自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

我上yahoo揾到你呀.

我有呢D問題

各位, 我想試浸蒜頭醋,大家成功未呀 ?
要唔要加冰糖, 點解我係网到見有些要加鹽同冰糖呢 ??

我都諗住去Jusco買醋, OK的是嗎.

蒜頭除皮要洗嗎, 咁會否有水份會發霉呢 ??

原文章由 cc0524 於 08-12-16 11:08 發表
你又知我有整蒜頭醋既??? 我前前後後都整左五~六樽啦!! 我係 JUSCO 買日本米醋浸, 要浸起碼一個月架, 不過自從荃灣 JUSCO 再買唔到日本米醋之後我就無再浸啦!!

...
生日月, 開心過

水晶宮

點解無日本米醋呢 ??? lunch我去睇睇

原文章由 cc0524 於 08-12-16 11:08 發表
你又知我有整蒜頭醋既??? 我前前後後都整左五~六樽啦!! 我係 JUSCO 買日本米醋浸, 要浸起碼一個月架, 不過自從荃灣 JUSCO 再買唔到日本米醋之後我就無再浸啦!!

...
生日月, 開心過

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

下~~ 上 yahoo 搵到我????

d 蒜頭係要去皮, 不過就不用洗, 什麼都不用加, 只係蒜頭同醋兩樣野就得啦!! 我覺得 jusco 的米醋又平又係日本做, 非常好!!!

原文章由 雪文 於 08-12-16 11:23 發表
我上yahoo揾到你呀.

我有呢D問題

各位, 我想試浸蒜頭醋,大家成功未呀 ?
要唔要加冰糖, 點解我係网到見有些要加鹽同冰糖呢 ??

我都諗住去Jusco買醋, OK的是嗎.

蒜頭除皮要洗嗎, 咁會否有水份會發霉呢 ??

...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

因為荃灣間 jusco 係無 supermarket 呀~

原文章由 雪文 於 08-12-16 11:29 發表
點解無日本米醋呢 ??? lunch我去睇睇

水晶宮

係呀, 你打蒜頭醋, 就會揾到加啦

lunch我去買醋, 下午報告.

原文章由 cc0524 於 08-12-16 11:39 發表
下~~ 上 yahoo 搵到我????

...
生日月, 開心過

水晶宮

你返工度真係方便, 乜都有得賣!!!

咁你屋企有無大玻璃瓶??? 浸起黎都好大樽架!! 我係街市買八珍甜醋既樽黎浸架!

原文章由 雪文 於 08-12-16 11:50 發表
係呀, 你打蒜頭醋, 就會揾到加啦

lunch我去買醋, 下午報告.

大宅

聖誕一家大小想去行下食下嘢, 有無好介紹?

水晶宮

係呀, 我都想講呢個問題, 我想用柚子密的玻璃瓶得唔得呀, 我想試浸少少先. 唔成功都無咁晒嘛.

柚子密都未食完, 要清潔加空乾, 都有幾日.

JJA仲未上來, 唔知佢去工展會買唔買到老友記呢 ?

原文章由 cc0524 於 08-12-16 12:08 發表
你返工度真係方便, 乜都有得賣!!!

咁你屋企有無大玻璃瓶??? 浸起黎都好大樽架!! 我係街市買八珍甜醋既樽黎浸架!
生日月, 開心過

大宅

今次可以在第二頁報到,都算早囉!

大宅

雪文

你幾時去四海一家?
我book咗做冬去呀
俾啲意見喇!

水晶宮

yuenfong,你問我呀, 我未去呀. 好貴唔舍得.

我同事去咗話好正, 你去試完返來報料啦.

原文章由 yuenfong 於 08-12-16 13:01 發表
雪文

你幾時去四海一家?
我book咗做冬去呀
俾啲意見喇!
生日月, 開心過

水晶宮

CC : 我買咗純米醋, 500ML $17.9.-

係浸咁多先, 先行試驗. 等我report. 我諗住唔會去睇佢, 20日內. 怕見到green會俾我扔咗佢, 上次我試過就係咁啦
生日月, 開心過

水晶宮

我次次都浸到變綠色, 不過大多數都會轉番正常顏色, 就算係綠色我都照食架, 呢個係蒜頭遇到醋既正常反應, 唔係變壞!!

原文章由 雪文 於 08-12-16 14:48 發表
CC : 我買咗純米醋, 500ML $17.9.-

係浸咁多先, 先行試驗. 等我report. 我諗住唔會去睇佢, 20日內. 怕見到green會俾我扔咗佢, 上次我試過就係咁啦

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Abby媽 於 08-12-16 12:17 發表
聖誕一家大小想去行下食下嘢, 有無好介紹?

HI, 你話想行下? 唔知想行 d 咩類型o既地點呢? 食又想食 d 咩菜式? 有無喜好呀?

子爵府

Hello! everybody

水晶宮

今日我去咗二間crabtree, 無晒六支裝handcream啦.

我試咗隻coatmilk味handcream, 臭到呀
生日月, 開心過

子爵府

老師, long time no see

原文章由 yuenfong 於 08-12-16 12:59 發表
今次可以在第二頁報到,都算早囉!

子爵府

CC,

食左有咩好??就咁飲ga???

原文章由 cc0524 於 08-12-16 14:55 發表
我次次都浸到變綠色, 不過大多數都會轉番正常顏色, 就算係綠色我都照食架, 呢個係蒜頭遇到醋既正常反應, 唔係變壞!!

子爵府

雪文,

我買到la , 嘩好多人呀!mouth:

原文章由 雪文 於 08-12-16 12:41 發表
係呀, 我都想講呢個問題, 我想用柚子密的玻璃瓶得唔得呀, 我想試浸少少先. 唔成功都無咁晒嘛.

柚子密都未食完, 要清潔加空乾, 都有幾日.

JJA仲未上來, 唔知佢去工展會買唔買到老友記呢 ?

...

子爵府

又臭又貴??

原文章由 雪文 於 08-12-16 14:58 發表
今日我去咗二間crabtree, 無晒六支裝handcream啦.

我試咗隻coatmilk味handcream, 臭到呀

首頁

尾頁

跳至