自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

熱血勳章

dreamx2 發表於 17-1-19 18:23
但佢專一同好有上進心,拍左五年佢又無第二個,我其實五捨得一刀兩断

為何要自己幻想?找天認真傾清楚,到底大家目標是否一致,幾多年內結婚
如他說得出,只是平時不細心
如他只說,而家要努力工作,等吓啦!或更衰說你煩,咁你就可以放手了

珊瑚宮

2021勳章

引用:點講好.....只能說你兩不合,有些人唔喜歡

原帖由 414928 於 17-01-19 發表
點講好.....只能說你兩不合,有些人唔喜歡日日見要有自己空間,如果你們是同類人今天應該見唔到這個post, ...
非常同意!
其實唔夾都可以分手,如果溝通完佢都係咁既,真係不如早日斬纜,無謂搞到咁唔開心

大宅

2021勳章

kimberlybaby 發表於 17-1-19 18:18
點解你吾會間吾中上去佢公司陪佢既??

上佢公司其實都係佢自己做嘢,要洛手洛腳,五係文職,我去到又五可以用佢電腦,公司又無wifi,就咁坐係到而且我會成日想同佢傾談

大宅

我有個好朋友佢同佢條仔拍拖兩年幾,每個月可能見一次only,佢條仔又係自己有公司,話好忙好忙,甘我個好朋友話事業男係甘,佢接受到…………

甘我個人係接受唔到有時一個月都接受唔到個男朋友,但如果妳自己接受到,甘唔需要理他人講咩……

子爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

我自己經歷過,又係d懶有事業心既人
以為自己做得好好,好大方啦,唔迫佢體諒佢,但真係多舊魚架 一齊2年,個人渣咪有左第二個囉原來,講到自己幾忙,講到尾唔愛就唔愛,呢d人唔好嘥青春,冇幾多個5年呀,你係重要,佢幾忙都會搵到時間陪你,仲話自己有小公司,要見你上公司由早對到晚都仲得!

子爵府

2021勳章

dreamx2 發表於 17-1-19 17:40
男友事業心重,而佢工作經常ot,基本上每次約我都會遲到至少一小時,但我明白是公事,我都諒解佢,佢有間小 ...

平心想想,他是否在乎你?而不是在於他和你每星期食幾多次飯/幾小時!是否存在愛?相信你心(emoji)有數,想清楚,不要再浪費你的青春!

伯爵府

2021勳章

呢d 生活 唔拍好過拍,搵過願意花時間陪你既好d

男爵府

dreamx2 發表於 17-1-19 17:40
男友事業心重,而佢工作經常ot,基本上每次約我都會遲到至少一小時,但我明白是公事,我都諒解佢,佢有間小 ...

唔好怪我直接
佢好似被迫同你出黎食飯咁,舊既唔去新既唔黎,搵一個真正愛你尊重你既人

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

dreamx2 發表於 17-1-19 19:02
上佢公司其實都係佢自己做嘢,要洛手洛腳,五係文職,我去到又五可以用佢電腦,公司又無wifi,就咁坐係到而 ...

我真心覺得佢唔係好鐘意你,我男友又係成日好忙果d, 又要on call, 有時星期六日我只可去佢屋企,佢都會話我上到黎都陪唔到我,因真係要做野,我話唔介意先上去。但次次上到去,佢都會照陪我,我問佢唔係要做野咩,佢會話見到我就忍唔住想陪我,寧願等我走左夜晚佢再做!我覺得冇可能見住你係隔離佢仲會好專心做野囉...
唉jm你諗清楚...

大宅

以前我未結婚時都係一星期見一次,我覺得無問題,遲到如果係次次都係咁,就非常不尊重,點解唔約晏de

有無見下佢屋企人?例如大時大節食下飯,上佢屋企同佢家人打交道,你可以從佢對家人的態度,一般來說,可以預計到假如真係結婚佢會對你點
如此又可以從佢家人了解佢多一點,自己判斷願唔願意走下去

珍珠宮

2021勳章

我曾經遇到過這個問題,當時朋友同我分析。

1. 問自己不計這因素,他是否一個值得走下去的人?
2. 你是否完全不能接受他無咩時間陪你?
3. 你覺得放棄了這個人,有否機會有比這人更好的人出現?

如果你覺得這個人是有將來的人,你便需要包容他這個缺點

而我選擇和這個人行下去,並包容他。他就是我現在的c6.

而我學習在他不在時好好獨處,如約朋友,上興趣班。同時也很珍惜和他相處的時間。所以他很感激我對他的包容。相反有時是我無空陪他

這只是我個人經驗之談,你可以參考。

PhoebeWan    發表於 17-1-20 14:22

伯爵府

2021勳章

樓主睇你講嘢係好唔開心,你男友要成日做嘢,但如果心入面掛住你,幾忙都可以咇到時間啩!出唔到街食飯,咪買外賣返公司食,自己公司唔會唔方便吧!或是收工後宵夜,食碗糖水都好,雖然時間短,我諗係掛住對方嘅都會好 enjoy 呢個短聚!但似乎你哋都好習慣呢種相處方式,你唔願意但都無聲接受,你要諗吓五年了,未結婚都咁,你又唔開心,若然結咗婚日子都係咁,你可唔可以接受到?你自己諗清楚,最重要係同男友好好溝通吓!

大宅

2021勳章

1314625 發表於 17-1-19 19:38
我曾經遇到過這個問題,當時朋友同我分析。

1. 問自己不計這因素,他是否一個值得走下去的人?

其實佢一星期只陪到我一次我接受到因佢忙
但我傷心的是佢放假了卻同朋友去玩,唉,有點心淡了

珍珠宮

2021勳章

Octoberchu 發表於 17-1-19 18:29
拍咗5年都冇第二個,只係佢未揾到,対你完全騎牛搵馬,在你們關係中,我只覺佢唔夠愛你,可有可無,已經講 ...

果然是旁觀者清極度認同!

寶石宮

虎到金來勳章 2022勳章 牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

佢唔夠愛你
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

我同你情況有啲似,男朋友都係好忙,開頭星期五&日見2次,之後有2個幾月返大陸出trip試過成個月都無見,個時都心好唔安定,覺得好似有男友=無男友咁,依家好啲都會一星期見一次,因為我自己要返工,所以星期五晚到第2日下午佢返公司開會,我就返屋企,星期日佢就約朋友打羽毛球,我就屋企hea, 可能心態自我調整左,自己可以休息多d,佢又可以見朋友做下運動,覺得又無咩了,或者你都試下調節下心態
重新出發

男爵府

好明顯唔夠愛,u r not his priority

男爵府

PonyoBB 發表於 17-1-19 18:13
婚前已經喺low priority
婚後將會係no priority

洋房

hksunshine 發表於 17-1-19 18:38
工作忙只系藉口 x 2

×3

珍珠宮

引用:男友事業心重,而佢工作經常ot,基本上每次

原帖由 dreamx2 於 17-01-19 發表
睇得出,你在他心中位置很低!因為無論有幾忙,要見點偷時間都偷得到出來見你!

首頁
12345...11

尾頁

跳至