自由講場

跳至

首頁
34567...44

尾頁

男爵府

想生BB熱投

jacjac726 發表於 17-1-18 10:56
我靠TV pad消磨時間咋,可能我冇小朋友,家務輕鬆好多,但因為少郁動,所以每日lunchtime都限制自己食少啲 ...

我都係上網睇下電視咋,但有啲節目睇得多都睇到厭! 我都係未有小朋友住呀~如果有小朋友,將注意力集中係小朋友身上,我相信時間應該會過得快啲! 食嘢我都好簡單,早餐連午餐食個麥皮就算,有時煮下面! 晚餐先食飯! 不過可能我有食零食,同埋少郁動,所以容易啲肥! 黎緊就快新年,我今日開始洗邋遢,準備成間屋大清潔一次

伯爵府

草莓囡囡 發表於 17-1-18 11:00
其實唔一定要方包做早餐,你可以去唐人鋪,買饅頭蒸,冰豆漿,做早餐有一個變化,介紹你去看facebook 有個 ...

係未 christine?佢既食譜我時時跟因爲大家既當做食材係一樣,真係又易煮又好食,最鍾意佢教點煮出面買唔到既香港菜

其實澳洲真係好好住,有好多好處香港係比不上既,剩係講正常一般人家既家居環境澳洲已經贏哂食物安全又做得好,工作時間非常友善,本地人又無咁冷漠市儈,生活壓力無咁大,成個城市氣氛都好正面,放假唔洗離開澳洲都大把野玩,想滑雪又有 camping 又有潛水又有,上山下海乜都有得玩真係正

優悠在澳洲

水晶宮

tingfai 發表於 17-1-18 12:15
請問你用什麼方式返熱?

飯煲㩒制咋,飯同肉焗熱 其他蔬菜多數係生 例如carrot條 青瓜條 生菜 蛋條等... 咁又一餐

水晶宮

jump.jump 發表於 17-1-18 12:38
係未 christine?佢既食譜我時時跟因爲大家既當做食材係一樣,真係又易煮又好食,最鍾意佢教點煮出面買唔 ...

聽到都覺得正

伯爵府

Smallraindrop 發表於 17-1-18 08:10
其實你係咪主要唔想做家務同煮野?
因為Hk 用開工人?

我都覺得係,所以可能唔關移民事。
我只係覺得,好快又要煮。 一日完來要食咁多餐。

如果係廚神就一定鍾意。真係可以日煮夜煮

翡翠宮

1mocha 發表於 17-1-18 14:33

都明白既
因為有D 人真係唔鐘意做家務啦
我就Ok 既,直情唔鐘意工人在家果隻
我覺得暫時唔好迫得自己咁緊住
用不著一次過要自己適應晒所有野架嘛,覺得唔Ok 就Adjust 一下
做人最緊要懂得Adjust 再Arrange
如果你覺煮三餐吃力
何不只著重一餐先呢? 而果一餐就由簡單開始,最少野攪既
多野攪果D留番星期六Or 日有老公幫手
Or Train 下小朋友幫手囉
加油

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

1mocha 發表於 17-1-17 22:33

其實廚師都唔會返到屋企想煮飯架,幾鍾意都好,有時都會有怠倦期。

當你覺得果樣係苦差,而又日日要做,仲要做幾次,你實覺得好慘,越係覺得慘就越憎,咁負面情緒只會倍增,除非呢個苦差由你生命消失,但偏偏又唔會(暫時唔會),咁你不如掉轉去想,煮飯同家務係點都要做架啦,點可以做少D,或者做得冇咁辛苦(或者覺得冇咁慘),以前老師講過:要懶,首要係要去發掘點可以懶,於是重覆做果樣嘢,做得多點都有D心得,發現到D可以偷懶嘅地方或者小撇步。

