自由講場

跳至

首頁
23456...44

尾頁

伯爵府

ccgirlcc 發表於 17-1-18 05:19
最初一定,我當時去讀書就識人,有朋友就ok, 之後有男友係另一個國家就去左果個非英語國家生活左好幾年, ...

返工其實係可以解決好多問題, 但最重要的係邊個幫手攪屋企家務煮飯。 其實我鐘意返工多d

男爵府

1mocha 發表於 17-1-18 05:43
返工其實係可以解決好多問題, 但最重要的係邊個幫手攪屋企家務煮飯。 其實我鐘意返工多d
...
有小朋友就難dd,我當時無,星期六一齊做家務,食野放工先煮

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

草莓囡囡 發表於 17-1-18 04:45
其實我覺得在香港返工,好鬼忙,最快六點放工,返到屋企7點最快,我在香港時未有小朋友,就真係可以出街食 ...
無錯, 呢d 野冇分住邊度, 其實香港既生活仲忙. 我返香港, 有家人返工係朝9晚2, 我每晚等佢返屋企等到3, 4點至得, 返到屋企仲要做公司d野. 同朋友比, 我單係跟少d功課唔駛準備d 學校面試已經好好. 個個地方都有優劣點, 去到一個新地方, 一定要時間去習慣, 但唔好俾舊地方既生活成為自己既絆腳石.

大宅

1mocha 發表於 17-1-17 19:50
有什麼介紹? 唔知點煮freezer meal.
我都考慮緊小朋友lunch 星期日做定十份 sandwiches 放freezer, 十份 ...

Costco, sam's club ...之類的大店幫到你!
各種frozen food, 焗雞……選擇太多了!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

突然醒起, 除左識港人朋友外, 可以響FB 搵下d 當地既 expat, business mom 之類既group 睇. 就算自己做ftm, 睇人地既故事都好.

水晶宮

係天堂定地獄,都視乎你的心態與性格。
我唔鍾意假手於人,係香港一腳踢,所以過黎繼續一腳踢都問題不大。
家務長做長有,除左必須煮飯同洗衫,其他都可以攤開慢慢做。
香港的所謂熱鬧、美食同方便對我已經唔重要,宜家個階段係比小朋友有個健康快樂的童年,有足夠的活動空間,培養正確的價值觀與生活態度。
主動識多啲人,鄰居、其他家長、其他華人,乜都好。
留意下本地新聞,知道個地方發生咩事,融入感會大 啲。
學校假期就全家係國內旅遊,放鬆心情,又對本土的地理同文化熟悉多啲。
路真係自己行出黎,如果返唔到轉頭,就調整心態同時間表。

goosema    發表於 17-1-18 19:24
bosch    發表於 17-1-18 16:46
Supersasa    發表於 17-1-18 16:12
PS123    發表於 17-1-18 09:33

翡翠宮

SweetPanda 發表於 17-1-18 03:42
有時心態係要自己調整, 如果唔係會令自己好唔開心。

我阿媽以前試過返工,到而家到仲講緊冬天返工好慘點 ...

你媽想典

翡翠宮

草莓囡囡 發表於 17-1-18 04:34
樓主你介唔介意講你現在住邊度呀?
我移民澳洲已經五年勒,開頭兩年我好辛苦,特別頭一年,個時未有小朋友 ...

你令我諗番起讀書時既自己
又係唔鐘意外國
覺得HK 咩都好香D
但住落用另一個角度睇,外國有太多太多的好,在HK 係冇可以得到的

翡翠宮

1mocha 發表於 17-1-18 05:24
同你傾咗咁耐,我都係未攪掂。

我真係試過一條方包,放係枱面叫小朋友自己搽包當晚餐。 需則好可怕,但都 ...

其實你係咪主要唔想做家務同煮野?
因為Hk 用開工人?

大宅

BBgaga 發表於 17-1-18 01:46
我好多時會整飯團比呀仔飯是昨晚煲 配菜是昨晚備,朝早㩒制番熱 卷埋一舊 行得都好easy:wa ...

呢個提議非常好,等我又試下先,多謝

男爵府

回覆樓主:

我都就快移民,都好驚,自己要帶住大嘅,又陀住個細嘅,令我好不安和焦慮,呢幾晚都瞓得唔好,希望明天會更好

男爵府

purplerain0348 發表於 17-1-17 18:28
我未慣! 不過我暫時只係過咗黎未夠半年,未有朋友,只係識咗我老公朋友咋! 人生路不熟,又未返得工住,多數 ...

