自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我都自保乍,手袋一定有大人、小童口罩,佢唔戴唯有我地自己戴law

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

原文章由 火石 於 08-12-14 16:51 發表
返到屋企, 唔係講笑, 由頭浸到落腳. 係咁飯lemon 水.

好明白你的感受, 這幾個人真係好難頂 + 冇公德心,
最近在街上時常都見有人咳, 有人打噴嚏, 他們都冇用紙巾

我想知咁那位男人的太太 之 ...

個女人咪話我痴線law

好彩我老公頂番佢, 話佢冇家教, : 妳唔好生小朋友啦, 免得地球上多一件沒家教的人類

水晶宮

各位: 你地唔好話我誇張反應大, 我會記住keep 住帶多d mask 出街啦.

只係, 避都避唔到, 成面口水的核突和驚嚇法, 當時個一刻真係唔知點解會咁.

各位: 昨晚開始, 我發燒啦!!102度.

今天, 好一點. 100度. 成身散晒咁

各位, 各方朋友, 請有點公德心! e+ d 菌真係好惡呀

大宅

我...唔係想引起罵戰...

但係...樓主...其實你會唔會緊張過龍......俾咁大壓力自己,攪到又喊又食唔落飯...情緒差,會影響身體抵抗力的.........

如果你怕其他人對住你咳~~而你又無可能影響人地的思想及行為~~~不如自己日日都帶口罩出街吧~~~你以後出門一定不用提心吊膽

坦白講...傳播疾病途徑不只一種......若要完全避免細菌...恐怕全家人日日24小時不出家門都不能做到..................我想你一定不會忘記沙士時在淘大發生過的事吧................

人生只有短短幾十年,開不開心也是這樣過~~~~~你想要一個快樂或是悲憤的人生~取決於你自己的態度

侯爵府

雖然d 人無公德心, 但你又過份緊張, 不如你地一出街, 帶定個mask 安全d
原文章由 Pulmma 於 08-12-14 13:17 發表
真係好委屈, 好唔開心, 返到屋企, 全身浸在滴露水, 都覺得好唔聚財.

星期六, 一早出門, 家住49樓, lift 落到42樓有個女人入lift, 之後就不停"cut" 唔掩咀, 我已經好大反應, "接" 咗一聲, 用大動作咁掩住我和我個囡 ...

別墅

我明白係感受,但你反應好似過激,係香港人多環境差
為有自己保護自己啦

大宅

原文章由 Pulmma 於 08-12-15 11:41 發表

個女人咪話我痴線law

好彩我老公頂番佢, 話佢冇家教, : 妳唔好生小朋友啦, 免得地球上多一件沒家教的人類

妳無啦啦又喊又捉住人老公, 而我又唔知咩事, 我都會話妳痴線

子爵府

如果真你o甘驚, 唔好去街會好D!

水晶宮

原文章由 TW 於 08-12-15 11:47 發表
我...唔係想引起罵戰...

但係...樓主...其實你會唔會緊張過龍......俾咁大壓力自己,攪到又喊又食唔落飯...情緒差,會影響身體抵抗力的.........

如果你怕其他人對住你咳~~而你又無可能影響人地的思想及行為~~~不如 ...

係呀, 你講得好啱!!!

如果有人兜口兜面噴口水, 係好清楚feel 到好似有個噴水壼噴晒全個面咁, 或者你會好冷靜面對. 但係個一刻我真係忍唔住, 只係好自然的反應, 捉住個男人, 本來想駡佢一頓, 但係當時駡人的說話激到駡唔出, 眼淚就忍唔住流出來, 情況就係咁.

只係當時我比人噴完, 個一刻唔知點解覺得好污jo.

大宅

我明你感受, 我可能都會有你的反應, 都唔明d人咳, 傷風, 吐痰...唔用紙巾遮住, 噴到周圍都係, 其他人唔知咪中招, 累人累己.

學校, 政府應該教吓什麼是公德心...

子爵府

如果我係個男人個老婆,我諗我都會比樓主嚇親!
亦會鬧番樓主.
同意其他mami所講.
既然改變唔倒人地,你又咁緊張既.就應該自己帶口罩.

