跳至

首頁

尾頁

大宅

各位黃埔媽媽,
本人有意搬入黃埔, 請問各位覺得黃埔好住嗎? 空氣又何? 那一期最好? 請提供意見! 謝謝

伯爵府

我個人唔太鐘意坐地鐵,所以黃埔係冇地鐵之中幾方便o既地區﹗

我自己住緊5期,即係吉之島樓上,買野好方便,放工買完野先上樓,有煮好o既,又可以去超市買餸自己煮;打風落雨唔駛擔遮都可以行百貨公司,幾正﹗

不過如果住11期,近黃埔新村,買野食野搭車都好方便,不過如果你揀望內園會好d,因為望出面會嘈or 有油煙味...

住2期就唔駛上平台上樓,不過只有細單位選擇;

9期有向海單位,不過遲d 會起樓,海景唔長久;

1期就較舊,不過實用率最高,有9成;

新d 就有12期,不過聽講過12期風水唔好... 呢樣我就唔知真or假喇...

其他唔多清楚,睇下其他bk媽咪有咩comment啦﹗

大宅

annaanna, thank you!

別墅

你想買定租呢?2房或3房啊?

大宅

我想買3房, 有咩好介紹?

大宅

我住緊11期內園, 3房,
我自己打通左做2房,
好正!

我開頭睇樓,睇左好多區好多樓,
一睇黃埔就愛上!
我住左7年, 越住越鍾意!

唔好怕鑽石廳, 我做左個轉角電影櫃係廳,
角位方張按摩椅, 間屋真係好"見洗",
出面d新樓真係無得比!
講真, 我再換樓既話都一定係黃埔!

別墅

yes. 住開黃埔一般都住落去唔走,區內什么都有齊,一個月唔出去都得!

大宅

annaanna,

想請問一期有幾多年樓齡?? 有無三房同大約有幾多呎?? 謝.

原帖由 annaanna 於 08-12-16 16:35 發表
我個人唔太鐘意坐地鐵,所以黃埔係冇地鐵之中幾方便o既地區﹗

我自己住緊5期,即係吉之島樓上,買野好方便,放工買完野先上樓,有煮好o既,又可以去超市買餸自己煮;打風落雨唔駛擔遮都可以行百貨公司,幾正﹗

不過如果住11期,近黃埔新 ...

別墅

請問黃埔管理費要多少?

伯爵府

1期23年喇﹗
黃埔3房有好多選擇,1, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12期都有3房,呎數由690-1100呎都有,而價錢就視乎景觀同間樓o既質素lu~

原帖由 小皇帝 於 09-2-4 12:17 發表
annaanna,

想請問一期有幾多年樓齡?? 有無三房同大約有幾多呎?? 謝.

伯爵府

管理費期期都唔一樣o架﹗我住5期,為起1.5蚊左右啦﹗以冇會所計,管理費都算貴lu~

原帖由 cckwan 於 09-2-11 11:12 發表
請問黃埔管理費要多少?

伯爵府

管理費個個期數都唔一樣o架﹗我住5期,為起要1.5蚊一呎... 以冇會所黎計,都算貴喇

原帖由 cckwan 於 09-2-11 11:12 發表
請問黃埔管理費要多少?

大宅

唔該哂, annaanna.
1 期有九成實用率好吸引, 但就23年樓, 可能都要諗諗其他.

原帖由 annaanna 於 09-2-12 11:58 發表
1期23年喇﹗
黃埔3房有好多選擇,1, 3, 4, 5, 7, 9, 10, 11, 12期都有3房,呎數由690-1100呎都有,而價錢就視乎景觀同間樓o既質素lu~

別墅

又真的很貴喎....冇會所...即樣樣都無,是嗎?

管理費期期都唔一樣o架﹗我住5期,為起1.5蚊左右啦﹗>>> 以大約多少尺計?

t hanks !

原帖由 annaanna 於 09-2-12 12:00 發表
管理費期期都唔一樣o架﹗我住5期,為起1.5蚊左右啦﹗以冇會所計,管理費都算貴lu~

伯爵府

係貴o架,我住577呎,交880蚊一個月﹗
樣樣都冇?你expect有咩?講黎聽下睇下有冇囉﹗總之就冇會所啦﹗

原帖由 cckwan 於 09-2-17 11:46 發表
又真的很貴喎....冇會所...即樣樣都無,是嗎?

管理費期期都唔一樣o架﹗我住5期,為起1.5蚊左右啦﹗>>> 以大約多少尺計?

t hanks !

大宅

annaanna,

我想問一問, 因為黃埔係所謂self-contained, 屋苑內衣食住行的店舖也齊, 請問食店會唔會好貴, 因為我見多數係大型的連鎖店及美食坊. 當然行出紅磡都好近, 但想在屋苑內的食店好快食完, 多唔多選擇呢? Thanks.

原帖由 annaanna 於 09-2-18 10:58 發表
係貴o架,我住577呎,交880蚊一個月﹗
樣樣都冇?你expect有咩?講黎聽下睇下有冇囉﹗總之就冇會所啦﹗

伯爵府

黃埔花園入面大多數係連鎖店,if 你覺得貴,行少少去黃埔新村,好多選擇,平貴都有,住左入黃埔,真係好難搬走lu~

原帖由 小皇帝 於 09-2-18 12:57 發表
annaanna,

我想問一問, 因為黃埔係所謂self-contained, 屋苑內衣食住行的店舖也齊, 請問食店會唔會好貴, 因為我見多數係大型的連鎖店及美食坊. 當然行出紅磡都好近, 但想在屋苑內的食店好快食完, 多唔多選擇呢? Tha ...

大宅

annaanna,

Thank you for your information.

原帖由 annaanna 於 09-2-19 15:05 發表
黃埔花園入面大多數係連鎖店,if 你覺得貴,行少少去黃埔新村,好多選擇,平貴都有,住左入黃埔,真係好難搬走lu~

大宅

annaanna

你D資料好整全呀^^

樓主:

我住11期,黃埔其實遲D會起地鐵,而且返到屋企真係可以唔駛出屋苑咁滯,平貴餐廳咩都有~~得閒又可以行去海旁散步!博藝會係黃埔內的一個私人會所;如唔入會的話,只係黃埔內的設施都比任何一個屋苑充足:保齡球,桌球室,卡拉OK,書局,圖書館(紅磡街市樓上),戲院,大環山泳池,球場等等...

如有小朋友的話,黃埔更加係兒童天地!玩具反斗城,冒險樂園(香港最大型),黃埔公園等...幼稚園選擇又多,仲有好多課程可以上!

不過,近年黃埔迅速發展,車同人都多左,怕嘈的話千萬不要買望馬路單位!尤其唔好貪2期望船景位,果度成日有大型FUNCTION

而且樓齡又真係舊左少少,如有能力買樓又想環境好D,可以選擇海逸豪園(因果度遲D都會有地鐵又寧靜D)
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

HI 阿思
你記得我嗎,你隔離屋呀
子澄大個左好多呀
原帖由 sze0203 於 09-2-25 11:49 發表
annaanna

你D資料好整全呀^^

樓主:

我住11期,黃埔其實遲D會起地鐵,而且返到屋企真係可以唔駛出屋苑咁滯,平貴餐廳咩都有~~得閒又可以行去海旁散步!博藝會係黃埔內的一個私人會所;如唔入會的話,只係黃埔內的設施都 ...
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

首頁

尾頁

跳至