自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

啱啱見到呢個裝多幾種字典, 放埋係度先. 第時有用~
https://kindlefere.com/post/9.html

大宅

ryan_mami 發表於 17-1-25 13:51
我見荃灣海城街有店有得睇,我想上去睇,kindle pw3 $1199 好抵咁。

http://www.emotiontech.hk/store/am ...

我去旺角萬盈買$1080, 不過我買左32GB $1240,啲機係日本機,白色要訂,但有香港代理保養1年,係水行貨.果度有埋smart case買無記錯幾十蚊.你地可以上price.com睇下,我買野一定會上price 望下,平好多架。
字典我都係響樓上JM post果個網頁download.入面有埋介紹同安裝,大家可以睇下。選擇方面,我爬左好多文,朗道係國內翻譯軟件先峰,佢個字詞係最多最好用,不過就無例句讀音,得個譯字。牛津高阶英语词典(英英&英汉双解)(第七版)呢個最好用,有例句音標,字量都多。另外一本有"科技"兩個字,會覆蓋埋啲專業啲嘅詞語,基本上你可以download晒3本一齊用,我個人就無下載科技果本,慳返少少MB數。
歡迎加入電子書緣館!一齊分享你喜歡嘅文章

禁止訪問

大宅

其實PWG傷唔傷眼,要睇閱讀習慣‥我細時對眼都係睇小說睇壞嘅,成日半夜開小夜燈訓係床刨書‥

所以小夜燈對我黎講唔重要,我係貪PW有32GB 另外我買左部Kindle比我女睇書,輕身,無燈,但基本上係光線充足地方係無影響嘅,比起IPAD對眼睛好好多。BTW,PW真係重過Kindle好多,單手攞睇得耐會手攰
除左Fire, Kindle 其餘version 都係e-ink, 不過resolution同個RAM唔同,影響揭頁速度。Vovaye係比PW輕啲,多左側邊個感應揭頁制同埋有自動調節小夜燈光度功能,睇下你覺得有無需要。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆:mamummypig 的帖子

請問 用kindle係咪要一定要上amazon download書 先可以睇? 因為我睇開網上小說 如果就咁睇網上小說 唔download嘅話 係咪都用到kindle 睇書唔傷眼呢? 謝謝!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Queenie_0012 發表於 17-1-26 11:16
成日想買, 但唔知買 PAPERWHITE 定 VOYAGE 好.

我都係要黎睇書多. VOYAGE 係咪都係PW? ...
我會選PW, 單看書夠用就好。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

lala229 發表於 17-1-26 11:41
請問 用kindle係咪要一定要上amazon download書 先可以睇? 因為我睇開網上小說 如果就咁睇網上小說 唔down ...
其實你一般下載的TXT 都能放入去看,但TXT有時會食字, 最好在網上將TXT FILE 轉做MOBI格式, 就唔會食字。
另外,KINDLE雖然能打開網頁, 但其實很慢, 和比較閃, 唔適合你看網頁版的小說﹙例如晉江﹚

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆:mcdullyiu 的帖子

謝謝你的解答!

大宅

lala229 發表於 17-1-26 11:41
請問 用kindle係咪要一定要上amazon download書 先可以睇? 因為我睇開網上小說 如果就咁睇網上小說 唔down ...
唔係,小說我會去好讀網 http://www.haodoo.net/ 免費下載書睇。網上小說要連上網我未試過,Kindle本身係有browse可以經wifi上網,但係速度唔會快,同埋你一出街睇咪無得轉下一頁囉?或者你可以下載到電腦,用軟件轉做電子書檔(.Mobi)去睇(教學 http://jdev.tw/blog/4388/kindle-with-calibre-conversion)
或者直接Copy 落Word 再推送到Kindle, 當Document 睇

伯爵府

回覆:mamummypig 的帖子

我通常在家看的,謝謝你呀 ;)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mamummypig 發表於 17-1-26 11:37
其實PWG傷唔傷眼,要睇閱讀習慣‥我細時對眼都係睇小說睇壞嘅,成日半夜開小夜燈訓係床刨書‥

所 ...

下,PW好重架?

大宅

Queenie_0012 發表於 17-1-26 12:39
下,PW好重架?
佢係幾重架‥比起其他幾部KINDLE, O字頭最輕(131g), PW (205g),Kindle 190g, V字頭180g
Kindle+Paperwhite+vovage 對比可睇下列blogger

https://www.cool3c.com/article/90970

男爵府

回覆 mamummypig 的帖子

PW 32GB 收左貨未, 價錢唔爭太遠, 心想買部裝得多D, 但本身多睇文字版又好次無咁需要.

水晶宮

d書貴唔貴?

伯爵府

回覆:kindle電子書

今日見到groupon 32G PW$1199, 係水貨?

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lala229 發表於 17-1-27 11:09
今日見到groupon 32G PW$1199, 係水貨?

groupon有? 去先

翡翠宮

kpw 如果係amazon 買,要注意啲咩呀?

一打kpw 出一大堆,c9 我唔識揀, 有無人可以教下我呀? 些些.

大宅

ahmi 發表於 17-1-26 18:49
回覆 mamummypig 的帖子

PW 32GB 收左貨未, 價錢唔爭太遠, 心想買部裝得多D, 但本身多睇文字版又好次無咁 ...
收左用梗啦,因為我睇漫畫,所以先買大容量32GB,不過宜家都覺得好似咁大容量無咩用,我有100本漫畫,12本電字書,都係用左大約7GB.
如果剩係睇書,4GB絕對夠用,純文字MOBI檔你預可以放800-1000本書,基本上我未試過一次過係KINDLE同時放10本書以上(漫畫除外),其他書我睇完會deleted, 將來想睇就上雲端或者電腦下載返。

珍珠宮

開心吸收勳章

mamummypig 發表於 17-1-25 13:01
唔洗客氣 ^^
問多句你有無AMAZON Account?如果你打算將會係Amazon買電子書的話,你最好申請定。常睇中文書 ...
請問US account 係唔係一定要入美國地址?

大宅

InkCartridge 發表於 17-2-22 11:00
請問US account 係唔係一定要入美國地址?
最好用返,我之前係用HK地址,但用kindle unlimited會租唔到書,改左美國集運嘅地址就OK。改定地址都方面我係Amazon買野可以好似淘記咁集運到港

首頁

尾頁

跳至