自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

wingyee_ma 發表於 17-1-29 00:41
個題目比人覺得係學校問題

好明顯我等緊家長真身,同時如果有需要,我可以影一影份通告比各位望吓,還返學校一個公道,講真我真係年年幾十至百幾,從未捐過二百,可能我唔太著緊嗰張"多人證書",我同小朋友講,如果你想要證書,全部串啱亦都有,何需用錢換!

男爵府

lingyu13 發表於 17-1-28 22:44

新年流流,叫d學生家長同親友所謂「籌款」。名目係串字馬拉松 ...

唔駛奇怪,以前阿仔間小學都係年年有串字籌款,仲要冇上限,不過從冇向親戚朋友出聲籌款,年年自己俾錢交差咋。PS.直資學校

複式洋房

醜樣豬 發表於 17-1-29 00:31
澄清學校絶無上下限,反正我小朋友畢業了,無需唱好學校,但個人認為要公平一點所以先澄清
...

明白,上下限係親戚講,可能真係無都唔定。我先刪除有關內容免誤會,多謝你既提醒:mother:

男爵府

畀面勳章

lingyu13 發表於 17-1-29 01:04
明白,上下限係親戚講,可能真係無都唔定。我先刪除有關內容免誤會,多謝你既提醒
...

我記得冇下限捐幾多,捐$1 $2都可以,得罪講句,有問題應該係你親戚,自己set左下限最少要人捐$50

願我會查火箭 帶你到天空去 在太空中兩人住 活到一千歲 都一般心醉 有你在身邊多樂趣

大宅

年年我都係寫爸爸媽媽各20元,支持自己小朋友。學校冇任何意見喎!

複式洋房

tiramisu_hk 發表於 17-1-29 01:08
我記得冇下限捐幾多,捐$1 $2都可以,得罪講句,有問題應該係你親戚,自己set左下限最少要人捐$50
...

咁都好d, 可能件事本質無問題,不過學校的確係有意圖要學生向親友募捐(其實佢都寫到明係咁),重要係呢d 大時大節...我始終覺得如果係向外界募捐,目的同意圖應該比較明確比較恰當,又串字又設施咁,但其實又係做恆常設施優化,小學生募捐時真係講得清楚?
不過聽完各位家長意見,真係對個親戚比較失望

複式洋房

回覆樓主:

為左公平起見,我刪除左學校名。在本身未夠清楚活動內容前,免影響校譽,多謝各位家長的資訊和提醒

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:tiramisu_hk 發表於 17-1-29 01:08

原帖由 lingyu13 於 17-01-29 發表
咁都好d, 可能件事本質無問題,不過學校的確係有意圖要學生向親友募捐(其實佢都寫到明係咁),重要係呢d ...
依啲學校設施,通常都係學校先借一筆錢預資整咗先,然後每年籌款還款,因為筆錢通常不細,起碼要籌幾年先還完錢。

男爵府

lingyu13 發表於 17-1-28 22:44

唔清楚請不要亂講,破壞學校聲譽!
捐多捐少都喺個人自由,你唔想捐,捐得條氣唔順咪唔好捐攞,唔敢推親人又怕冇面,捐完又要上網數人學校,你仲衰啦!

大宅

回覆樓主:

真心唔明叫人捐錢有咩问題, 自己唔想捐咪拒絶囉,其實好多慈善圑体都有不同活動籌款, 錢到最後捐俾學校, 小朋友得益, 我如果有呢啲親人向我慕捐我會好开心, 同賣旗賣獎券冇咩分别。

大宅

回覆樓主:

啲人講到叫人捐錢好似行乞咁,真係對香港好失望, 學校其實都係想俾好啲設施小朋友, 雖然我唔知边間學校, 新年流流做善事有咩问題? 不過小朋友試下被拒絕都係成長經歷嘅。

男爵府

2021勳章

我女之前幾年都係新年嚟派「跳繩」捐款

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lingyu13 發表於 17-1-29 01:22
咁都好d, 可能件事本質無問題,不過學校的確係有意圖要學生向親友募捐(其實佢都寫到明係咁),重要係呢d ...

再澄清多一點,見到你話依D大時大節派,我想講學校係16/12/2016派通告,三月中先收回,無刻意新年派的,如果你唔係我哋學校家長⋯⋯可問返你親戚⋯⋯

侯爵府

2021勳章

捐錢唔係問題,不過叫其他人捐我反而覺得有問題,家長自己哽晒佢咪算囉,始終用喺自己小朋友身上。但家長叫其他人捐就唔係咁好,又唔係真係唔捐學校就拆或無書讀。。。

複式洋房

回覆樓主:

咁樣講啦,樓上個別認為個post 有問題既可以繼續鬧。但我到而家仍然唔認同佢鼓勵學生過年向親友募捐,而個名目又唔清唔楚既手法。間間津校過年叫親友募捐補助恆常經費,咁你係親友有咩感覺。
至於係咪行乞,我覺得係觀點角度問題,我相信前面好多人既留言都反映左一部份人既意見,係我角度係肉酸lor, 我就做唔出啦,你覺得無問題咪繼續lor, 人地點睇你亦控制唔到(反之亦言)。

複式洋房

醜樣豬 發表於 17-1-29 09:27
再澄清多一點,見到你話依D大時大節派,我想講學校係16/12/2016派通告,三月中先收回,無刻意新年派的,如 ...

無錯,張通告係12月中派,每年都包括聖誕新年咁lor....

複式洋房

yoma1975 發表於 17-1-29 02:10
依啲學校設施,通常都係學校先借一筆錢預資整咗先,然後每年籌款還款,因為筆錢通常不細,起碼要籌幾年先還 ...

我唔介意佢講清楚d佢募捐係做咩項目,不過事實係無。

別墅

串字馬拉松係用喺聘請外籍英語老師依個增值服務上,隨心捐多少都可以,十元八塊都得,我就唔會叫親戚捐錢,自己搞掂算

複式洋房

danawai 發表於 17-1-29 09:51
串字馬拉松係用喺聘請外籍英語老師依個增值服務上,隨心捐多少都可以,十元八塊都得,我就唔會叫親戚捐錢 ...

感謝你既資料。
其實如果我係家長,要補助自己仔女學校增值服務係覺得無咩問題。亦會好似你咁自己攪掂佢算。
但作為親友個感覺就差d lor, 咁當然問題係係我親戚度多d, 又自行set下限。
事實上有d長輩搵得唔多,見到係親人既小朋友,又諗住氹下小朋友捐多d。其實我好唔想見到咁,點解連老人家都攪,講真我真係因為咁而著左。既然係增值服務,學校好心就唔好叫學生向親友募捐,我自己覺得唔係咁好lor。

大宅

回覆樓主:

咁其實係你親友嘅问題, 佢揾錯對象募捐, 老人家冇錢緊係唔好叫啦!佢叫我捐我好歡迎, 新年俾看更酒樓侍應都冇咗啦,仲ㄧ定同佢玩下串字, 我覺得係家長處理得唔好, 唔关學校事~

首頁

尾頁

跳至