影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

公爵府

rose-mag 發表於 19-1-4 13:05

睇先導片,個導演同編劇講呢套劇情節同人物,感覺係有少少 ...

而家好多編劇導演都“大貪”,夾硬權謀劇,職場劇入面加談情,或者言情劇加權謀,以為可以吸引更多觀眾。但睇權謀劇的人同言情的人完全唔同。到喉唔到肺,搞到兩邊不討好。

而且呢,私心太重,幫配角加戲,搞到喧賓奪主。劇情自然散亂。

好似wk果套《大江大河》,聽講都偏晒去男二號的婚姻感情了。wk個角色每集出場都好少。雖然我唔鍾意佢,不過都同情所有被配角搶戲份的男主

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hugoma2015 發表於 19-1-4 10:55
而家好多編劇導演都“大貪”,夾硬權謀劇,職場劇入面加談情,或者言情劇加權謀,以為可以吸引更多觀眾。 ...

由小說變劇而要作改動在所難免,金庸劇拍咗咁多次,都冇一次可以跟足原著,有D嘢係拍唔出,仲有D編劇同導演係冇能力駕馭到小說內容,因為佢地根本唔明白,加上演員詮釋角色都可能會有差異,例如好易典型化,未必可以還原100%原著精緒。

知否果個導演就台詞語病被鬧接受訪問,佢認晒自己衰,前期疏忽咗,話後面劇情會有改善。佢係咁讚三個主要演員,趙麗穎我覺得暫時係可以演出女主嘅情懷,佢個角色唔容易,書可以有好多內心獨白,劇裡面冇,而且穿越女同原生女唔一樣,要有好多心理描寫同用劇情細節去完整番前文後理,呢樣再再睇後面一定。馮紹峰個角色係難演,因為前期角色唔討好,就好似如懿傳入面霍建華咁,佢係演渣男,佢演到,觀眾又唔高興,係咁鬧,咁想點先?演活一個渣男又要俾人話角色乞人憎,佢冇計架喎,觀眾要去同作者算賬,唔係演員囉。朱一龍我只係話暫時稱職,但佢D盲粉就吹到上天,唔知以為佢係男主角,直情講到幾乎由佢撐起套劇。

我覺得最有問題係個導演話佢由得演員發揮,有時甚至唔理佢地排位企位,俾佢地就住角色去改動,甚至加台詞,呢樣係好危險嘅事,唔一定係好,如果演員詮釋錯咗,導演又唔理的話,套劇會變成點?個個爭表演爭出位?所以而家好多場都覺得有演員演得over,幾礙眼吓。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

rose-mag 發表於 19-1-5 16:59
由小說變劇而要作改動在所難免,金庸劇拍咗咁多次,都冇一次可以跟足原著,有D嘢係拍唔出,仲有D編劇同導 ...
我無睇,所以唔評論演技。不過我唔中意朱,因為佢個樣一D精神都無,好頹。唔系我杯茶。

好似導演其中一個職責就係教戲,如果任由演員發揮,要導演做咩啊?何況呢次D語病,雖然個導演攬上身,但係明眼人都話啦,演員導演是但一個上心D,有文化D都睇得出問題。旨意呢班連劇本都未理解的人去發揮啊?

我唔敢想象個個爭出位甘演會幾礙眼。因為《三國機密》萬茜每一場戲都用彪演技的方式去到盡,我已經頂唔順。

PS:朱一籠同果套《大江大河》系奇跡!系2018年度,套戲出左微博就無人知無人睇無水花,而又“大紅大紫”的大紅人,大爆劇!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hugoma2015 發表於 19-1-5 21:32
我無睇,所以唔評論演技。不過我唔中意朱,因為佢個樣一D精神都無,好頹。唔系我杯茶。

所以我覺得知否個導演未夠班,亦唔知自己想點,一個知道自己要咩嘅導演係心中有數要拍成點,唔係等演員自由發揮,當時有時對戲會發現新嘢用得著,但拍攝效果唔可能等運到,企位排位前後左右出d入d係要對應視覺效果,唔得唔執囉,咁講實俾人打臉。

大江大河我未睇,除咗wk, 我勁唔鍾意果個楊爍,個樣油膩煨瑣,加埋對死魚咸濕眼。

王國長老

hugoma2015 發表於 19-1-5 21:32

尋日微博見到有人開撕于正,條友捧自己果五斤鹽去開拖周迅同章子怡,話五斤鹽台辭功力吊打影后。。。有人踢爆佢因為好爛傳就上,於是周圍踩人搶熱度。

公爵府

rose-mag 發表於 19-1-6 00:59
所以我覺得知否個導演未夠班,亦唔知自己想點,一個知道自己要咩嘅導演係心中有數要拍成點,唔係等演員自 ...

未夠班得黎仲無自知之明添。無論知否,或孤城閉,宅鬥就宅鬥,言情就言情啦,加乜鬼展現宋朝生活,加乜鬼宋仁宗的朝堂風雲?

我都無睇大江,除左演員,我都唔鍾意導演孔笙。佢的節奏好大問題。琅琊榜佢負責皇帝靖王後宮線,就係敗筆。

正午其實幾個導演都未夠班,之前響山影,係因為有劉和平呢d頂級編劇寫的劇本,或者琅琊榜呢種原著、男主,真係邊個導演執導都贏啦。遇到平庸的劇本小說演員,佢地就擔唔起了。

公爵府

rose-mag 發表於 19-1-6 01:03

尋日微博見到有人開撕于正,條友捧自己果五斤鹽去開拖周迅 ...

佢以為周迅章子怡無粉啊?

有無粉絲唔緊要,關鍵係路人緣,路人最鍾意打抱不平,一人鬧一句都踩死佢

王國長老

hugoma2015 發表於 19-1-6 07:03
佢以為周迅章子怡無粉啊?

有無粉絲唔緊要,關鍵係路人緣,路人最鍾意打抱不平,一人鬧一句都踩死 ...

有人指出周迅最多唔係盲粉,而係路人,佢好戲自然有人都讚,明眼人會見佢演得好唔好,如果套戲至靠演員粉至有人讚就好極有限。我本身都唔係邊個嘅迷,就算胡歌陳坤我比較鍾意,但唔代表我會唔鬧囉,果個五斤鹽除咗識嘟嘴瞪眼之外,佢個角色唔係得佢至演到,甚至由其他人演可能更好。

公爵府

rose-mag 發表於 19-1-6 07:21
有人指出周迅最多唔係盲粉,而係路人,佢好戲自然有人都讚,明眼人會見佢演得好唔好,如果套戲至靠演員粉 ...
D人有幾多斤兩,路人心照啦。唔系盲粉吹幾次,就真係掂!于正,係咪想捧殺佢啊,哈哈

好似之前搞個咩年度電視劇投票,朱籠D粉絲搞到佢果2套劇占了第一第二名,而且大幅領先第三位幾倍。但係人地一睇佢套戲的點擊量,就知道佢水啦!吳亦凡果個國際笑話,前幾日先俾官媒又鬧一次。

公爵府

今日一哥有活動

公爵府

公爵府

氣質

公爵府

公爵府

一哥新行程

公爵府

2018閱文盛典

http://video.weibo.com/show?fid=1034:4328123450482328

王國長老

侯爵府

回覆樓主:

公爵府

王國長老

hugoma2015 發表於 19-1-14 00:33
2018閱文盛典

http://video.weibo.com/show?fid=1034:4328123450482328

胡歌隔離果個係咪劉+0? 個樣好恐怖

王國長老

回覆樓主:

周末福利

首頁

尾頁

跳至