以煮飯為例,唔駛煮足三餐架,早餐俾小朋友食,多士加炒蛋/煎蛋又得,蒸D包又得,煮個麵加幾條菜又得,買bagel搽cream cheese又得,加杯奶點都夠。小朋友返咗學,你自己食可以簡單D,沙律、漢堡、三文治好容易,想食好D,買D雞翼呀煙三文魚呀cold cut meat呀,唔駛花好多時間,再唔係唔介意就之前晚餐煮多D,午餐就食番舊餸。晚餐一家人食,多數都會多D餸,睇你駛唔駛一定三餸一湯果種,我屋企可以白汁意粉/蔥油炒麵加菜同雞扒/雞翼就得,有時唔想煮咁多樣,就買D外賣,加煮少少嘢配搭下,好似薯蓉、漢堡扒、可樂餅都唔駛好多工夫,識包餃子嗎?一次過整多D,未食果D冰起放冰格,食果陣直接放冷水煮到滾起浮面,煎餃都好快有得食。。。總之就係搵D簡單嘅食譜,唔好花太多時間,咁你就唔會覺得被逼做,當你當咗你每日日常好似擦牙洗面咁,唔駛鍾意架,但總之每日都要做,做得快手D就早D甩身做其他嘢。

至於打掃,真係唔會好似香港咁多塵,澳洲天氣好,我呢D懶人會寧願坐喺出面晒下太陽飲下嘢睇書,地方唔駛日日洗,我記得以前睇過一本育兒書講,唔好將時間放晒喺家務上,留番一D高質時間俾親子同自己,每個媽咪都要me time,以前我嘅me time係沖涼時間,因為只有沖涼時間係完全我嘅,雖然我沖涼好快手,唔過10分鐘,但主要係心境問題。而家我嘅me time就係夜晚仔女老公去晒瞓,我自己可以做下自己嘢,於是我要喺上BK、FB、blog、整手工、煮嘢、煲劇、上討論區等自己鍾意嘅事上面抉擇,我已經學識唔好太貪心,做唔晒就留下次,FB唔睇晒唔駛死,個blog唔update最多發毛一陣,又唔等開飯,今日唔煮聽日煮,只要食材唔過期就得。。。

雖然係好老土,或者你都聽唔少,但最真嘅就係要改變自己嘅想法,你要同自己講,冇架啦,冇得番轉頭,而家嘅嘢全部都係咁架啦,你點都要適應,唔駛鍾意唔駛慣,只係要適應啫,咁你要諗下有咩方法會令自己好過D。我初初移民都唔慣,未搵到工又冇朋友,當時未有小朋友,又有家人喺身邊,其實已經好過好多人,而且好多時都係要一個過渡期,有人係一年半載,有人係十年八年,我就係勇往直前,因為我老公唔會跟我返香港,佢唔會適應到,更加唔忍心仔女受香港嘅讀書壓力,於是我就同自己講,回流呢兩個字唔到我退休後都唔駛諗,而且一日我老公仲在生,我都唔會動到身,就係咁,一步一步行落去,咁就十幾年啦,其實睇住小朋友大,忙到都冇時間去唔適應。

kingmommy    發表於 17-1-19 06:51
甄太太    發表於 17-1-18 16:18
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

bosch 發表於 17-1-18 07:46
突然醒起, 除左識港人朋友外, 可以響FB 搵下d 當地既 expat, business mom 之類既group 睇. 就算自己做ftm, ...

有冇link?

伯爵府

rose-mag 發表於 17-1-18 16:15
其實廚師都唔會返到屋企想煮飯架,幾鍾意都好,有時都會有怠倦期。

當你覺得果樣係苦差,而又日日要做,仲 ...

好多謝你一路的支持。 我會努力的。
有時間找你傾吓電話。 你在美國?

伯爵府

Smallraindrop 發表於 17-1-18 15:26
都明白既
因為有D 人真係唔鐘意做家務啦
我就Ok 既,直情唔鐘意工人在家果隻

我由三餸煮到現在碟頭飯。真係冇晒idea.

大家有用whatsapp 嗎?不如開個gp 大家分享外國媽媽今晚煮什麼?

