自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

台南市安平區今清晨發生男嬰遭人遺棄案件,警方今天中午找到男嬰生母。25歲吳姓女子今天清晨4時在自家廁所生下男嬰,她以為男嬰已經死亡,便把男嬰光溜溜地丟棄在自家後方的巷子內,直到4小時後被人發現,巧合的是,女子的媽媽看到孩子光溜溜的很可憐,她當時雖然並不知道是女兒丟棄男嬰,但仍趕緊跑回家拿浴巾包裹,陪同男嬰送院。

男嬰外婆說,女兒離家到台中工作多年,偶爾回台南,近期她的身材微胖,家人曾詢問:「怎麼身材變胖了?」但女兒不喜歡人家管太多,總是生氣不回應;男嬰生母說,她月經正常,身體沒有異狀,不知道自己懷孕,今天清晨肚子痛上廁所,才生下男嬰,以為死亡才丟棄,她知道男嬰生父是誰,但不願意透露。警方雖半信半疑,但仍將遺棄罪送辦。

男嬰家人表示,家人會接受這個孩子,將領回男嬰返家照料,全心呵護。警方調查,吳姓女子今年25歲,高中畢業後就到台中市工作,一、兩個月回台南一次,她昨天回到台南後就窩在房間,今天凌晨肚子痛上廁所,生下男嬰,她一時情急,以為不哭的男嬰已經死亡,變光溜溜地把男嬰丟棄在自家後方的巷子裡,然後虛弱地返回房間睡覺。

今天上午8時,劉姓鄰居發現男嬰,男嬰的外婆也加入圍觀人群中,她不捨男嬰哭泣,趕緊跑回家拿了一條浴巾、一件外套包裹男嬰,雙手抱起男嬰,跟着救護員上救護車,把男嬰送到醫院。

外婆從醫院回來後,直覺男嬰可能是女兒的,回到家質問女兒,她看到女兒床上一攤血漬,確認男嬰是自己孫子,除趕緊回報警方,也迅速跟丈夫到醫院關心男嬰健康狀況。

丫雅    發表於 17-1-22 18:11

子爵府

櫺囹桼 發表於 17-1-22 07:35
台南市安平區今清晨發生男嬰遭人遺棄案件,警方今天中午找到男嬰生母。25歲吳姓女子今天清晨4時在自家廁所 ...

Thx

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

個女係咪痴線架?

wcpcelia    發表於 17-1-23 10:13

珍珠宮

減齡達人勳章

個bb都幾實淨有肉,望落似7、8磅重,個肚一定鑼咁大,有乜可能唔知自己大左肚,大話假到呢⋯⋯

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

野原美冴 發表於 17-1-22 08:06
個bb都幾實淨有肉,望落似7、8磅重,個肚一定鑼咁大,有乜可能唔知自己大左肚,大話假到呢⋯⋯
...

仲話經期有黎,唔通有2兩子宮?

anyway, 陣痛要生同普通肚痛好唔似,仲唔出聲唔掉出街,明顯就係故意啦!
我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

咁容易生嘅,真係就咁屙出來。
"女" 人做牛做 "馬" => 媽

伯爵府

點解成日都有新聞話啲人可以自己喺廁所就咁生仔、生完又可以自己剪弛帶就當冇件事咁容易

而我們喺醫院痛幾廿個鐘、又要吸氣又要隨時「剪下面」。

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

siumeow 發表於 17-1-22 08:09
仲話經期有黎,唔通有2兩子宮?

anyway, 陣痛要生同普通肚痛好唔似,仲唔出聲唔掉出街,明顯就係故意啦! ...

仲要話以為男嬰死左,就算唔郁唔喊都會有呼吸啦,大話假到唔恨

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

呢單新聞幾年前睇過,又翻炒,蘋果無新聞報

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

台南市安平區今清晨發生男嬰遭人遺棄案件,警方今天中午找到男嬰生母。25歲吳姓女子今天清晨4時在自家廁所 ...

匪夷所思!!

翡翠宮

connieyee 發表於 17-1-22 08:40
呢單新聞幾年前睇過,又翻炒,蘋果無新聞報
http://www.ettoday.net/news/20170121/854012.htm

子爵府

回覆樓主:

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

好彩BB,婆婆有緣分。

ada0707    發表於 17-1-22 09:01

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

25歲都可以咁⋯⋯

男爵府

大宅

公爵府

回覆樓主:

唔駛清胎盤㗎咩?

伯爵府

家龍mA 發表於 17-1-22 08:38
仲要話以為男嬰死左,就算唔郁唔喊都會有呼吸啦,大話假到唔恨
...

係lo,生要仲可以繼續訓覺咁神奇!咁自己就可以係廁所生?個Bb都好大隻

珍珠宮

OforOsaka 發表於 17-1-22 08:37
點解成日都有新聞話啲人可以自己喺廁所就咁生仔、生完又可以自己剪弛帶就當冇件事咁容易

而我們 ...

個個體質唔同,經常保持活動嘅人,通常順產亦順好多。
我前阿姐,懷孕期間成日自己托3、4個box file去開會,從來唔使助理幫,37週lunch 前開會時第一次陣痛,我地未食下午茶已經生咗,放工去探得B。
另一位同事,去影印企2分鐘就唔得,佢足足痛咗廿幾個鐘又催生先開夠度數,最後都係開刀。

水晶宮

好彩有婆婆

首頁

尾頁

跳至