我同妳嘅生活大致相同雖然我嚟咗3個月已經考到車牌,但暫時都係Sunday driver,唔敢自己揸車,每日都有上網搵工,不過暫時未有offer

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

1mocha 發表於 17-1-18 05:13
謝謝大家支持,睇完大家咁正能量的回應,今日一起身就立即做家務,又取定餸菜解涷,準備今晚餐飯。其實, ...
未有小朋友嘅時候我冇咁抗拒做家務…!衫唔多唔洗日日洗,基本上抹塵丶拖下地都唔洗點執!返工返屋企唔想煮就出去揾野食!揸架車自由自在想去邊就去邊!
但自從有咗小朋友以後,變咗FTM以後,生活變得機械化到厭倦!每曰堆積如山嘅衫,洗極都重有!執唔完嘅屋!日日煮煮煮,煮到都唔知煮乜好!諗到頭爆!煮好咗又唔係個個啱食!掙扎咗好幾年,改變咗自己嘅心態,明白我嘅生活唔可以再好似以前咁,依加當FTM係我嘅工作!每三日寫低要煮嘅食材,三日一次買餸!唔想煮就買隻醃好嘅雞返黎放焗爐,滾熟啲菜,飯熟就食得!再唔係買啲扒返黎煎,切啲青瓜生菜同飯夾埋一齊食咁又一餐!又或者買啲三文魚生丶蟹柳丶生菜丶日本紫菜返黎…魚生切好,飯煮好,食嘅時候自己即包即食!其實重有好多簡單又好食嘅野…!
衫依加我日日洗一丶兩機!keep住做囉,冇辦法㗎喇!等小朋友大咗會輕鬆啲!但生活點死板都好,要揾啲自己時間,做自己想做嘅野,出去識有共鳴嘅朋友傾下計釋放下自己!!!!加油!

禁止訪問

男爵府

想生BB熱投

jacjac726 發表於 17-1-18 10:35
我同妳嘅生活大致相同雖然我嚟咗3個月已經考到車牌,但暫時都係Sunday driver,唔敢自己揸車,每日 ...

你都好過我,我連車都未學!
以前我係香港做嘢好忙,覺得時間同生活都好充實,而且又有屋企人係身邊! 依家過咗黎4個月,完全無返過工,幾乎日日係屋企,好悶又無聊,感覺自己好似廢人咁,又幫唔到老公減輕經濟壓力! 跟住我就自己揾啲興趣做下,學下整蛋糕,曲奇果啲,但不知不覺咁養肥咗自己,放棄咗成個月無再整過! 依家開始轉移目標學下整髮型,學化妝咁……好掛住香港

子爵府

畀面勳章

kingmommy 發表於 17-1-18 02:37
咁好可以一星期做的三日兼職,
請問妳你做什麼工種呢?
我都想搵啲晤使翻足五天。
如果唔計較價錢,好多工都請人,中午food court筆下鎹,酒樓做下早茶市,或者幫人油下指甲,爭在你有無心去搵.....

男爵府

回覆 1mocha 的帖子

男爵府

purplerain0348 發表於 17-1-18 10:44
你都好過我,我連車都未學!
以前我係香港做嘢好忙,覺得時間同生活都好充實,而且又有屋企人係 ...

我靠TV pad消磨時間咋,可能我冇小朋友,家務輕鬆好多,但因為少郁動,所以每日lunchtime都限制自己食少啲,驚肥咗好難減,有時食兩塊花生醬多士,有時食1條烚粟米,有時食1個蝦子麵,總之8成飽就算

大宅

1mocha 發表於 17-1-18 05:24
同你傾咗咁耐,我都係未攪掂。

我真係試過一條方包,放係枱面叫小朋友自己搽包當晚餐。 需則好可怕,但都 ...

其實唔一定要方包做早餐,你可以去唐人鋪,買饅頭蒸,冰豆漿,做早餐有一個變化,介紹你去看facebook 有個page 叫簡易食譜,佢住Queensland, 佢煮到買到的你都可以在澳洲買到,你跟下佢煮,都OK架。
唔好再食KFC 同老麥啦,唔好食又冇益

Ryanma    發表於 17-1-18 11:44

男爵府

BBgaga 發表於 17-1-18 01:46
我好多時會整飯團比呀仔飯是昨晚煲 配菜是昨晚備,朝早㩒制番熱 卷埋一舊 行得都好easy:wa ...

請問你用什麼方式返熱?

首頁
23456...44

尾頁

跳至