夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁都好~ 只少你地唔煩『住』既問題嘛

珊瑚宮

2020勳章

KellyNg512 發表於 17-1-20 17:20
層樓我爸爸,不過佢自己都有層,不過62 99住緊,10幾年前買咗嘅公屋
好危

大宅

李咩咩 發表於 17-1-20 17:25
咁都好~ 只少你地唔煩『住』既問題嘛

住我唔擔心,係小朋友啫!2個仔都好鐘意佢

大宅

Nancy20090615 發表於 17-1-20 17:28
好危

佢好錫佢父母,如果真係賣咗層樓,我堅。離婚

侯爵府

KellyNg512 發表於 17-1-20 16:16
好煩吖!點算

重新列曬屋企既所有開支,要佢起碼俾一半

男爵府

其實佢都好顧家啊,佢哥又咁,你唔好逼佢啦,最小佢有顧家,

大宅

sssssssss 發表於 17-1-20 19:04
其實佢都好顧家啊,佢哥又咁,你唔好逼佢啦,最小佢有顧家,

JM我其實唔係想逼佢,但如果佢咁大個人,好明白咁大個家庭嘅開支,佢已經一段時間無比家用佢父母,當然之前比哂!62 99仲要揍住大伯個女,姑9負起大部分62 99家用,佢2公婆無仔女,仲有我哋2個仔,我爸爸8月退休,媽咪全職主婦,到時收入只有我哋2公婆,我比咗3年時間佢,我先咁

大宅

岚月亮 發表於 17-1-20 17:48
重新列曬屋企既所有開支,要佢起碼俾一半

已列清單,所以由$3000加到$4000,但一家4口開支都好大,始終都要夾d比我媽,我哋每月比8500家用for4口

翡翠宮

生活不易,你哋都一齊咁耐了,希望你哋過得順利

大宅

wahiuma 發表於 17-1-20 23:11
生活不易,你哋都一齊咁耐了,希望你哋過得順利

多謝你,就係同佢經歷咁多,先唔想就咁無咗!希望前路有光明啦

男爵府

開心吸收勳章

我一個人打2份工, 我都就快1家4口 ...... 唉, 不過睇你老公咁樣, 真係應該放低理想去面對現實.

我都放低左理想, 唔去讀埋個 Master degree, 錢留返將來比小朋友, 或者等老婆可以出返來返工時再讀.

你已好肯捱落去, 但都有底線, 條錢就係$$

大宅

佢需要面對現實,但屋企咁多事,一時想逃避都係人之常情。你當初衰咗,佢都不離不棄,就算冇仔生,佢都OK,我又覺得佢對你真係算係有情有義。而家嘅情況,如果靠你自己俾家用,可以撐幾耐?可否坐低講清楚,你明白佢經歷好多嘢,不過都要面對現實,畢竟屋企有小朋友。叫佢自己俾個deadline出來,如果到時都唔掂,就一定要放棄自己做生意,轉份長工。如果到時佢都唔掂,又唔肯轉,再考慮離婚。咁至少你都叫靠自己份人工支持過佢追夢,以前有乜都叫還咗俾佢,仁至義盡,自己個心都好過D。

大宅

hunterml 發表於 17-1-21 11:40
我一個人打2份工, 我都就快1家4口 ...... 唉, 不過睇你老公咁樣, 真係應該放低理想去面對現實.

我都放低左 ...

我都知道你個case,唉!點解唔可以向共同目標進發

大宅

ayakaya 發表於 17-1-22 01:22
佢需要面對現實,但屋企咁多事,一時想逃避都係人之常情。你當初衰咗,佢都不離不棄,就算冇仔生,佢都OK, ...

多謝你嘅意見,我會同佢傾,所有嘢都等新年過咗先,而家都做唔到d咩!臨近新年都唔係咁易搵到

大宅

回覆:我是否一個能同甘共苦嘅老婆?

兩公婆珊埋門 認真同佢講道理 唔好罵佢
坦白同佢講 真係唔夠洗勒 叫佢諗辦法 唔好乜都幫佢諗好 等佢負責
男人要有膊頭 唔係a字膊架

水晶宮

KellyNg512 發表於 17-1-20 14:16
婚已結,錢我私底下已儲,我就係咩都攪得掂,佢咩都唔使理,太安穩,但我唔想再咁落去,我想要反一個積極 ...

你私底下嘅錢唔好俾佢知,等佢有少少壓力,睇下可唔可以化為動力

男爵府

開心吸收勳章

KellyNg512 發表於 17-1-22 10:57
我都知道你個case,唉!點解唔可以向共同目標進發
點解? 我讀個 Master degree 要用多20幾萬, 好啦, 讀完之後, 我係唔會因為多1個 Master degree 而賺多20幾萬, 但反而讀咁耐, 屋企就更少錢用.
所以, 算啦, 老婆肯出來返工之時, 小朋友又唔使點理, 我先至再去讀.

複式洋房

KellyNg512 發表於 17-1-20 17:20
層樓我爸爸,不過佢自己都有層,不過62 99住緊,10幾年前買咗嘅公屋

你的故事係,一對思想未成熟的小情侶有左BB,被迫要思想、能力也急速成熟去組織家庭所發生的常見故事。你的發展比您先生快點,較他成熟踏實,他似乎是愛您和家人的,但思想、能力上未必追得上生活的需要。你們應多冷靜溝通,一同想解決方案,否則生活上的壓力有可能把他壓至逃避,不願面對現實,會更自我放棄。為免孩子在單親家庭中成長,你們宜互相鼓勵、支持,當他有努力的時候可給與讚賞以作鼓勵。

別墅

KellyNg512 發表於 17-1-20 13:24
有咗第1個bb,佢看似好開心,但可能第一次做爸爸,唔係好識關心我,由其是我生完坐月,我係媽咪度(黃大仙) ...

不如你試下叫老公用呢4000家用包辦所有野,由佢去打理屋企,等佢知道屋企實際開支,而且叫佢湊下仔,比佢唔同體驗

我老公同我所有錢放聯名戶口,所以有幾多錢用一目了然

另外原來你老公係比人裁員,心態上一定唔好過,而且又已經40,可能難揾工有中年危機感,屋企又發生咁多事,試下唔好迫佢,但同佢講下實際情況,同佢講兩個人一齊去解決問題

我老公之前都比人裁員,呢兩年都係做 casual工,收入算穩定但都試過幾次比人即日叫佢第日唔洗返工,正職難揾而且人工無 casual咁多,所以我都無比壓力佢,可能我地未有小朋友啦(但 ivf緊,都一舊錢)

大宅

hunterml 發表於 17-1-23 09:59
點解? 我讀個 Master degree 要用多20幾萬, 好啦, 讀完之後, 我係唔會因為多1個 Master degree 而賺多20幾 ...

有得必有失,我好明白,到目前為至,2個小朋友先係第一位

首頁

尾頁

跳至