自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章

香港一對黃姓姊妹上周來台旅遊,入住台中火車站附近的新驛旅店,姊姊洗澡時,浴室整片玻璃門爆裂,她左肩、手指等多處遭割傷,送醫治療,黃女不滿旅店員工指玻璃門是受外力以致爆裂,只願賠償一萬元新台幣。

香港《蘋果》報導,黃女指,她晚上洗完澡,準備拿掛在門上的毛巾,沒想到整片玻璃門碎裂,身上多處割傷,妹妹通知工作人員,送往台中醫院。醫師表示,她左肩、上臂、手腕等多處被玻璃割傷,左手虎口附近有殘留碎片,醫師打開傷口未能取出,建議她回香港再接受治療。

黃女不滿旅店推卸責任,且慰問都沒有。新驛旅店則表示,營業4年多來,從未發生過類似事件,表示玻璃門是施力不當造成破裂。黃女反駁,根本沒有那麼大的力氣能將玻璃門撞碎,要求賠償5萬港幣(約20萬台幣)慰問金,雙方未達成協議。(即時新聞中心/綜合報導)

睇完覺得好恐怖,呢間台中飯店我都入住過幾次,屬於平靚正果種,但今次點睇都係飯店責任,如果推錯門方向就會成塊玻璃爆開的話,都仲話係客人責任,咁真係好離譜

珊瑚宮

點整爛無人知,只有當事人知
玩具萬歲!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

唔係tempered glass 黎架?不過玻璃就算幾靚都好都有機會爆的, 連製造商都唔包自己出品係100%ok.

點都好, 酒店有duty of care, 就算個客可能有使用不當, 有contributory negligence, 都唔代表酒店冇責任, 只不過係會少左d. 酒店或者都可同製造商同供應商索償... 呢d 單野最好搵公証行跟, 唔知台中有冇...

本來我諗住去台北都諗住會住西門町呢間, 不過咁大連鎖酒店集團都咁既處事態度同方式, 我諗都係諗搵第二間好過

侯爵府

回覆:港女遊台驚魂  洗澡浴室玻璃門整片爆裂

一個女人點整爆個玻璃呀?專登整爆黎傷害自己?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:遇見晨曦 的帖子

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

別墅

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章

酒店無可能唔負責啵

大宅

虎到金來勳章

回覆樓主:

講真呢間飯店真係平靚正,台中呢間仲送自助早餐,我去台中市的話,每次首選都係呢間,唔少港人都會入住(試過食早餐時,前後左右幾枱都講緊廣東話),今次好彩係兩個大人住,如果同行有小朋友真係唔敢想像,總之旅行都係要萬分小心

侯爵府

我都住過,感覺唔錯,但我覺得用得玻璃嘅就應該做得測試,正常力度都唔應該會出事掛,話個女仔使用不當,唔通會突登整爛傷害自己咩
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

pollyly 發表於 17-1-20 12:42
一個女人點整爆個玻璃呀?專登整爆黎傷害自己?

公爵府

回覆樓主:

我琴日睇,酒店唔係唔賠,只係個銀碼同事主嘅要求唔同。
要知道,台灣生活指數同hk 唔同,而且如果事主都有錯,咁自己都要負部份責任。

伯爵府

我喺自己屋企都試過, 幫個仔沖涼, 度強化玻璃門唔順, 諗住托一托, 點知一托就全幅爆咗, 我用身擋住個仔, 我就全身都係玻璃碎, 多處傷痕, 要CALL 白車去醫院, 聯咗幾針呀, 好彩個仔無事咋

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:我喺自己屋企都試過,+幫個仔沖涼,+度強化玻

原帖由 angiecarl 於 17-01-20 發表
我喺自己屋企都試過, 幫個仔沖涼, 度強化玻璃門唔順, 諗住托一托, 點知一托就全幅爆咗, 我用身擋住個仔, 我 ...
好恐怖呀! 真係嚇死!

伯爵府

李豆豆 發表於 17-1-20 14:54
好恐怖呀! 真係嚇死!
係呀, 嚇到我唔敢裝返玻璃門喇, 依家用返浴廉咋

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:李豆豆+發表於+17-1-20+14:54+好恐怖

原帖由 angiecarl 於 17-01-20 發表
係呀, 嚇到我唔敢裝返玻璃門喇, 依家用返浴廉咋
用浴簾都好丫,一定安全又方便

侯爵府

好媽媽勳章

angiecarl 發表於 17-1-20 14:42
我喺自己屋企都試過, 幫個仔沖涼, 度強化玻璃門唔順, 諗住托一托, 點知一托就全幅爆咗, 我用身擋住個仔, 我 ...

勁恐怖啊! 不過整到大人好過整到細路... 你有冇留到疤痕啊? 諗起都打冷震

浴門不如用阿加力膠算啦, 就算易花, 都叫安全d

伯爵府

jutau 發表於 17-1-20 16:41
勁恐怖啊! 不過整到大人好過整到細路... 你有冇留到疤痕啊? 諗起都打冷震

浴門不如用阿加力膠算啦, 就算 ...
有疤痕呀, 手背同膝頭囉,

當時因為成個地下都係玻璃, 又流到成地血, 所以唔郁得, 要原地等人救, 啲救護嚟到見到個情境都嘩咗出嚟

珍珠宮

畀面勳章

引用:+本帖最後由+heilok+於+17-1-20+14:23+編輯

原帖由 heilok 於 17-01-20 發表

我琴日睇,酒店唔係唔賠,只係個銀碼同事主嘅要求唔同。
賠一萬台幣都好少下⋯⋯

大宅

我自己都試過爆玻璃, 可能"馬"住塊玻璃嗰個螺絲爛咗, 整到塊趟門搖, 所以工人姐姐同個囡沖涼時整爆咗塊玻璃, 囡囡都被玻璃刮損咗額頭同背, 嚇死我.

首頁

尾頁

跳至