自由報料

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囝囝(4.5歲) 星期日下午唔小心向前仆倒, 門牙明顯向後移位, 當日因為是星期日沒有兒童牙齒專科, 只好即時去睇普通牙醫, 照了x-ray及檢查後, 牙醫話門牙情況唔樂觀, 佢建議脫掉, 所以refer去另一個兒童齒科專科醫生羅國棟. 因為係urgent, 所以星期一就可以睇羅國棟了, 羅醫生檢查後就話要兩隻門牙沒有得救了, 所以要脫掉, 之後就一直由得佢等恆齒出. 而因為小朋友細, 所以唔建議用局部麻醉, 要用監察麻醉而收費就係$11xxx, 醫生叫我諗一諗, 而是次診金$700(只開了止痛藥), 我聽到後個心沉一沉, 擔心到極點.
於是我就自己再打電話試約另一兒童牙齒專科張虹莉醫生, 起初姑娘都話張醫生既booking好full, 但我可以whatsapp小朋友既x-ray及有關資料俾佢等醫生睇一睇收唔收症, 等了一整天, 姑娘回覆可以安排明天見醫生. 張醫生真係好細心好指細, 外面雖然有好多病人, 但張醫生好詳細好有耐心解釋囝囝既情況, 又用電腦show唔同既情況會發生咩問題, 而佢覺得現階段唔需要脫去門牙, 可以試試小朋友自己癒合牙骨, 食antibiotic防止細菌感染及小心護理會有機會好返, 聽完後個心都定一定, 而張醫生收費都只係$800, 而診所既姑娘真係好nice, 有別於平時一般既姑娘. 所以建議如果睇兒童牙齒專科真係要睇多一個比較吓, 因為唔知先前既羅醫生係技術唔夠定係醫德問題, 兩個既醫生建議係天同地囉.

大宅

sarahjeff11 發表於 17-1-19 12:05
囝囝(4.5歲) 星期日下午唔小心向前仆倒, 門牙明顯向後移位, 當日因為是星期日沒有兒童牙齒專科, 只好即時去 ...

有機會自己生番,但都唔一定,要觀察幾個月

大宅

引用:囝囝(4.5歲) 星期日下午唔小心向前仆倒, 門

原帖由 sarahjeff11 於 17-01-19 發表
囝囝(4.5歲) 星期日下午唔小心向前仆倒, 門牙明顯向後移位, 當日因為是星期日沒有兒童牙齒專科, 只好即時去 ...
我個仔喺1歲8個月時候兩隻門牙撳咗落去亞加力膠地度! 立即喊到豬頭成口血! 嚇到我死! 跟住我就用手按他的門牙! 我好細力按但是已經感覺到門牙 在移動! 心想大件事 唔通個仔要冇門牙! 於是我拿拿林跑落去帶佢睇牙醫當時已經七點! 好彩西環謝智基醫生立刻畀我哋睇! 醫生好細心咁同我講小朋友太細個唔照好x光! 跟住同我哋講其實依家嘅情況只有等! 佢話如果牙根沒有斷基本上牙齒係會自動復原! 但大前提是不要再進 硬的食物! 如果真的不行不可以縫合那只有脫掉! 雖然心知未必有可能復合! 但做母親當然有一定嘅希望 所以我就走嘅時候買咗部攪拌機! 老實講因為嗰陣時都無計可思只有打爛的食物 用飲筒給他進食! 飲嘅時候要小心啲千祈唔好正中入去飲要有左或右入飲管入去飲費事佢咬牙! 醫生叫我觀察一星期如果一星期後按落去牙齒開始有少少穩陣就代表他開始復合! 當然啦一個星期都唔會 刷上面牙啦! 我只用奶巾幫他擦下面的牙! 一個星期過去神奇嘅事發生! 門牙 真係開始生番實! 直至到真正康復用咗一個月!
而你所講嘅張醫生 我亦都試過見佢但那次係因為個仔生口瘡! 佢的確係一個好醫生專業有禮對小朋友有愛心

大宅

引用:囝囝(4.5歲) 星期日下午唔小心向前仆倒, 門

原帖由 sarahjeff11 於 17-01-19 發表
要睇下你已經整親幾多日其實你依家即刻出 脫牙 都唔會有幫助! 相反你等下睇下可唔可以生實先至係重點

男爵府

我小朋友細個都試過, 當時睇的牙醫都叫我睇定D...最後隻牙都生番實, 仲要係兩三日的事, 觀察下先啦....

