自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

年年audit , auditor 都要睇Board meeting minutes, 咁就比佢睇, 睇完影印, 但今年個新co sec 阿頭話一律唔淮auditor 影印, auditor只可以睇完抄底.......

請問係咪正常做法, auditor 嘈我話以往都唔係咁, 佢哋做多好多嘢....

做auditor 的JM, 你哋多唔多客係要抄? 做Co sec 的JM, 你哋又會點handle架? 多謝賜教.

公爵府

回覆樓主:

audit有 terms of reference, engagement letter etc 通常都係話可以"inspect" 之類,通常都冇可以"take copy".

公爵府

回覆樓主:

所以俾又得唔俾又得。視乎有幾 sensitive, 同關係, trust etc之類

男爵府

回覆 sangria 的帖子

明白, 但我哋做accountant 其實好多嘢都會copy 比auditor... 如果要佢哋抄, 份account真係唔駛出...

大宅

回覆樓主:

我未試過唔俾影,個人意見唔俾人影印即係揾自己笨,到時auditor實勁多queries, 到時你亞頭咪知自己on 居law

男爵府

預左俾人加FEE

男爵府

回覆樓主:

妳公司的co sec 真是特別少少,board meeting minutes 是普通文件,每年都要交給公司註冊處,是公開文件。好心方便人,又可方便自己,大家都好。

男爵府

jackie123 發表於 17-1-17 10:33
我未試過唔俾影,個人意見唔俾人影印即係揾自己笨,到時auditor實勁多queries, 到時你亞頭咪知自己on 居law ...

新sec 想天下人都知她已駕臨了此公司,所有事都要由她安排

男爵府

開心吸收勳章

新 com sec 要下馬威, 當知道 auditor 乜都要之時, 老闆又知道件事, 到時乜都比影.

珍珠宮

醒目開學勳章

回覆樓主:

無嘢架, 到時加fee, 咪話鐘數用多左好多

wcpcelia    發表於 17-1-17 17:04

伯爵府

Jm係磨心,依家peak season, 咪玩auditor
最後您咩都會俾,minutes有幾秘密
似係您公司的新sec想落馬威

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得你位Com Sec有少少玩野

子爵府

開心吸收勳章

littlecake 發表於 17-1-17 10:23
年年audit , auditor 都要睇Board meeting minutes, 咁就比佢睇, 睇完影印, 但今年個新co sec 阿頭話一律唔 ...

呢張野有幾機密呀? 你位CO SEC阿頭真把閉
有本事AUDIT時咩都要人抄, 唔俾影印影相, 睇下最後你地份REPORT點出
仲有呀, 出唔到REPORT唔好以為就唔駛找數呀, 搞咁多野, 加你FEE

樓主你做磨心可憐

水晶宮

我公司向來都唔俾copy, 只可以抄.

珍珠宮

回覆樓主:

其實真係好睇公司,audit果邊又真係無得怨,一係唔好接。

子爵府

結果 :
1.Auditor 都係加 fee 。Auditor 唯有黎visit check 野 。加返d time cost姐。
其他野公司註冊處 可以check 到。

2. Auditor 見您公司玩野。 睇您公司盤數又緊d .

男爵府

howmuch 發表於 17-1-17 12:47
我公司向來都唔俾copy, 只可以抄.
真心請教, 係邊類文件唔俾copy? 係咪淨係Board meeting minutes? 仲有冇其他? 唔俾copy 原因係點解呢?

水晶宮

littlecake 發表於 17-1-17 13:25
真心請教, 係邊類文件唔俾copy? 係咪淨係Board meeting minutes? 仲有冇其他? 唔俾copy 原因係點解呢?
...
co. sec document
原因...唔知, auditor 都慣了....., 冇投訴.
我反而要問...., 唔copy, auditor就做唔到野?

男爵府

howmuch 發表於 17-1-17 14:29
co. sec document
原因...唔知, auditor 都慣了....., 冇投訴.
我反而要問...., 唔copy, auditor就做唔到 ...
唔會話做唔到, 只係要將需要的資料由頭打一次, 用多咗雙方時間啫....

我係Accountant, Auditor 要D資料合理的話, 都會配合, 同埋用一個方便大家的方法去提供, Co Sec 被Auditor 問及的資料有限, 可能覺得要人哋抄冇問題, 如果Accountant 都同一做法, 真係冇咩可能, 而且我真係唸唔到一個理由點解唔copy得

所以Accountant 唔係好理解到新到任 Co Sec 呢份執著。。。。。

水晶宮

littlecake 發表於 17-1-17 14:44
唔會話做唔到, 只係要將需要的資料由頭打一次, 用多咗雙方時間啫....

我係Accountant, Auditor 要D資料合 ...
check minutes, auditor係要知道(抄低), 公司的重要改變/決策, 從而決定audit的重點, 然後auditor都要返回帳上audit, 所以理論上, auditor 並不一定要copy, 都不會好影響工作, 你們的auditor只是唔慣.

首頁

尾頁

跳至