自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

利申 份工坐寫字樓,要見客,日日化妝返工
有試過無化妝返工,因為敏感,男上司即問搞乜咁無精神呀?

但有個同事(都要見客!)從來唔化妝,但唔係天生麗質,仲烏烏where where咁,頭又唔梳。。。言談間知道佢好有自信,成日自稱唔識化妝。。。。但會批評其他同事,你個妝點點點,你件衫點點點

男爵府

未講完
公司女同事多,周不時都會交流下打扮化妝咁,佢成日搭咀,但重點都係唔識化妝。。。

其實化妝有乜咁難?不過大家同事客客氣氣,無人會話其實你唔化妝就收聲啦,只會話化左精神啲呀嘛!或自踩一下話唔化嚇死人之類

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MISS_MEOW 發表於 17-1-21 22:55

唔好理佢啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MISS_MEOW 發表於 17-1-21 22:58
未講完
公司女同事多,周不時都會交流下打扮化妝咁,佢成日搭咀,但重點都係唔識化妝。。。

同有D人強調...唔識化妝, 唔識煮飯..代表自己幸福..同埋天生麗質囉..(佢自己覺得)

piklam1    發表於 17-1-27 12:55
thunder_bunny    發表於 17-1-27 11:14
Jolin_Yuen    發表於 17-1-26 16:08
Dwmn    發表於 17-1-22 02:12

珍珠宮

回覆樓主:

有某d人係以唔識化妝而自豪,我都唔明點解

珍珠宮

2024年龍年勳章

可能佢覺得唔識化妝代表真我,唔造作,天生麗質

facialchung    發表於 17-1-22 18:05
good_pig    發表於 17-1-22 01:27

男爵府

引用:利申 份工坐寫字樓,要見客,日日化妝返工

原帖由 MISS_MEOW 於 17-01-21 發表
可能人人化妝之後靚左,唔識化既人多數化左仲樣衰過唔化..

寶石宮

Lorican 發表於 17-1-21 23:32
有某d人係以唔識化妝而自豪,我都唔明點解

係有D人覺得乜都唔識係自豪
出街又唔識路, 電腦又話唔識....好似好溫室小花咁...但已經係梅菜年齡

SIRIABABY    發表於 17-1-27 13:44
greenpea    發表於 17-1-27 12:16
Jolin_Yuen    發表於 17-1-26 16:08

寶石宮

sunshine135 發表於 17-1-21 23:39
可能人人化妝之後靚左,唔識化既人多數化左仲樣衰過唔化..

學下咪得

男爵府

good_pig 發表於 17-1-22 01:27
出街又唔識路, 電腦又話唔識....好似好溫室小花咁...但已經係梅菜年齡
...

梅菜

男爵府

畀面勳章

...

我都識呢d 人,佢地真的好鬼自豪架!

大宅

...
不過掉返轉頑諗,有時候做人簡簡單單未嘗唔係好事......

男爵府

引用:Quote:Lorican 發表於 17-1-21 23:32 有某d

原帖由 good_pig 於 17-01-22 發表
...

公爵府

回覆樓主:

我都唔明,最基本去屈銀紙買支bb cream查勻全面,買盒胭脂是但輕輕掃兩下,查下潤唇膏(有色都怕油出界)已經成個精神哂,又唔係要化到日本妹咁變臉,有幾難?

公爵府

醒目開學勳章

emimi 發表於 17-1-22 02:01
我都唔明,最基本去屈銀紙買支bb cream查勻全面,買盒胭脂是但輕輕掃兩下,查下潤唇膏(有色都怕油出界)已 ...

我都唔明,點解一定要化妝?未必個個人都咁貪靚架bor! 化妝落妝其實都幾晒時間,所以有需要時,我搽唇膏就算

翡翠宮

...

可能係諗住無知是福個種人??
但無咁嘅知識, 同份人無知愚昧其實係兩回事

琥珀宮

畀面勳章

天生麗質,唔駛化都靚爆鏡,所以唔駛識

水晶宮

我係你口中唔識化妝嗰一分子,點解我唔識?我都唔知,可能手殘,可能選擇恐懼症,可能化左更冇自信,我曾經試過n次學化妝,當然,我唔捨得俾錢學,又冇膽出去學,我只係睇雜誌,youtube,香土呢d 學,我由十幾歲就有間歇性得閒買下化妝品的起心肝試化妝,但粉底自問真係唔岩我,用完我自己都接受唔到自己個樣,用咩bb cream cc cream 又好怪,聽人講要搽返d 胭脂先自然,但我搽極都唔知邊個位岩,又唔對秤,睫毛液搽極都唔會好似人地咁長又一條條分明,我一係搽左似冇搽過,一係曱甴腳,眼影仲衰,唔識襯色,根本唔知搽幾大範圍,眼線又畫唔成,次次都手震震咁,畫到斜晒,眉就更加唔好提,我最冇問題係搽唇膏,但唔知點解有色唇膏我搽完會唔舒服,想嘔,而家都係用潤唇膏咋

但我唔會因為自己唔化妝而好自豪,我反而好羨慕d 幾分鐘化全妝既人,好勁,化到塊面好滑,我自己就次次好努力化完全妝,出門口前都係算啦 洗返佢,唔好嚇親人

同埋我就算搽左bb cream 都唔會顯得皮膚靚左,而且仲會因為呢d 野而令我爆幾日粒粒,即使我已經用晒落妝,所以都係算啦。唔化喇

katiema    發表於 17-1-22 22:27
whatimwaiting    發表於 17-1-22 20:39
chelsea_meow    發表於 17-1-22 05:40
babyhowie    發表於 17-1-22 04:29

子爵府

回覆樓主:

吾識化妝都吾緊要,咁咪吾好答咀囉....如果係我,我一定會講:「真係天生麗質就無所謂,如果吾係就驚影響市容」
(我係回樓主個同事)

Jolin_Yuen    發表於 17-1-26 16:09

男爵府

引用:我係你口中唔識化妝嗰一分子,點解我唔識?

原帖由 貧窮媽媽 於 17-01-22 發表
我係你口中唔識化妝嗰一分子,點解我唔識?我都唔知,可能手殘,可能選擇恐懼症,可能化左更冇自信,我曾經 ...
我明呀,其實皮膚差既點化都係仲衰過唔化,有冇識化妝既JM 教路?

我試過參加過D 有少少出名既化妝師搞既course, 好次畫眉咁,又話我好企理唔洗點畫補2筆就得,咁即係點?如果皮膚狀態ok 既,條眉又唔洗畫,真係冇咩好化喎,除非濃妝..

首頁
12345...7

尾頁

跳至