我自己細個時都整親(已換牙),因為我隻門牙裂咗, 醫生幫我拔了, 要用假牙....我一路都好後悔...不過我果時太細, 都唔係我揀...
我的大寶貝喜悅晴朗  我的小寶貝光明喜樂
我的編織作品溫暖牌  

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

sarahjeff11 發表於 17-1-19 12:05

當時我囝5歲時要補牙,去了金鐘一位好出名的兒科女牙醫,想不到佢地完全沒有嘗試去幫我囝補牙,便游說我們用全身麻醉來幫他補,費用過一萬:

男爵府

回覆樓主:

請問張醫生係邊區?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我細仔都係睇張虹莉醫生,專業+細心,又識得同小朋友溝通 佢的booking確實係好full

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chaipui2003 發表於 17-1-19 23:12
請問張醫生係邊區?

銅鑼灣 SOGO隔離

男爵府

MommyPanel勳章

謝分享

複式洋房

回覆 chaipui2003 的帖子

張醫生有兩個Clinic, 一間係銅鑼灣, 另一間係旺角雅蘭中心,

複式洋房

chaipui2003 發表於 17-1-19 23:12
請問張醫生係邊區?
張醫生有兩個Clinic, 一間係銅鑼灣, 另一間係旺角雅蘭中心

複式洋房

Wendy1017 發表於 17-1-19 23:46
我細仔都係睇張虹莉醫生,專業+細心,又識得同小朋友溝通 佢的booking確實係好full
...
係呀, 佢好識點氹小朋友, 同埋真係好有耐心對小朋友及家長, 因為當日出面有差不多5個病人等睇, 但佢唔會因為趕時間而沒有耐性, 加上有問必答細心解釋, 真係一位好牙醫!!!!!

複式洋房

fishballbaby 發表於 17-1-19 19:58
當時我囝5歲時要補牙,去了金鐘一位好出名的兒科女牙醫,想不到佢地完全沒有嘗試去幫我囝補牙,便游說我們 ...
無錯呀, 真係唔好以為係醫生就一定係醫者父母心, 有啲醫生真係會因為"錢"而俾了一個唔專業既建議, 所以真係要搵多一兩個醫生比較議建

複式洋房

Smilesun 發表於 17-1-19 17:16
我小朋友細個都試過, 當時睇的牙醫都叫我睇定D...最後隻牙都生番實, 仲要係兩三日的事, 觀察下先啦....

我 ...
係呀, 因為我都係想保住隻牙, 雖然係乳齒, 但如果真係脫了, 就會有3年先會出恆齒, 不論外觀及發音都會有影響, 所以點都堅持要搵多個醫生既建議呢.

複式洋房

hijk001 發表於 17-1-19 17:00
我個仔喺1歲8個月時候兩隻門牙撳咗落去亞加力膠地度! 立即喊到豬頭成口血! 嚇到我死! 跟住我就用手按他 ...
多謝你既分享呀, 醫生都話小朋友既牙齒係有機會自癒的, 但期間要小心護理, 唔好用門牙食嘢1個月, 保持清潔唔好有感染, 所以呢個月要金精火眼睇實囝囝, 唔好再整到隻牙!!! 張醫生真係好nice, 連帶診所既姑娘都好好, 再者張醫生既診金真係唔貴, 好合理.

複式洋房

叻人 發表於 17-1-19 16:10
有機會自己生番,但都唔一定,要觀察幾個月
張醫生都係咁講, 所以呢幾個月係要觀察再睇情況.

大宅

引用:Quote:hijk001 發表於 17-1-19 17:00 我個

原帖由 sarahjeff11 於 17-01-20 發表
多謝你既分享呀, 醫生都話小朋友既牙齒係有機會自癒的, 但期間要小心護理, 唔好用門牙食嘢1個月, 保持清潔 ...
努力

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

sarahjeff11 發表於 17-1-20 10:06
張醫生有兩個Clinic, 一間係銅鑼灣, 另一間係旺角雅蘭中心
請問有沒有卡片, 因為網上找不到旺角雅蘭中心的電話, 謝謝!

複式洋房

chrischo2002 發表於 17-1-20 12:15
請問有沒有卡片, 因為網上找不到旺角雅蘭中心的電話, 謝謝!

旺角診所 3698-0852
銅鑼灣診所 2890-9682
Email : [email protected]

首頁

尾頁

跳至