱兩講真係一件幾辛苦嘅事,除非妳大把人幫妳湊,否則時間都未必夠用,太接近亦容易爭寵,教功課都煩 ...
我對仔女是3年抱兩,年齡相近都好的,哥哥由懂性開始,就知道有妹妹存在,不會打架,吵架是有的,他們會自己玩,不用我倍玩,現在兩個一齊中學,我就自由。

大宅

yumilee 發表於 17-1-16 23:01
本來打算生兩個,等佢地有個伴互相照顧,同埋家庭感大d,第時長大都鍾意回家團聚,但真係冇咁易,有冇過來 ...

千祈唔好諗住有個伴而生第二個,應以兩公婆有共識/經濟能力/時間心力作考慮。眼見好多兩兄弟長大後如陌路人,直頭聽過有媽咪話後悔生兩個(當初就係諗住大仔有伴而生)。

大宅

回覆 qwertyasdf 的帖子

兄弟姊妹年齡相近 within 3yrs , 都要睇你家庭點教.. 太過偏心,可能有反效果....

兄弟姊妹年齡多過6 yrs , 多數argue 多,你自己都難湊.. 細B 去公園玩, 大b 覺得無奈....你成日陪細b 玩, 大b 覺得你偏心, 唔理佢....大b 學校有活動, 帶唔到細b , 亞細b 又嬲......

當然, 有好既planning ( finance and area ),都會生2個既... 都係個句,睇你點教!!!

大宅

回覆:成長是否真的需要個伴?

我大囡4歲. 我覺佢寂寞. 問佢想唔想有細佬or 妹. 佢話好想.我己44歳高0真的拼了有多一個妹妹.宜家就生-都好辛苦不過見一家好開💕值得

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

兄弟年齡相隔幾遠...同感情好唔好...無關係
最重要係父母教佢哋相親相愛
我有3個仔...7 yr, 2 yr & 2 mth
大哥好鍚細佬...會盡量陪佢玩
細佬曳會幫佢求情...etc
佢成日話好多同學獨生
佢有兩個細佬會好好珍惜
細佬出世後佢開心咗好多

大宅

回覆樓主:

生第二個最好還是要和大仔講,問問他的意見。成長的伴不一定要是弟弟妹妹,也可以是父母朋友

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

有個伴一齊成長係熱鬧d,亦都會9咬9骨,但總好過得一果,因為父母專注係一果時會令小朋友添不少壓力

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

有心有力就生吧

首頁

尾頁

跳至