自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

只有中7程度無其他,心想去讀dip,但真係好貴學費
其實我會只做多4年就唔做,因呀囝要上小學
老公話唔好浪費金錢wor 我唸讀完可能已唔做野咁又係浪費咗,不如留俾呀囝
但讀咗係自己,
點好呢.

禁止訪問

侯爵府

agree with Eva

<讀書點會浪費>

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 kke22 於 08-12-16 16:45 發表
老公話唔好浪費金錢wor 我唸讀完可能已唔做野咁又係浪費咗,不如留俾呀囝
但讀咗係自己,
點好呢. ...

如錢銀有限, 而你又唔諗住四年後再做嘢, 留番d錢比小朋友好正路.

超級版主

超級版主

禾會唔讀

搵份工做

男爵府

不如去讀一門將來可能有用的學問.
咁樣,等亞囝上中學時,又可出來搵工.

男爵府

原文章由 RAA 於 08-12-16 16:55 發表

如錢銀有限, 而你又唔諗住四年後再做嘢, 留番d錢比小朋友好正路.

Agree. I have a friend studying very hard herself for a degree, but no longer have time to take care of her kids' study after school, end up her kids can only study in band 3 secondary schools now. I think that it is more important to give more time and money for the kids' study when they are small. We can still further our study after the kids grow up.

男爵府

但你老公講嘅都沒錯,為咗小朋友,我會搵份工做

子爵府

如果
有錢....
有時間....話
想做就去做...

洋房

原文章由 kke22 於 08-12-16 16:45 發表
但讀咗係自己,
點好呢. ...

要讀就讀d全家都有用既dip、例如整全營養學。對自己、阿囝同老公既健康都有好處。

整全營養學同傳統營養學唔同、係講營養在體内和細胞中既轉化、吸収、運用和排除~唔係食物表面營養、也有少去解剖學理論。

別墅

要學野就唔一定要去讀書既.
如果係好學你可以去搵相關既書睇.
你學多樣野第時教個仔都易d.
買書 or 圖書館借書都唔會用好多錢.
最緊要有心機學

大宅

我會搵工做~

大宅

經濟許可就讀囉, 讀書永遠都唔會浪費, 學問係屬於你自己架嘛,
反而工幾時都可以返.

翡翠宮

畀面勳章

四年後你小朋友上小學,即係而家仲好細,你可以同時應付到照顧小朋友同讀書嗎?

讀書幾時都唔會浪費,就算將來要做野都可以搵份好工,但要睇環境係咪配合,如果錢銀只係岩岩好,又搵唔到人揍b,暫時唔讀會適合些少。

水晶宮

我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

If ....你有錢先好讀.....mouth:
HK 讀專上學院真係

男爵府

但讀咗係自己,
點好呢. ...

比我會讀...吾係老左後悔
[

大宅

如果有多餘錢既咪讀囉

首頁

尾頁

跳至