懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

依家27w4 肚臍右手邊 某個位 長期keep住痛
個種痛系 好似瘀左個種痛 一禁落去仲痛 望落去冇事 冇瘀冇剩
個子宮位 有時仲劇痛左一陣 應該吾系宮縮
仲有我左邊恥骨都開始痛好似太快
有冇人知究竟發事咩事我吾想小小事就去睇醫生, d醫生又Hea答我

複式洋房

Jo.c 發表於 17-1-31 01:37
個種痛系 好似瘀左個種痛 一禁落去仲痛 望落 ...

我有呀,我個case係子宮肌瘤,同你差不多週數時開始一舊硬野﹑每日有幾次那住痛。同埋有時行路會宮縮成個肚硬哂,要行番慢d。開頭我打電話問過產科醫生姑娘,佢會建議你應該一痛就入院check (當時我除左覺得痛,仲覺得b 郁少左,宮縮有少少規律) 。但身邊幾個陀過既媽媽都話間中肚痛都正常,唔洗太擔心 (而且重點係其實就算有咩事,未必做到d 咩,反而你心情唔好有影響b) 。
我最後都入左院照,確定無小產跡象先放心。而家我都慣左宮縮﹑肚痛﹑那住痛,無特別理佢。
我好明白俾人hea答係咩感受,因為我都試過。不過講真醫生自己未必有陀過b, 同埋真係個個人陀d感覺唔同,就咁聽呢d 症狀好難話有無問題 (唔係去到出血穿水個d)。
如果唔想睇醫生住,或者留意下有無咩動作同習慣﹑會同痛楚痛影響先。

珍珠宮

我就知道好多媽咪後期都會恥骨痛,因為個胎兒越來越大,頂住。

複式洋房

lingyu13 發表於 17-1-31 08:28
我有呀,我個case係子宮肌瘤,同你差不多週數時開始一舊硬野﹑每日有幾次那住痛。同埋有時行路會宮縮成個 ...

Thankyou你肯花時間解答我
甘子宮肌瘤有冇咩影響咖? 點解會有既?

複式洋房

RubyYu07 發表於 17-1-31 10:57
我就知道好多媽咪後期都會恥骨痛,因為個胎兒越來越大,頂住。

我都知阿但我好似太快

珍珠宮

Jo.c 發表於 17-1-31 11:53
我都知阿但我好似太快

會唔會你個肚大得快呢?我自己就未試過。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我好似都冇你咁痛既,建議你返去檢查既時候可以問下既

複式洋房

Jo.c 發表於 17-1-31 11:53
Thankyou你肯花時間解答我
甘子宮肌瘤有冇咩影響咖? 點解會有既?

我自己未陀b前都有,不過佢同個b一齊大左。影唔影響好似睇位置,如果近子宮頸就有機會順產唔到,一定要開刀。問過醫生我個case就無影響,其實子宮肌瘤好普遍,聽過多數都無咩影響。
唔好太擔心,試下多休息一排睇下會唔會好d, 如果都係唔放心就去check啦。

男爵府

回覆樓主:

我都試過扯住扯住咁痛,醫生話觀察下,但過幾日自動好番

別墅

Jo.c 發表於 17-1-31 01:37
個種痛系 好似瘀左個種痛 一禁落去仲痛 望落 ...

我20週個時都有,係肚臍右邊痛!第一胎超緊張,我入左院,係個肚要爆開咁痛
之後醫生同我用超聲波睇,姑娘幾個鐘check次胎心跳,仲驚我作動駁左測宮縮機!好彩最後係冇事⋯
醫生後來講返話可能係bb長大緊時子宮有d ligaments會爆開所以會痛,但因為check咩都正常,都只係估估下,個次醫生開左dd胃藥比我食,同叫我慢慢習慣下就冇事:mother:
我而家差唔多38週啦~都冇再試過咁痛了

複式洋房

我依家28W, 之前開始右邊近恥骨行行下會痛, 坐低一陣就會無事..
番健康院時問過姑娘, 佢話如果無其他野就應該無事, 一痛就要休息一下..

複式洋房

樂樂mamaa 發表於 17-2-1 09:12
我20週個時都有,係肚臍右邊痛!第一胎超緊張,我入左院,係個肚要爆開咁痛
之後醫生同我用超聲波睇,姑娘 ...

甘個陣痛 維持左幾耐阿有冇一兩個月

複式洋房

bling009 發表於 17-2-1 13:43
我依家28W, 之前開始右邊近恥骨行行下會痛, 坐低一陣就會無事..
番健康院時問過姑娘, 佢話如果無其他野就應 ...

可能成日企都關事

別墅

Jo.c 發表於 17-2-5 00:49
甘個陣痛 維持左幾耐阿有冇一兩個月

我維持左3,4個鐘就去左醫院
隔幾個鐘痛一陣咁痛左兩日左右啦

珍珠宮

如果實在太痛,都系去睇醫生好D~

首頁

尾頁

跳至