珍珠宮

居然搵到個同我一樣既人,
我成日都遇到架,
不過就小d,係街同坐車避就避
不過而家好多人都唔講衛生,
有時坐地鐵,有個人係咁咳又唔自已起身行開,反而要我抱住個女起身行會黎避佢,
好多人都不知所謂

水晶宮

而家d 人衛生意識係弱左好多
好似已經忘記了沙士一役

自己唔期求人地改變生活習慣,
但自己就堅持個人衛生

沙士時, 我曾經好似傻婆咁,
日日返屋企入門口就噴消毒噴霧
食好多不同種類的vitamins
有人在我附近咳就會立刻取消毒紙巾由頭抹到腳, 後黎俾家庭醫生話我咁做, 成日處於精神緊張既狀態, 身體會分秘出對自己唔好的物質, 到時就唔係傷風感冒咁簡單, 你明係咩病架啦

所以一定要保持平常心, 唔好常常動氣, 人自然會健康, 希望樓主明白

珍珠宮

原文章由 alima 於 08-12-15 11:53 發表
如果真你o甘驚, 唔好去街會好D!

俾人噴口水點唔驚??
就算唔係驚都好會好勞氣喇,
你試下無la la俾人噴你會點?唔通仲覺得好爽咩

水晶宮

我都中過招...搭小巴隔離個男人開放式打哈乞...第二日我即刻發燒...果一刻系又嬲又驚架...但我唔會捉住人鬧...公共場所系甘架喇...永遠都系人去適應環境冇可能要環境遷就人...
少奶奶的身份,丫頭的命...

男爵府

Pulmma,

香港地大把呢d人, 有時見到d人周圍吐痰, 用隻手"腎"鼻涕, 跟手抹落枱邊, 揸住handrail, 最近仲經典, 坐坐吓公園, 有個阿婆行埋條柱度柯殊殊, Pulmma, 恕直言可能妳生活壓力響警號, 凡事要學懂放鬆, 唔好比自己唸埋一邊...發燒可大可小, 記得睇醫生, 多飲水休息..take care.

我開工啦..

子爵府

我都好"驟忌"d人打咳嚏, 咳唔掩口.
我身邊都有呢d人 (同事 & 家人), 我試過唔想吸入佢地嘅菌而自己帶口罩, 同埋我自己平時會食d保健產品又比呀B食多d生果&唔同嘅食物增強自身抵抗力. o係改變唔到人地嘅惡習時唯有自保.
不過樓主嘅反應好似大左d.

珍珠宮

有個朋友,
佢本身幾好禮貌, 又nice, 又樂於助人;
但佢次次打咳嚏, 都只係掛住講excuse me, excuse me, 而唔會用手掩口
呢d"禮貌"我真係唔想要

大宅

原文章由 Pulmma 於 08-12-15 11:44 發表
各位: 你地唔好話我誇張反應大, 我會記住keep 住帶多d mask 出街啦.

只係, 避都避唔到, 成面口水的核突和驚嚇法, 當時個一刻真係唔知點解會咁.

各位: 昨晚開始, 我發燒啦!!102度.

今天, 好一點. 100度. 成身 ...

你真係不幸,我都好討厭果d係 lift 度咳又唔掩嘴的人,係街度亦真係有好多無公德心的自私精,好討厭。

由於我同仔仔係好易感染的人(我老公比較百毒不侵)
去街我都會隨身帶備﹕

1. 驅風油
有人咳我就立刻拿出來搽鼻子上,d油好勁,應該可以殺死d菌瓜;

2. 勁勁薄荷喉糖
人多擠逼,或在公共交通工具上就會含住,我仔試過有次係百貨公司突然說喉嚨痛,很疲累的樣子,我知那樣突然一定係感染,俾粒勁薄荷佢含了兩分鐘,即刻無晒事,精神晒;

3. 口罩

4. 消毒濕紙巾 / 酒精紙巾仔
你被人噴到一臉都係時都可以用黎抹臉,再唔係抺埋個頭

5. 消毒火酒噴樽
阿仔腸胃敏感,去街食野後容易去大便,我老公會用黎噴男廁廁板俾佢用...

(做足以上準備,比較起以前,我們真的少被感染左,以前幾乎去親街都病 )

[ 本文章最後由 叮鈴 於 08-12-15 14:39 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至