1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

佢吾係好肯講野,心情好先肯講幾隻單字。健康院有提議我個仔見醫生,約左未見,請問有無媽媽試過我呢個情況要見醫生?見醫生有用嗎?同埋你地小朋友通常幾大識講野?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你唔使台太擔心,佢識講單字即係證明佢冇咩問題架,可能係比較難懶

珍珠宮

得閑就陪佢互動多D,鼓勵佢講多D嘢~

大宅

我仔岩2歲, 都係只識講單字, 上星期返健康院又係話講得太少, 要2.5歲再返去, 你仔仔要嗎? 我都有問姑娘要唔要轉介評估, 佢話唔洗...建議我地同佢講多d野, 亙動多d! 同埋帶多d去公園玩! 其實冇話幾歲要識講野, 始終男仔係會慢d, lee d 好個人既, 唔好比較呀! 係呢, 你仔仔開始識同其他小朋友玩未?

大宅

我仔都係咁...但係姑娘俾我見健康院醫生, 見完健康院醫生, 宜家會轉介去cac..

唔知係咪我仔再差d? 因為我仔唔識睇圖指物件

水晶宮

有時小朋友講嘢睇心情,一係唔講,一講就講好多嘢

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

唔駛太担心, 講野都係睇性格, 我對孖仔, 剛兩歲, 一個好多野講, 唔只係只講簡單句子; 另一個只講單字, 因為健康院歲半時無叫佢兩歲去再check, 我今天去了語言評估, 是約歲半的語話程度, 我不太担心, 他有少許落後, 但係佢既性格係唔太講野, 所以要慢慢黎, 鼓勵多D佢用語言表達, 互動多D會好D......

大宅

都係發展先後問題, 唔好咁擔心, 健康院有提議, 咁都比小朋友見下醫生啦

複式洋房

GCHK 發表於 17-1-25 23:19
得閑就陪佢互動多D,鼓勵佢講多D嘢~

我已經成日同佢講野,跟住佢就呀幾句就當應左我

複式洋房

我要做媽媽 發表於 17-1-25 21:40
你唔使台太擔心,佢識講單字即係證明佢冇咩問題架,可能係比較難懶

有無方法可以令佢無咁懶?

複式洋房

chocho0831 發表於 17-1-26 10:53
我仔岩2歲, 都係只識講單字, 上星期返健康院又係話講得太少, 要2.5歲再返去, 你仔仔要嗎? 我都有問姑娘要唔 ...

我仔要見醫生呀,都係話佢講得小野,詞語一個都講吾到。我已經一有時間就帶佢去公園玩,等佢見多d小朋友

複式洋房

makkielau 發表於 17-1-26 15:09
我仔都係咁...但係姑娘俾我見健康院醫生, 見完健康院醫生, 宜家會轉介去cac..

唔知係咪我仔再差d? 因為我 ...

我仔指到,但吾講野。你平時可以咁,係街見到車車,你就指住車車同佢講話 呢架叫車車咁,咁佢就會慢慢認到野

大宅

cathycatleong 發表於 17-1-26 17:58
我仔指到,但吾講野。你平時可以咁,係街見到車車,你就指住車車同佢講話 呢架叫車車咁,咁佢就會慢慢認到 ...

我仔係比較慢囉,講完都唔知佢識唔識
所以苦惱

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

小朋友識講就唔使擔心,多D陪BB,同BB溝通。

珍珠宮

cathycatleong 發表於 17-1-26 17:51
我已經成日同佢講野,跟住佢就呀幾句就當應左我
比多D時間同耐心~~放心喇~

男爵府

2023勳章 減齡達人勳章

回覆樓主:

日日夜夜同佢講多D野,同佢唱下兒歌,講下故事,問多D小朋友…好唔好,得唔得,知唔知道等等,要佢答你。
我就係咁同仔仔相處,宜家19個月,已經可以講到一句說話,健康院都讚佢。加油

大宅

joeyjoey223 發表於 17-1-28 09:30
日日夜夜同佢講多D野,同佢唱下兒歌,講下故事,問多D小朋友…好唔好,得唔得,知唔知道等等,要佢答你。
...

19個月講到一句真的好叻,我仔1.5歲都講唔到10個字,要見醫生及排CAC, 到2歲評估出來是言語遲半年,我自己有同佢上言語治療,上咗幾個月巳追近同齡

大宅

BB防敏心得分享勳章 畀面勳章

試下喺佢向你有要求下, 要佢講出有關字詞,唔好佢手指指時你已經幫佢做咗或遞咗俾佢。

有時佢哋會蝦主力照顧者,知道我哋底線喺點,只要手指指或望住我哋已經同佢做咗,變咗更加唔會開口講嘢。

首頁

尾頁

跳至