懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

而家就35週, 肚又大, 又易腰痛, 三角位有時又痛..
湊住個2歲半....又煮又餵...
家務都HEA 做, 久唔久先吸下塵,
但見昨日年28, 都忍唔住要洗下床單被袋..(好似好耐冇洗了)
洗完乾完, 呀囝又要訓, 老公又去咗沖涼...
結果一個人入返晒啲床單被袋...
氹完仔訓...老公又咁啱攪掂出黎..
佢隨意話...間屋好亂..話我成日周圍放野..
我即時眼都紅埋 (仲要洗緊碗中).....我話我冇能力執啦...
佢先話"唔駛執, 我冇所謂架"..

真係生埋老二, 肯定日日喊...

子爵府

rachel_tim 發表於 17-1-26 18:08
家務都HEA 做, 久唔久先吸下 ...

你好叻呀我陀住細妹30w已經好支力,肚又大。好彩我有姐姐幫手做家務

但有時老公一句:你日日係屋企有乜做呀又有工人。我都好想喊

我住house要行上行落,個仔14個月未識行,有時又要抱佢上上落落

伯爵府

Fionhohoho 發表於 17-1-26 18:34
你好叻呀我陀住細妹30w已經好支力,肚又大。好彩我有姐姐幫手做家務

但有時老公一句:你日日 ...

我住2樓, 都已經唔可以日日出街, 出到去唔會抱囝( 叫佢自己行, 拖佢上落樓梯)
你歲幾係困身好多

我在外國冇人冇物, 工人更冇可能
好在老公可以食得求期, 我煮超簡單野送飯佢都接受
但有時諗起第一胎時真係好舒服, 話訓就訓, 玩就玩, 而家囝佔左我一半時間, 又唔可以唔陪佢玩
老公放工回家仲要做工事, 又唔想阻佢。 真係喊住都要頂硬上。

大宅

我都覺胎第二胎好辛苦..我35w4..大囡26m..勁痴身..成日都扭抱.基本家務要佢訓果時先做到到生左細果個真係唔錦想像

大宅

我同你一樣
阿大27個月
剛生左阿妹
係辛苦d
但加油呀

別墅

第二胎真係攰好多
一有時間就想訓覺
近新年老公叫有時間就執下屋
其實大果個返佐學係有兩三個鐘時間
但永遠會訓佐落張床到(emoji)

珍珠宮

陀住第二胎又要湊住個大B,真係會好辛苦。家人既理解好重要!

複式洋房

回覆:RubyYu07 的帖子

我都係第二胎媽媽,我想講生左出黎后湊兩個仲辛苦陀個時! 你地加油呀!我細仔十個月

rachel_tim    發表於 17-1-27 04:23

大宅

畀面勳章

2歲半,可以訓練佢自己食啦~
我果個2歲,自己食,我先有時間煮自己食,我唔食肚果個又唔夠營養。

家務有時真係唔得要出聲,男人多數唔會主動幫,但都唔好要求咁多

我同我果個講定生完佢要幫手做咩做咩,好在我c6本身都唔係好潔癖啲人唔會話我,但亦唔會主動幫手啫

到時生左仲忙,雖然預左....依家唔好理太多,重要養好胎休息多啲更重要啦!

rachel_tim    發表於 17-1-27 04:23

珍珠宮

你好叻喇,真系好犀利,不過可以同你老公商量下,大家分擔下家務~

複式洋房

回覆樓主:

