婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

管理員

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 BB防敏心得分享勳章 2016畫展勳章 夏天玩到顛 DHA勳章 +3金熱血 玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

很多新手父母可能會怕上一代幫忙照顧寶寶,害怕意見不合而產生磨擦,而事實是否如此?一起看看劇中新手媽媽Candy怎樣同奶奶相處?

立即睇片:

長輩以前照顧小朋友嘅方法,同新一代嘅育兒方法,有時難免會有所不同。其實啲長輩都係出於愛錫嘅心態,做咁多野都係為小朋友好啫。

若果兩代人可以多啲溝通、體諒同感恩對方嘅付出,建立一個密切互助嘅關係,長輩嘅支援同經驗分享,可以令媽媽喺育兒上更得心應手,亦減輕咗照顧小朋友嘅壓力。

請即上家庭議會網站,瞭解更多親職敎育資訊:
http://www.familycouncil.gov.hk/tc_chi/edu/edu_newborn.htm

即日起至2017年3月9日中午12:00,
最快於本帖留言分享你對
上一代參與照顧嬰孩必起衝突??看法的首30位會員,
有機會獲贈精美「Chocolate Rain寶寶成長日記」一本,記錄BB成長趣事!

條款及細則:
參加次數不限,唯每位會員只會獲獎一次。
2017年3月9日中午12:00截止。
得獎者將於2017年3月17日前收到PM通知領獎方法。
親子王國有最終決定權。

大宅

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

與上一代討論育兒方針的確有很大分岐,他們嘴裡說小孩天生天養就好,但實際上少吃一兩口飯也怕會餓壞寶寶。
所以坦誠溝通真的很重要,即使他們很相信自己的一套,也會慢慢耐心解釋,大家都是為了小孩好,相信真誠相對,長者一定會明白的。

大宅

分享愛 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

上一代唔比BB 喊, 但現代就話喊多D,肺功能好D, 但講到底, 大家都是為了BB好,希望新一代會比現代更好

別墅

美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

其實,有很多時候,矛盾都是來自于太過愛錫小朋友,太過在乎每個細節,和奶奶相處,有時候會有意見不一致的地方,但是只要相信一點,雙方都是為了孩子好,為了孩子的未來,堅信這一點,什麼矛盾都會容易消除,我也是和奶奶是婚後一起居住,現在一起照顧BB,大家有時候會有意見不合的地方,但是我覺得很正常的,互相包容,互相諒解,其實也是可以很開心地一起居住,兩代人也是可以融洽相處的。

大宅

我同奶奶同住,剛開始真係每日都為bb而嘈,佢地會用返佢地果時揍bb ge方法套落我到,時間耐左我都明佢地都係為bb好,之後每件事都會用雙倍ge耐性解釋比佢地聽,講一次唔得我會耐心講多幾次,最後佢地都會慢慢明白。

複式洋房

我同自己媽咪都有分歧啦!觀念環境問題,都系對BB好,冇邊個一定啱或唔啱,大家多企埋對方角度,多理解,就不易起衝突啦

複式洋房

其實只係餵母乳已經一定起衝突.
本身
餵母乳已經唔係易, 媽媽/奶奶如果係屋企..一見BB喊就會覺得唔夠奶食, 唔識餵, 無奶...
跟住就狂話不如飲奶粉...

別墅

兩代之間就算平時相處都一定存在不少問題, 再加上自己作為新抱的, 要與了解不深的老爺奶奶相處, 大家的生活背景都不同, 一定存在很多地方需要磨合!
而BB 的出現, 無論如何都是大家一家人的開心事, 我覺得面對衝突要處理得好, 作為後輩的一定要先有禮貌, 先讓長輩說出他們的意見與看法, 然後自己嘗試在他們的角度想一想, 然而如果他們的做法確實有問題, 而且自己是不認同的話, 一定要主動表達, 然而絕對可以利用第三者, 例如聘請專業陪月員, 由陪月員向長輩解釋現時最好照顧BB 的方法, 又或者可以多與長輩參加講座, 讓他們親身聽到專業人士的分享, 或可跟他們一起找到醫生或診所尋求醫生或護士的專業意見!

