自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

見到個心好唔舒服,好想講出黎

是咁的,今日同小朋友去左玩具圖書館,我估有些人未去過,所以我講少少background 。

玩具圖書館係面有好多玩具俾小朋友借來玩,都好多選擇,一個45分鐘嘅session內任借,每次大約只有10-15個小朋友和家長入去玩。因為都幾多人排隊,要好早拿籌,拿到籌都未必入到去玩,而每個小朋友一日只可以去一次,所以我個人覺得個機會好矜貴,我2個小朋友都好鍾意入去玩。

講番正題,我今日如常帶兩個小朋友去玩具圖書館,所有小朋友都玩得好開心,除左一對母女,個媽媽督促個女做功課寫字,目測個女大約k3或小一,我一開頭都覺得好奇怪,做功課點解要在玩具圖書館入面做,出面都可以呀,好浪費呢45分鐘session,後來個阿媽同個小妹妹講野,我大約估到個阿媽係特登咁做,因為佢想個女做功課做快啲,做完先可以玩,等佢睇住其他小朋友玩,剌激佢....但個小妹妹其實好細個,我見佢都好努力做,個阿媽係咁鬧(不過好細聲,只係因為我坐好近所以聽到),鬧都7情上面,我見個小妹妹眼濕濕,又望住其他小朋友玩自己冇得玩,我覺得好殘忍。最後45分鐘過去,個妹妹都未做晒啲功課,個阿媽狂話佢做咁慢,迫佢寫10次「我寫字太慢,今天晚餐取消」,我見到真係有少少想喊....究竟點解要咁?係社會嘅問題定個阿媽有問題?昨天先有個13歲妹妹跳樓,點解咁細個小朋友都唔可以認認真真去玩?

最後小妹妹罰抄完就默默咁離開左個玩具圖書館,個妹妹其實好乖,好守規矩,好聽阿媽話.....

完....

禁止訪問

公爵府

回覆樓主:

好慘。唔開心咩都唔入腦。好 stressful

wcpcelia    發表於 17-2-8 09:57

水晶宮

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

只會令佢內心受到傷害

男爵府

回覆:今日見到個阿媽咁教女....

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

薑炳人 發表於 17-2-7 20:54
見到個心好唔舒服,好想講出黎

是咁的,今日同小朋友去左玩具圖書館,我估有些人未去過,所以我講少少back ...

真是有d咁的阿媽?
Nice to meet you!

侯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好慘

水晶宮

回覆樓主:

其實咁樣對個小朋友係一種傷害

大宅

secretrose 發表於 17-2-7 21:04
真是有d咁的阿媽?

我今日係第一次見....以前最多係聽說過有好嚴厲嘅虎媽,但應該都未至於唔俾個女食飯...(可能最後番到屋企會食飯,呢個無從稽考)

自問,我作為阿媽,我做唔出.....

wcpcelia    發表於 17-2-8 09:57

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

個家長

好怪獸,好變態

侯爵府

但偏偏呢d阿媽d女又好乖好生性。
我呢d慈母罵又心疼打更加唔會當個女係寶
唔知會唔會仲脆弱。

侯爵府

畀面勳章

精神虐待喎

大宅

回覆樓主:

呢個阿媽離晒譜,佢想小朋友有童年陰影,可能佢細個係咁比人對待

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

咁大引誘點可以快完成功課?等於開著電視做緊卡通片,一邊就做功課。個阿媽方法錯曬

大宅

homommy 發表於 17-2-7 21:12
但偏偏呢d阿媽d女又好乖好生性。
我呢d慈母罵又心疼打更加唔會當個女係寶
唔知會唔會仲脆弱。 ...

可能有啲阿媽會咁諗,在家對佢嚴厲啲,到將來出到社會做事就冇咁脆弱,因為從小到大習慣左軍訓和俾人鬧.....

侯爵府

回覆 薑炳人 的帖子

我都見識過,k3小朋友係圖書館一路鬧一路做抄寫,咁樣仲令佢抗拒讀書,唉!好可憐

公爵府

回覆樓主:

個阿媽真係痴X線

侯爵府

畀面勳章

薑炳人 發表於 17-2-7 21:11
我今日係第一次見....以前最多係聽說過有好嚴厲嘅虎媽,但應該都未至於唔俾個女食飯...(可能最後番到屋企 ...

罰抄都痴。
Nice to meet you!

首頁
12345...11

尾頁

跳至