烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 acintl 於 08-12-15 02:07 PM 發表

其實e隻牛油就類似亞媽年代既牛油, 聽上一代講, 當時唔係個個都有雪櫃的, 但e d牛油係可以放係室溫唔會變壞, 所以佢哋統稱叫"黃油", 至於有無加氫化油就真係唔多清楚 ...

我試過有次煲牛腩湯,整左碗'牛油'出黎,放左係一邊諗住等佢硬左先丟,點知一直都唔記得左佢(放左係d隱蔽位),成個星期先發現,面臭左但入面冇臭。mouth:
盡我一己之力,發放正能量!

複式洋房

我都想知邊到可以買到$2X, 我上個星期係印尼食品店買咗一罐都要成$38呀

原文章由 acintl 於 08-12-14 10:06 發表

$2x

男爵府

我都喺九龍城烘焙用品店買咗一罐,要成四十幾蚊呢~ 豬標咗添~

而家我有罐喺手,但成份佢冇列得咁明呢~ 冇寫到係咪氫化牛油嚟呢~

Golden Churn Butter 454g.

Ingredients: Milkfat 81.4%, Moisture 15.7%, Salt 1.5%, Milk solids non-fat 1.4%

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 cherrylung 於 08-12-15 03:38 PM 發表
我都喺九龍城烘焙用品店買咗一罐,要成四十幾蚊呢~ 豬標咗添~

而家我有罐喺手,但成份佢冇列得咁明呢~ 冇寫到係咪氫化牛油嚟呢~

Golden Churn Butter 454g.

Ingredients: Milkfat 81.4%, Moisture 15.7% ...

thanks

就咁睇真係唔知有冇喎

伯爵府

原文章由 召藥師 於 08-12-15 14:56 發表

我試過有次煲牛腩湯,整左碗'牛油'出黎,放左係一邊諗住等佢硬左先丟,點知一直都唔記得左佢(放左係d隱蔽位),成個星期先發現,面臭左但入面冇臭。mouth: ...

牛腩果d又好似係另一樣野黎bor

伯爵府

原文章由 mickey_mama 於 08-12-15 14:56 發表
我都想知邊到可以買到$2X, 我上個星期係印尼食品店買咗一罐都要成$38呀

我自己係成批訂返黎既, 早排見樓下都係賣緊$2x, 等我一陣再去睇下有無加價先, 轉頭先再報料睇下幾錢罐

超級版主

原文章由 acintl 於 08-12-15 04:11 PM 發表

牛腩果d又好似係另一樣野黎bor

我意思係d冇加工動物脂肪放幾日就臭喇

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

我今日向元朗.見到.....40蚊呀
tamtamtam 該用戶已被刪除

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 tamtamtam 於 08-12-15 23:00 發表
真係令人疑幻疑真 ~~

我查了很久...正宗 new zealand 的Golden Churn Butter 成份應是 :Cream (81% butterfat), Water, Salt
by:http://www.souvenirs.co.nz/Produ ... uctid=17550&image=1222&invi ...

咁假既成份應該係咩呀?

超級版主

原文章由 tamtamtam 於 08-12-15 11:00 PM 發表
真係令人疑幻疑真 ~~

我查了很久...正宗 new zealand 的Golden Churn Butter 成份應是 :Cream (81% butterfat), Water, Salt
by:http://www.souvenirs.co.nz/Products/images.asp?productid=17550ℑ=1222&invi ...

睇依句就覺得好正常:

4. Requires no refrigeration until opened

子爵府

原文章由 yinmelody 於 08-12-15 19:55 發表
我今日向元朗.見到.....40蚊呀

D$36~
tamtamtam 該用戶已被刪除

超級版主

原文章由 tamtamtam 於 08-12-16 12:47 AM 發表

算啦...找不到証據....

不過我都係二記買咗舊 "農夫牌牛油"(pure creamy butter) 雪櫃攞出來都可以輕易地用湯匙掏起.... 我都覺得出奇..成份是 : 巴士阿德消毒忌廉 . 水份及鹽 ~ ...

我都係鍾意D食品包裝列出詳細成份及營養資料,冇得呃人(最衰唔係隻隻牛油都有列出,又或者有列出都話自己有反式脂肪)。mouth:

大宅

原文章由 acintl 於 08-12-15 16:13 發表

我自己係成批訂返黎既, 早排見樓下都係賣緊$2x, 等我一陣再去睇下有無加價先, 轉頭先再報料睇下幾錢罐

你成批訂$2x/1罐係咪好耐之前,以我所知而家成批訂都唔只呢個價,好似話新西蘭果邊都加咗價,但你話你樓下買$38/罐,係邊頭?因為我係東區都係要$42/罐(烘培店),呢頭印尼店直頭係唔入貨,因為來貨價貴咗,佢哋都唔入貨喇~

複式洋房

原文章由 白活 於 08-12-16 09:42 發表

你成批訂$2x/1罐係咪好耐之前,以我所知而家成批訂都唔只呢個價,好似話新西蘭果邊都加咗價,但你話你樓下買$38/罐,係邊頭?因為我係東區都係要$42/罐(烘培店),呢頭印尼店直頭係唔入貨,因為來貨價貴咗,佢哋都唔入貨喇 ...

我都搵左好多間賣印尼野嘅shop, 香港區&九龍區不論大間小間, 大多數都係賣黃色膠盒裝嘅牛油, 無賣金罐或有藍色三角logo果隻啦。據一間印尼shop嘅老板講, 果兩個牌子嘅牛油來貨太貴, 唔會再入貨啦!

烘焙店果d實在太貴啦! 如果有人知邊到嘅印尼shop仲有得賣, 麻煩報一報料吖!

伯爵府

原文章由 白活 於 08-12-16 09:42 發表

你成批訂$2x/1罐係咪好耐之前,以我所知而家成批訂都唔只呢個價,好似話新西蘭果邊都加咗價,但你話你樓下買$38/罐,係邊頭?因為我係東區都係要$42/罐(烘培店),呢頭印尼店直頭係唔入貨,因為來貨價貴咗,佢哋都唔入貨喇 ...

我成批唔係$2x/罐, 只係早排係屋企樓下賣緊$2x/罐, 可能係舊貨掛, 但昨日再落去睇, 原來已經無再入貨賣喇!

民房

原文章由 acintl 於 08-12-16 14:47 發表

我成批唔係$2x/罐, 只係早排係屋企樓下賣緊$2x/罐, 可能係舊貨掛, 但昨日再落去睇, 原來已經無再入貨賣喇!

請問係邊樹可以成批買呀?

伯爵府

各位:

如果有興趣的話可以pm我, 不過要天后取貨, pm我再告知價錢, 我唔想比人block左

民房

唔小心SEARCH到,原來印尼罐裝黃油, 係由棕櫊油制成的,即不是真牛油.....圖中個罐係唔係金桶mouth:

(下图:印尼棕榈油制成的罐装人造牛油—黄油,不但涂面包或做糕点,连煮咖喱海鱼也用它先煎鱼块。)

印尼盛产棕榈油,制成罐装黄油,人们涂面包或做糕点,甚至炸鸡都用它。

http://supardi.blog.sohu.com/76822906.html

[ 本文章最後由 sosleepy 於 08-12-17 00:41 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至