我都覺好攰
大仔岩先6個月
而家13week
99岩岩先知
成日話我唔做家務
我又成日暈成日嘔
99都唔體諒下
(99冇返工冇野做 又唔幫我湊大仔 又唔比呀仔叫)
呀仔仲有夜奶 訓又唔夠 精神好差 又要同呀仔玩 又唔可以比佢嘈 壓力好大

rachel_tim    發表於 17-1-27 04:24

伯爵府

多謝各位陪我呻

老公都有幫手既, 平時出街就咩都一個人拎晒( 連埋大仔)
其實中午仔訓我都會自然同佢齊齊訓黎休息吓
相信都算好了

我多數先比大囝自己食, 但佢最多食1/4就放手, 連朱古力都唔主動食既人。 但佢都有好慢既進步既, 到老二出黎, 我諗迫都要練多啲啦
越黎越近生產日, 不安都越黎越多。 所以都負能量左啲, 加埋一向都覺得自己鉄打的, 所以當諗到生完未必可以一腳踼, 覺得有啲失去控制。 不過見大家都係喺同一條船, I am not alone! Thanks

大宅

認識瑞士牛牛第一回

rachel_tim 發表於 17-1-27 01:26
多謝各位陪我呻

老公都有幫手既, 平時出街就咩都一個人拎晒( 連埋大仔)

樓主加油呀(emoji)(emoji)有我陪你,大囝14mth大,細佬下月初出世,我仲有8日又要過番d非人生活,好彩屋企家務有我老公去處理,我只係照顧大囝及買餸就可以了,唔開心就上嚟呻吓啦,呻完會舒服d

伯爵府

回覆 sleep_tweety 的帖子

加油呀..等你好消息!!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你可以叫C6幫手分擔家務,我辛苦做唔到,依家34W,個肚又大,可以叫C6做就叫C6做。

伯爵府

回覆 haha748494 的帖子

我有架啦,,只係昨日床單被單嗰吓太攰..(2張床共三床單, 2張大被袋,5個PILLOW CASES
再加個2歲豆靚係到阻住晒..
鋪到手軟, 個肚又阻住...
一時感慨.....

大宅

rachel_tim 發表於 17-1-26 18:44
我住2樓, 都已經唔可以日日出街, 出到去唔會抱囝( 叫佢自己行, 拖佢上落樓梯)
你歲幾係困身好多

我覺得你真係好叻 我都係外國住除左老公外無親人朋友,而家陀緊第一胎我都有時好唔舒服 ,無小朋友 所以我都可以休息下。 我想問你第一胎係外國生係咪自己坐月?

翡翠宮

加油,等你好消息,再堅持陣,好快卸貨

伯爵府

honeypot10 發表於 17-1-28 18:43
我覺得你真係好叻 我都係外國住除左老公外無親人朋友,而家陀緊第一胎我都有時好唔舒服 ,無小朋友 所以我 ...

第一胎都係老公同我坐月
佢差唔多2星期home office
我買28坊寄到外國, 自己煲黎飲用
餸就簡單野, 加個湯, 飯( 一個大碗放飯加餸, 洗少啲)
有人教叫我地分2更, 下午到夜晚老公煮飯洗碗氹仔, 我就去訓(佢本身夜晚對住電腦做野既人)。 我就零晨3/4點到中午, 等老公有得訓
但基本上我一聽到仔喊我都即醒, 訓吓醒吓全日訓5個鐘左右(醫生建議每日加埋6小時)
係頭2星期要老公幫手多啲, 2星期後我已經重掌家務, 老公開始半返工。
因第一胎時latch on唔太順利, 所以第一個月泵, 其實幾浪費時間(希望今胎可以一開始全埋身, 減少洗同泵既工功)
我上胎有學人整薑醋, 但我本身都唔食, 結果煮完都係食唔落, 今胎唔煮了
仲有大囝頭1星期我只係隔日同佢沖涼, 但如果佢有屎就直接抱佢用水沖。 不過沖涼好快, 都係浸一浸水就攪掂。

有人幫就最好啦, 我都係冇方法之下頂硬上
有睇過坐月餐, 覺得又貴又普通, 所以唔諗了
橫掂第一個清淡為主。 諗定幾個餸, 一次煮2日量。 即隔日先煮一次

伯爵府

wahiuma 發表於 17-1-28 22:56
加油,等你好消息,再堅持陣,好快卸貨

謝, 祝大家順利生產。

首頁

尾頁

跳至