自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

gracelam 發表於 17-3-27 17:51
寄漏文件或支票,入境處職員會打電話比家長,後補再寄,當然申請時間又長左。

p.s. 我當年試過一次漏文件 ...

如果小朋友未夠一歲寄去整,除左頁申請表之外 仲有無表格要再填?

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

days.bb 發表於 17-3-27 18:39
如果小朋友未夠一歲寄去整,除左頁申請表之外 仲有無表格要再填?

第一次申請而又未入學就要填多一份副署人表格,副署人代表唔同住嘅親人,姨媽姑姐公公婆婆之類,最重要填完佢地資料及簽名仲有一份身份証副本。

入左學就copy手册就可以了。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珊瑚宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

gracelam 發表於 17-3-27 18:46
第一次申請而又未入學就要填多一份副署人表格,副署人代表唔同住嘅親人,姨媽姑姐公公婆婆之類,最重要填 ...
副署可以同住, 不過一定唔可以係父母.

大宅

gracelam 發表於 17-3-27 17:51
寄漏文件或支票,入境處職員會打電話比家長,後補再寄,當然申請時間又長左。

p.s. 我當年試過一次漏文件 ...

Thx!

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

bosch 發表於 17-3-27 18:51
副署可以同住, 不過一定唔可以係父母.

謝謝更正。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

別墅

回覆樓主:

我就係寄漏文件補交左,到而家差唔多一個月。。。到而家都未有

大宅

野原美冴 發表於 17-2-4 17:10
我剛剛幫仔拎完。我揀郵寄,最方便。

1. 郵局拎一份申請表

請問等幾多日收到通知單可以拎護照? 小朋友十一歲以下嗎?

別墅

野原美冴 發表於 17-2-4 17:10
我剛剛幫仔拎完。我揀郵寄,最方便。

1. 郵局拎一份申請表

請問去攞証果日要帶咩正本去呀?我係申請人,只帶自己身份証,小朋友出世紙,仲有咩要帶呀?謝謝!

首頁

尾頁

跳至