自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

利是一封,心意祝福

珍珠宮

環保接龍勳章

megng888 發表於 17-2-2 22:09
今年仲未回比佢,諗緊比$20@佢地一家三口好吖,還是只比佢仔$50@⋯⋯⋯

比我既話,如果冇話一定要比兩個大既,就照$20*2 封番比佢小朋友。
大家好,我是子悠~~

男爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

原來而家進化到派利是要睇職業計公價

侯爵府

Dalmatian 發表於 17-2-2 22:23
原來而家進化到派利是要睇職業計公價

我真係唔知而家唔興封10蚊

管理員我有俾100 x1

親友子女50 x2

平輩朋友 20 x1
最老友但未結婚 100 x2

公司無來往嘅平時見到扮見唔到,新年忽然列隊恭喜我發財嘅,同樓層就10 x2,唔同樓層10 x1

8-)

大宅

yubiwa310 發表於 17-2-2 22:22
比我既話,如果冇話一定要比兩個大既,就照$20*2 封番比佢小朋友。

佢地啲長輩一路都會比結咗婚嘅後輩,但呢啲係平輩我個人認為就唔洗比囉⋯⋯而家對方都算到咁清⋯⋯我真係唔想比佢兩公婆。我咁認係好算死草

禁止訪問

回覆:點睇???

伯爵府

回覆樓主:

交稅嗎?收入多要派大封,

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

megng888 發表於 17-2-2 22:00
可能我媽比較重錢銀,所以由細聽到大有關利是人地比幾多我地就要封番幾多比人。親戚長輩大多$100@,但我確 ...
我媽同你媽一樣, 勁重錢銀, 佢收到既利是直頭會寫低邊個俾, 睇下對方有多仔女, 自己有幾多仔女先決定下年俾幾多, 每逢過年就不停聽到佢講邊個邊個封幾錢, 邊個生左3個要蝕俾佢, 我覺得咁計較做人好唔開心, 好地地過年點解要咁?

所以我大個左, 封幾多好隨心, 亦唔會睇對方封左幾多, 有次拆利是, 入面有幾千, 我已經唔知係邊個俾架喇
總之我封出去既, 過得人過得自己, 依家每逄過年都冇煩惱, 好自在

瑪瑙宮

charmaine_1 發表於 17-2-2 19:46
兩公婆都係專業人任,冇仔女得仔狗,一年見一次,我會買盒糖果比佢,而佢就比兩封$10利事比我女,我覺得佢 ...

咁你話睇唔起你做咩要去拜年

琥珀宮

rosenok 發表於 17-2-2 22:30
交稅嗎?收入多要派大封,
唔睇BK都唔知原來咁多人咁計較, 我一直以為利是係意頭係祝福, 原來又係一場較勁

瑪瑙宮

charmaine_1 發表於 17-2-2 20:25
其實真係唔想見,新年拜年見下長輩,佢亞女媽講埋D好(銀)耳既說話.....

咁你派返5元比佢地狗仔囉

珍珠宮

兩公婆都係專業人任,冇仔女得仔狗,一年見一次,我會買盒糖果比佢,而佢就比兩封$10利事比我女,我覺得佢 ...

我舅母對我們也是,由細到大也是2封十元,到我生埋個女也是,我覺得佢係唔想比我們,有年我頂佢唔順,我玩嘢,比返兩封十元佢2個仔(好大個),我唔係窮,我特登嘅,佢下年即刻比返二十元兩封

侯爵府

咁要封幾多先係睇得起你?

子爵府

反而唔係好有錢嘅自認中產果d利是會封好多,非常有錢嗰啲反而鍾意封$10 $20,可能非常有錢嗰d因為自己好有錢,所以利是真係一個心意,冇諗過個銀碼係重要

子爵府

原來真係有人咁介意利是入面有幾多錢,我幫我個小朋友收嘅利是唔會記邊個比唔會在乎入面有幾錢,全部放埋一齊過完年先一齊拆,其實都係一個心意,又唔係等嗰啲錢開飯

男爵府

馬霸 發表於 17-2-2 20:57
真係時間,糖果都蝕埋

即係收番大封d 利是就無蝕有賺?堅唔明要咁計住何必來往

男爵府

馬霸 發表於 17-2-2 20:57
真係時間,糖果都蝕埋

即係收番大封d 利是就無蝕有賺?堅唔明要咁計住何必來往

琥珀宮

抺茶雪糕 發表於 17-2-2 23:05
反而唔係好有錢嘅自認中產果d利是會封好多,非常有錢嗰啲反而鍾意封$10 $20,可能非常有錢嗰d因為自己好有 ...
好同意你咁講, 你講中晒我身邊既人封利是既模式
兩公婆加埋搵幾萬自認好有life style既所謂中產會封$50/100, 富豪級既antie uncle只係封$10

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

佢地唔係睇唔起你,不過係孤寒 X 2。
由得佢地啦,小事一樁
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

首頁
23456...10

尾頁

跳至