可pm電話比我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

1mocha 發表於 17-1-18 16:21
有冇link?
冇呀, 因為我睇番歐洲果d group。 你去fb 搵,用大城巿名+expats/mom/mothers 等等既字去搵,fb 會彈好多group 俾你揀。

fb 側邊有時彈出黎話你d 朋友入左咩group,like 左d乜, 你睇下你d澳洲親友join 左d 乜野group,見啱既你咪去join。

就算你打中文都有好多港人group彈出黎, 我用"悉尼香港" 都彈d 媽媽會出黎。

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

1mocha 發表於 17-1-17 20:19

食方面我真係跟唔到西人,三文治當晚餐,frozen meal. 好難 ...

你朋友ed case,好極端喎!我住左差不多20年,都未食過diy frozen meal

翡翠宮

1mocha 發表於 17-1-18 17:02

我邊有你咁幸福咁快走到呀
我仲在Hk,但以前在外國讀書
我要過多幾年先番去呀,到時好大可能得個女同得去咋,係一個好大挑戰
煮下烏冬呀,通粉呀
Lee D 簡單野啦
我都唔識煮野架,平時去父母度食
但我而家開始一星期煮一至兩日
學下囉,我唔會煮複雜野住架
話明學呀嘛

伯爵府

lovemy2kids 發表於 17-1-18 17:23
你朋友ed case,好極端喎!我住左差不多20年,都未食過diy frozen meal

呢個朋友個仔由第一日食固體,就食呢d. 佢二公婆就間唔時食外賣。

佢二個一個係醫生,一個係ibank做。係香港一定冇可能咁過活

伯爵府

1mocha 發表於 17-1-18 05:13
謝謝大家支持,睇完大家咁正能量的回應,今日一起身就立即做家務,又取定餸菜解涷,準備今晚餐飯。其實, ...

積極面對。你千萬唔好怕煮飯做家務。每朝同自己講ed係份內事,係自己家中的duty,你就會願意。同埋喺外國要有hea住做的心態,唔好同自己講一定要一次過完成。耐唔耐又懶下。唔洗餐餐食中餐,有好多選擇的,未必一定煮到死死下。加油呀!仲有要同c6溝通溝通,屋企野可以妳做2/3,佢1/3(舉例)

bosch    發表於 17-1-19 06:10

男爵府

bosch 發表於 17-1-17 23:17
忙唔等於唔悶, 忙都可以好空虛.

我都覺得住大屋未必係好, 我成日同老公講住單位仔嘆過住屋. ...

忙唔等於唔悶, 忙都可以好空虛

我都成日咁講,又忙但好空虛

伯爵府

1mocha 發表於 17-1-18 17:33
呢個朋友個仔由第一日食固體,就食呢d. 佢二公婆就間唔時食外賣。

佢二個一個係醫生,一個係ibank做。係 ...

兩個都系professional,點解要咁生活?

大宅

1mocha 發表於 17-1-18 17:02

我通常weekend買定一星期嘅肉,yip好一份份放freezer,食之前一晚解凍。咁han好多時間工夫㗎。針板都冼少幾次先啦!

蒸或焗廚房少啲油煙,菜就烚或沙律囉。有時整下意粉,supermarket買隻燒雞,有無燒味鋪近屋企?其實都可以好快好易整到一歺ok嘅嘢㗎

你有無dishwasher, 無就買返個啦!

真係頂唔順搵個cleaner, 兩三個星期泥一次囉。百幾蚊當出街食咗。

如果家務係你唯一嘅問題....

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

1mocha 發表於 17-1-18 05:24
同你傾咗咁耐,我都係未攪掂。

我真係試過一條方包,放係枱面叫小朋友自己搽包當晚餐。 需則好可怕,但都 ...

我試過,教小朋友自己整奶油多

教佢在方包上揸牛油,放入焗爐用180度烘一陣,拎出黎揸煉奶,搞掂,佢自己處理好早餐,我可以攤多陣,佢又學識用焗爐
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

禁止訪問

首頁
34567...44

尾頁

跳至