雙方都是為BB 好的, 所以最大前題是互相尊重, 共同學習!

大宅

2019勳章 MommyPanel勳章

簡單到連一個奶咀都可以有衝突。
奶奶覺得安撫奶咀會令BB個咀變形,會嘟長左,又話會倚賴曬個奶咀。
我只可以偷偷俾佢食奶咀。
另外,坐月食嘅薑醋佢都有要求

複式洋房

確實 前提是大家都要明理、有文化的人才行
剛開始, 大家都是想好好相處的, 没有一個人是想住在一個吵鬧環境中,
如果簡單的對於照顧小朋友問題, 好容易解決, 因為大家出發點都是好的, 但如果有一方刻意挑起事端, 而另一方不停容忍, 這便是一個不健康的

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

其實老人家應該要了解父母先係BB嘅主要角色,主導權應該畀返父母,上一輩係協助。其實主客角色分明,先至容易減少磨擦。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

相見好,同住難,個個都有自己心意

複式洋房

2019勳章

回覆樓主

我同我父母一齊住,但佢地唔會批評我點湊bb,最多都係發現bb有唔舒服時,會幫助我。但反而老爺奶奶果邊就好多意見,例如見bb面仔有紅,似奶癬,就一口咬定係奶癬,擅自買藥膏比佢搽,但我一口拒絕,即刻帶BB睇醫生,證實係毛囊發炎。

上一代可能覺得自己都湊大自己既仔女,所以相當有經驗,但其實每個小朋友嘅發展都唔同,每個父母都愛惜自己嘅小朋友,兩代人應該要有溝通,免得因為小朋友嘅問題而造成關係破壞。
做咗父母之後先知道做父母嘅辛苦同難處,我哋呢一代要喺上一代同BB之間取個平衡點。

大宅

大前題係長輩們會接受意見先得。我有我講,佢有佢照做的話,就溝通唔到了。

男爵府

2019勳章

通常新手父母,信網絡資料多過信長輩,佢地甚至連陪月姨姨講既,都係半信半疑,到見醫生,醫生講同一個答案,佢地就會唔出聲,接受了。

至於餵母乳,bb 可能唔夠飽,會一小時哭一次,如果提議補奶粉而產婦又唔想,做老人家就要識做,唔好咁多意見啦。

我女坐月,陪月姨姨和工人要乜我地就盡量配合,其它由得佢地自己搞,極其量就係幫下佢手,煲的湯水,或者幫阿女睇住bb。

要做個受歡迎既老人家,要睇比空間的後生。無事唔好煩的後生。咁就大家開心嘛....

禁止訪問

回覆樓主

複式洋房

2019勳章

小林太bb 發表於 17-3-3 17:38
簡單到連一個奶咀都可以有衝突。
奶奶覺得安撫奶咀會令BB個咀變形,會嘟長左,又話會倚賴曬個奶咀。
我只可 ...

我奶奶都係咁講,轉頭係佢要俾我個仔食囉
問題天天都多,但係每天不停地推翻自己講過既野囉

禁止訪問

2019勳章

複式洋房

2019新春慶豚圓

回覆 pchickbbc 的帖子

同感, 我奶奶就係咁日講夜講,原本產後冇抑鬱都俾佢搞到抑鬱, 最慘老公話阿媽只係關心你佢又唔知有幾煩, 本身已經唔夠瞓 ,第二日又話你瞓得晏, 夜夜晚根本冇得瞓成日要起身餵奶,自己都生過唔明點解會哦我,夜晚根本冇得瞓成日要起身餵奶,真好煩

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

yysyy 發表於 19-2-28 23:24
回覆 pchickbbc 的帖子

同感, 我奶奶就係咁日講夜講,原本產後冇抑鬱都俾佢搞到抑鬱, 最慘老公話阿媽只係 ...

奶奶湊b 跟本係無奈選擇,就算有工人,都逃唔開奶奶成日參與...其實唔明點解要信自己/ 其他無根據既做法,bb病又怪我地整到病,又唔諗下自己問題,夏天又著咁多。
有咩嘈起後,又話係關心當解釋,唉求人係咁好煩。

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