夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同老公識於微時,當年17歲,拍拖無幾耐我就衰咗嘢,同佢書信了1年,出反嚟再拍拖,我好感激佢等我出嚟,繼續一齊,出反嚟呢幾年,我變反乖乖女,當時同佢一齊拍拖已經有5年,好想同佢結婚,可惜我因為手術而懷孕機會極底,所以大家有共識,結婚後無小朋友都唔緊要,佢係一個無儲蓄嘅人,錢係佢手唔過24hrs,要計劃結婚都要有錢㗎!人工又搵唔多,佢都決定努力儲,就係呢個時候,我發現自己有咗bb

大宅

如果兩個人一條心,有共同目標,錢少唔緊要~ 結婚可以簽張紙~ 大家有心捱一定捱過難關既!加油呀姊妹!

大宅

回覆樓主:

有咗第1個bb,佢看似好開心,但可能第一次做爸爸,唔係好識關心我,由其是我生完坐月,我係媽咪度(黃大仙),佢永遠睇完我個零鐘就會走,反99度(南區),我喊住叫佢留底,佢每次都令我好失望,眼淚都流乾了,自從大仔出世之後,佢嘅事業開始好起嚟!搵錢多好多,安穩生活另到佢成日開夜,我又話佢無時間陪仔,而佢又開始醒覺,都開始注視反個家,到咗2013年,佢比舊公司遣散後。。。

珊瑚宮

2020勳章

咁你預生左比人湊, 自己去做野, 同佢一齊捱. 你唔好諗住做 FTM.

大宅

Nancy20090615 發表於 17-1-20 13:26
咁你預生左比人湊, 自己去做野, 同佢一齊捱. 你唔好諗住做 FTM.

其實我一直都有做嘢,自從我衰完,19歲開始到而家32歲,我都一直做全職工作,無停過,我生完第一個仔即時比人炒咗,我坐完月就即刻搵第2份工

大宅

睇黎個故事好長..............『大仔』......即是仲有第二個?

大宅

李咩咩 發表於 17-1-20 13:22
如果兩個人一條心,有共同目標,錢少唔緊要~ 結婚可以簽張紙~ 大家有心捱一定捱過難關既!加油呀姊妹! ...

就係只有我一個人有目標,好似自己一個人行咁

大宅

KellyNg512 發表於 17-1-20 13:28
就係只有我一個人有目標,好似自己一個人行咁
等你講埋先

大宅

回覆樓主:

由我大仔2007出世一刻,我就同我媽咪一齊住,我離家多年,最後都同反媽咪住,爸爸係我一直唔鐘意嘅人,我覺得佢有情緒病,但無辦法,因為我99果邊不同我揍,佢要揍我大伯個女,所以我接受媽咪揍嘅,當然,吵吵鬧鬧教仔問題總會有嘅,每一次嘈完之後就無事,果幾年我老公搵到,都好錫外母

大宅

回覆樓主:

自從老公被舊公司遣散,攞咗一筆錢,應該有10幾萬,就決心唔打長工,做散工,大家都知,散工唔係日日都有工開,頭果幾個月真係要係個pool度攞錢出嚟貼,我都有叫佢,不如你搵反份正職或者轉行啦!佢份職業一直咁色微都唔係辦法,佢就答我,呢個係我理想,目標,亦想開公司做老細,當然,我未有好決絕咁stop佢啦~2014年,我同佢都想有第2個bb,因為我已經30,如果唔生,我就封肚,係同時又比我懷上2仔

大宅

回覆樓主:

懷有2仔,感覺比大仔更開心,因為今次懷孕佢一直都係我身邊無離開我,過咗幾個月,佢哥哥即係大伯就因係大6衰毒被拉了~同時,佢個pool嘅錢已經用得7788,我問佢,點解你d錢會用得咁快,就算我一家人用,都無可能使到10幾萬啦~原來佢每個月都會比反同等嘅家用99,我話我哋唔係99度住,你每個月都比5000蚊佢,但我媽同你揍仔,你就比3000一個月,你會唔會太過份?佢話,咁家用一定要比,我話我知,但唔係咁比法,因為每個月我媽咪都要貼錢出嚟!你唔可以省我媽而咁比家用,2個仔你都有份,最後佢用哂個pool d錢,人工會每月又唔夠,一直撐到今時今日,重點嚟啦

大宅

回覆樓主:

每個月佢搵嘅人工都時多時少,每個月月中先比到錢我同出家用比我媽咪,我好出力先爭取佢每月比$4000家用比我媽咪,而我就$4500,一家4口嘅洗費全包咁滯,係呢個星期,佢已經係屋企hea咗成個星期,雖然佢有幫手揍仔,但我媽點都會有說話,咁大個男人,有手有腳,做咩要係屋企hea,但我媽無出聲,而家我日日見到佢我都無嘢講,臨近新年使錢又多,好大壓力,媽咪唔鬧佢,變相我就做磨心,前晚同我媽咪為咗好少事而鬧交,其實我唔怕捱苦,點解佢可以為自己理想而唔去做正職,我只想要穩定收入去維持個家,大家目標唔同步,咁我點撐到,我人工又唔係多,我壓力就爆

大宅

回覆樓主:

講住咁多先!我會補充

水晶宮

既然都有bb,以後慢慢存錢,先拿證結婚啦

大宅

dinosaurmum 發表於 17-1-20 14:08
既然都有bb,以後慢慢存錢,先拿證結婚啦

婚已結,錢我私底下已儲,我就係咩都攪得掂,佢咩都唔使理,太安穩,但我唔想再咁落去,我想要反一個積極嘅老公

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

很欣賞你, 行回正路, 識為將來打算。但是你 C6就是是但但, 有工就返, 個心懶左, 無$就不要比敢多家用佢阿媽啦 !等過左年先同C6好好說下, 你的人工已經支持不到個家了。

如果比了期限都是這樣, 我會選擇走。

大宅

大細心 發表於 17-1-20 14:52
很欣賞你, 行回正路, 識為將來打算。但是你 C6就是是但但, 有工就返, 個心懶左, 無$就不要比敢多家用佢阿媽 ...

多謝你吖!我老公應該係dum懶咗個人,成日諗住發到圍一家就會好,問心,而家香港經濟咁差,點做到生意,我唔想搵我2個仔教飛,但奈何我同佢真係因為份工先會咁,我哋感情唔差,同埋佢哥哥已經有定案,應該係死刑,會過咗年發生,8月份我爸爸又退休,唉!同我佢傾過無限次,到最後都係傷心,佢叫我唔好問佢有無工開,我有錢比4000家用就得,你唔好比壓力我,咁我d壓力又點?

珊瑚宮

2020勳章

好心佢就積極 d 喇, 唉.

大宅

回覆樓主:

要走嘅應該係佢走,因為佢住我屋企,我可以點樣點醒佢,佢身邊有個豬9fd

大宅

Nancy20090615 發表於 17-1-20 15:06
好心佢就積極 d 喇, 唉.

叫佢揸巴士又壓力大幾十人命,做札鐵又話好辛苦會死,做call車又話唔work皮費重,咁點吖!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題